Cryptokunst en NFT's: wat je moet weten

De tienjarige gif van Nyan Cat is in februari verkocht voor driehonderd ether. Dit bedrag in ether, een cryptomunt vergelijkbaar met bitcoin, correspondeerde toen met ongeveer 590.000 Amerikaanse dollar. Maar hoe kun je nu een gif kópen?

Cryptokunst is digitale kunst die gekocht kan worden met cryptomunten. Hoewel een mp3-bestand of een gif eindeloos gereproduceerd kan worden, krijg je bij de aankoop van de NFT het unieke verkooprecht over het bestand. Maar wat zijn NFT's dan? Het zijn een soort cryptovaluta met een unieke waarde. Ze zijn niet wisselbaar, zoals bijvoorbeeld bitcoins onderling dat wel zijn. NFT staat immers voor non-fungible token, vrij vertaald 'niet-wisselbaar certificaat'. Een bitcoin is dus een fungible token.

NFT's zijn authenticiteitsbewijzen voor audiobestanden, beeldbestanden en vrijwel elke digitale entiteit die je kunt bedenken. Het certificaat van eigendom wordt in een blockchain opgeslagen en kan daarna niet meer gewijzigd worden. De theoretische uitleg van blockchains wordt u bespaard, beste lezer, maar weet dat het een heel veilig, gedecentraliseerd proces is om informatie te verwerken en op te slaan. 

Nieuwe perspectieven

Voor digitale kunstenaars is dit een wereld die opengaat. Voorheen was het ondenkbaar om een origineel kunstwerk te verkopen: je kunt de verspreiding van een jpeg immers niet tegengaan. Als je kunst wilde verkopen, was het via prints. De prijs van een print is helaas ver verwijderd van de prijs van een origineel kunstwerk. Een tweede groot voordeel is de onafhankelijkheid die NFT's kunnen brengen. Digitale illustrators zijn voor hun inkomsten immers vaak afhankelijk van werk op aanvraag. Nu ze grote bedragen kunnen krijgen voor hun origineel werk dankzij NFT's, geeft dit hen de vrijheid van te werken aan persoonlijke, zelfgekozen projecten. Bovendien hebben de artiesten de mogelijkheid om royalty's te verdienen: dat wil zeggen dat ze bij verdere verkopen van hun werk een deel van de winst kunnen opstrijken. Ogenblikkelijk succes is uiteraard niet verzekerd voor elke illustrator die cryptokunst verkoopt. Het is aangeraden van al heel wat enthousiaste volgers te hebben alvorens zulke zaken te ondernemen, want de administratiekosten vallen zeker niet te onderschatten.

Een lucratieve business

Er zijn verschillende websites die cryptokunst verkopen. Sommige zijn heel laagdrempelig, je kan er gemakkelijk je eigen werk te koop aanbieden. Anderen zijn net online kunstgalerijen met exorbitante prijzen. Kunstverzamelaars en -investeerders zien zo hun speeltuin steeds verder uitgebreid worden. Zelfs de mainstream kunstwereld, zoals het veilinghuis Christie's, speelt het spelletje mee. Hierbij denken we aan Beeple, een gevestigd digitaal kunstenaar die ook grafisch ontwerper is voor merken zoals Apple, Nike en Louis Vuitton. Een van zijn werken werd onlangs geveild bij Christie's voor 69 miljoen dollar.

Niet enkel kunst, maar ook sportmemorabilia staan te koop als NFT's. NBA Top Shot verkoopt korte video's van hoogtepunten van basketbalwedstrijden als NFT's en heeft hiermee al 338 miljoen dollar verdiend. Daarnaast is de allereerste tweet onlangs verkocht voor 2,9 miljoen dollar, zo'n 1630 ether. Het laatste bod was 2,5 miljoen dollar, maar door de waardestijging van ether die plaatsvond tussen het bod en de verkoop, was de prijs nog een stuk gestegen. De tweeter in kwestie, Jack Dorsey (CEO van Twitter), heeft de gehele opbrengst omgezet in bitcoin en gedoneerd aan een project tegen armoede in Afrika. 

NFT's in de muziekwereld

Misschien heb je al gehoord dat een van je favoriete artiesten betrokken is bij de NFT-business. Kings of Leon verkoopt hun meest recente album als een exclusief verzamelaarsobject met een fysieke vinylplaat. Bovendien is er ook een veiling voor 'Golden Tickets' die recht geven op vier zitplaatsen op de voorste rij op een concert naar keuze bij elke tour van Kings of Leon, voor de rest van hun bestaan. De opbrengsten van de verkoop gaan integraal naar het Crew Nation fonds, opgricht door Live Nation om livemuziek crews te steunen tijdens deze coronacrisis. Shawn Mendes verkoopt digitale avatars met accessoires en kleertjes voor fondsen op te halen voor zijn stichting. Grimes heeft een hele set unieke, digitale kunstwerken en video's verkocht voor 6 miljoen dollar. Disclosure heeft op het streamingplatform Twitch live een nieuw lied geproducet en de aansluitende veiling van het lied als NFT heeft 69.000 dollar opgebracht. Daarnaast is er nog een online kunstgalerij met deelnemers zoals Mura Masa en Toro y Moi.

Moeder Aarde ziet af

NFT's krijgen veel kritiek op hun zogenaamde impact op het milieu. Het zijn echter niet de NFT's, maar de achterliggende processen die heel energie-intensief zijn. NFT's worden vooral verhandeld op het Ethereumplatform, dat gelukkig minder energie verbuikt dan Bitcoin. Zo'n grote opluchting mag het echter niet zijn, want ether en bitcoin worden continu omgewisseld zoals je een dollar zou wisselen in 84 eurocent. De reden voor het verschil in energieverbruik is het grote verschil in waarde, als gevolg van de grotere populariteit van Bitcoin.

Bitcoin verbruikt ondertussen al meer elektriciteit dan Zweden

Voor het creëren van munten zijn krachtige computers nodig en hoe hoger de vraag naar de munt, hoe meer computers en elektriciteit er nodig zijn. Cryptomunten en blockchain zijn gedecentraliseerde processen: ze zijn vrij toegankelijk voor iedereen en er is geen heersende macht. Daardoor valt de last van creatie op particulieren die hun eigen computers gebruiken. Men zou het maken van cryptomunten kunnen centraliseren en energie-efficiënter maken, maar dat zou een monopolie vereisen. Het hele concept van een markt met vraag en aanbod, en de daaruit volgende prijsschommelingen, zou in duigen vallen.

Aangezien elektriciteitsproductie nog steeds voor zestig procent afhankelijk is van fossiele brandstoffen, is de huidige boom in transacties zeker geen goed nieuws voor onze aardbol. Een positief punt is dat Bitcoin al een oplossing heeft om het energieverbruik te doen dalen. Ook het Ethereumplatform is op zoek naar minder energie-intensieve processen. Bovendien wordt er aan carbon-offsetting gedaan, bijvoorbeeld door boomplantprojecten te steunen. Dat is uiteraard niet genoeg om de negatieve effecten op het milieu tegen te gaan, vooral als je weet dat Bitcoin ondertussen al meer elektriciteit verbruikt dan Zweden. Het valt te verwachten dat NFT's en cryptokunst in de toekomst nog zullen toenemen in populariteit, dus een snelle transitie naar groene energie is des te belangrijker.

0
Gemiddeld: 2 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
how cripto

Reactie toevoegen