De spreekbuis: een verhaal in zijn eenvoud, een gedachte in chaos, een beeld dat meer dan duizend woorden zegt of een verloren rode draad van een vertelsel, gebracht op papier.
Laat ons er geen doekjes om winden: 2020 is één grote ramp. Slecht nieuws is routine geworden en we willen liefst zo snel mogelijk op de 'overslaan'-knop drukken. Elk verhaal heeft echter twee kanten. Wat kunnen we toch meenemen naar een post-coronatijdperk?
I would walk 500 miles
Je mist je geluk pas wanneer je het kwijt bent. Een avond naar de bioscoop, een daguitstap naar de dierentuin of gewoon een lekker etentje bij vrienden: we konden het allemaal op onze buik schrijven. De waarde van een doodgewone wandeling, alleen of met vrienden, werd herontdekt. Een frisse neus halen, is altijd een goed idee. Zeker als de muren op je af te lijken komen. Daarnaast leer je je woonplaats op een andere manier kennen. Lockdown of niet, hier kan je altijd van genieten.
Graag traag
De spits die wegvalt, dat heeft iedereen ongetwijfeld al gemerkt. Hoewel het zijn charme heeft, kan die drukte ook een hoop stress veroorzaken. Het is ook maar een kwestie van alle vrijgekomen tijd zinvol te spenderen. Doe sommige dingen eens iets trager. Neem een bad in het midden van de dag, maak een nieuw gerecht klaar of slaap gewoon eens lekker uit. Ook die activiteiten zal je mentale gezondheid als zinvol ervaren. Zodra het gewone leven terugkomt, zullen we een beter zicht hebben op de kleine gelukjes van een dag.
Aandacht voor mentaal welzijn
Hoewel het nog niet is hoe het zou moeten zijn, kreeg het mentaal welzijn van de burger meer aandacht. Er werd aangemoedigd om vaker aan elkaar te vragen hoe het gaat, een oogje in het zeil te houden en over het algemeen goed voor elkaar te zorgen. Bij sommigen lag de druk voor de lockdown echter ook al te hoog. Het normaliseren van praten over je mentale gezondheid is iets dat we ongetwijfeld moeten meenemen naar de toekomst.
We kijken vurig uit naar het moment dat alles weer wordt zoals het was, maar misschien moet niet alles zijn zoals het was. Wanneer een hele maatschappij tot stilstand komt, kunnen we eens nadenken over hoe we als individu vooruit kunnen gaan.
Reactie toevoegen