God is a DJ?

Na een heel opmerkelijke tweet van paus Franciscus zet het Vaticaan de puntjes op de i. Ze pleiten effectief voor een heropleving van het nachtleven en stellen graag lege kerken ter beschikking. Maar "God is a DJ" moet genuanceerd worden.

De tweet van onze kerkvader

Bovenstaande tweet haalde in alle snelheid de wereldpers. Het is dan ook betrekkelijk ongewoon: een paus die stelt "het nachtleven te steunen" en "de kerken te openen om te dansen". De laatste hashtag, "God is a DJ" veroorzaakte daarbovenop een schokgolf door het theologische landschap. Een tot dusver onbekend godsbewijs wordt door de paus omarmd.

De aandacht voor deze mogelijke doorbraak in de theologie werd versterkt door een interventie van hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs. Torfs stelde in De Afspraak dat die hashtag enkel en alleen verwijst naar het nummer "God is a DJ" van Faithless. "Onderzoek naar die zin zou enkel kwakzalverij en pseudotheologische inzichten opleveren", liet Torfs zich ontvallen. Deze verklaring werd echter als totaal ongeloofwaardig bevonden, wat de animo verder voedde. Verder dan de Kerstmis-mis om middernacht reikt Torfs' nachtleven namelijk niet, zo stelt een medewerker van Torfs.

'Zondag rustdag' blijkt op bepaalde plekken nog te gelden

Aangezien de tweet op zondag werd verstuurd, kwam een officiële reactie pas maandagavond laat. In kringen die niet volledig verteerd worden door prestatiedruk en gebrek aan privileges, zoals het Vaticaan, is zondag namelijk een 'rustdag'. Het perscommuniqué moest, eens uitgestuurd, ook eerst worden vertaald van het Latijn naar het Engels, en bereikte zo onze redactie. De tweet blijkt te kaderen in de 'ontgrijzing' van de katholieke kerk. Het was de Kerk ter ore gekomen dat 'de jeugd' in normale tijden 'niets anders doet dan feesten', wat hen het idee gaf lege kerken een feestelijke herbestemming te geven. 

Het hoeft niet altijd om te Bach-en te zijn

De laatste hashtag, zo stelt het persbericht, is een uit de hand gelopen 'mopje' van de paus. "@Pontifex is niet vies van een streepje intertekstuele humor, en dat hoeft niet alleen om te Bach-en te zijn". Nu dit theologisch relletje is gedoofd, kunnen de kerken zich volledig voorbereiden op hun herbestemming. Van de Charla naar Sint-Anna, ook Gent is er klaar voor.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen