De penis: een handjevol

Een biologische, bestiale en historisch-psychologische ode aan het mannelijk geslachtsorgaan

Wat is dat met kinderen die penissen op hun schoolbank tekenen, huh? Stenen piemels lang de kant van de weg, omg. Tijd om dieper in te gaan op de vraag welke diersoort het diepst erin kan gaan. Klaar? Start.

Dickpic avant la lettre

Laat ons beginnen met dat ongegeneerd tekenen van fallussymbolen. De klassieke psychoanalyse geeft twee verklaringen voor waarom veel jongens penissen tekenen: enerzijds zouden ze worden gedreven door exhibitionisme en het schokkende aspect, anderzijds, in een meer private setting, doen ze dit uit nieuwsgierigheid. Het is dus een combinatie van aandacht krijgen voor het geteken en het ontdekken van het eigen lichaam. Verder valt Freud, de vader van de psychoanalyse, nog een aantal andere dingen op. Bij meisjes ziet hij een enorme penisnijd: meisjes zouden tijdens hun psychoseksuele ontwikkeling beseffen dat ze geen penis hebben, wat zou zorgen voor afstand tussen de moeder en dochter en zou leiden tot het zoeken naar aandacht bij de vader. Bij jongens merkt hij dan weer een castratieangst op. De realisatie dat vrouwen geen penis hebben, zou ervoor zorgen dat jongens bang zijn hun waardesymbool kwijt te raken. Bij deze theorieën moet echter vermeld worden dat ze tegenwoordig veel kritiek krijgen, zeker in het geval van penisnijd bij meisjes. Dit vooral door de fixatie op de penis, het gebrek aan aandacht voor de vrouwelijke geslachtsorganen en de te grote heteronormativiteit.

Misschien zijn dickpics de volgende generatie penisafbeeldingen, maar pas op dat je er geen naar Eveline stuurt

Een herme

Maar de penis komt natuurlijk niet alleen voor in de laatste eeuwen. Doorheen de geschiedenis zien we het fallusmotief terugkomen. In de mythologie van het oude Egypte sneed de god Seth de god Osiris in veertien stuken, waarbij Osiris' vrouw Isis alle stukken terugkreeg, buiten de penis, die werd opgegeten door vissen. Hierdoor zouden oude Egyptenaren volgens de historicus Plutarchos niet graag vis eten. In het oude Griekenland en Rome dan weer, waren er zogenaamde hermen: groten stenen pilaren langs de kant van de weg met een buste van de god Hermes, met een stenen penis op het midden van de pilaar. Verder kon je in de straten van Pompeï graffitiboodschappen zien waarin mensen trots uitschreeuwden dat ze seks hadden gehad met Claudia van de plaatselijke taverne, met een penis errond getekend. Misschien zijn dickpics dus de volgende generatie penisafbeeldingen, maar pas op dat je er geen naar Eveline stuurt.

Een heel handjevol

Er is dus doorheen de geschiedenis zeer veel kunst gemaakt van het mannelijke lid. Maar mocht de penis zelf een kunstwerk zijn, dan zou deze het beste tot zijn recht komen als performance art. Net als performance art is het iets dat het ene moment alle aandacht opeist en op een ander moment trekken mensen er hun wenkbrauwen voor op. Bijna iedere persoon met een penis heeft immers al ongemakkelijke situaties meegemaakt met erecties die ze moeten verstoppen, maar tegelijk is de eikel ook een van de meest erogene zones van het mannelijk lichaam. Alle positieve en negatieve eigenschappen van de penis (de erecties, ejaculatie en andere functies) vertrekken vanuit de bouw ervan. Geen zorgen, er komt hier geen spontaan lesje biologie à la tweede middelbaar, maar toch verdient de biologie achter deze processen wat aandacht en respect.

Een erectie, bijvoorbeeld, is een complexe samenwerking van verschillende factoren, zowel psychisch, neurologisch, vasculair als endocrien. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich, al dan niet gewild, en worden bepaalde spieren opgespannen waardoor het bloed vastzit. Vergelijk het gerust met een gevulde waterballon, al is die hopelijk niet gevuld met bloed. Dat dit niet altijd bedoeld is, ondervindt men vaak bij het ontwaken, het zogenaamde morning wood, dat met een iets meer wetenschappelijke naam een ochtenderectie wordt genoemd.

Als mensen vragen naar topsnelheid, zou men dus niet alleen aan atletiek moeten denken

Het ironische is dat deze ochtenderecties zich ook meerdere keren 's nachts voordoen, maar doordat deze vaak pas 's ochtends wordt opgemerkt, heeft men die morning wood genoemd. Voor zij die benieuwd zijn: het is niet echt geweten waarom de meeste mannen regelmatig van die ochtenderecties hebben. Een van de verklaringen zou zijn dat tijdens het slapen bepaalde delen van het brein uitgeschakeld zijn die normaal de penis slap houden. Een andere verklaring is dat je tijdens het slapen zo ontspannen bent dat de bloedvaten automatisch verwijden en het bloed dus ten vollen kan beginnen stromen. Er is hier echter geen eensgezindheid over, so take your pick.

Ook de ejaculatie is een wonder der natuur: bij het hoogtepunt worden er ongelofelijke daden verricht. Bijvoorbeeld de snelheid waarmee men klaarkomt, is enorm. De gemiddelde snelheid hiervan is 45 kilometer per uur, net sneller dan Usain Bolts topsnelheid van 44,64 kilometer per uur. Als mensen vragen naar topsnelheid, zou men dus niet alleen aan atletiek moeten denken.

Jaloers op Skipper?

Alhoewel scheldwoorden als 'lul' enkel zijn voorbehouden voor mensen, zijn we niet de enige organismen met een penis. Sterker nog, tegenover sommige dieren zijn onze penissen bijna teleurstellend. Qua grootte mag het niet verbazen dat de blauwe walvis de grootste penis heeft, tussen de twee en een halve en drie meter. Als je weet dat de meeste mensen met een penis een lengte hebben tussen de twaalf en vijftien centimeter, betekent dat dat de penis van een blauwe walvis gemiddeld zeventien keer zo groot is als die van ons. Als je je daar weinig bij kunt voorstellen: dat is ongeveer dezelfde verhouding als die tussen de lengte van een gemiddelde volwassen man en de lengte van de iPhone 4. 

De meest handige (pun intended) penis is die van de dolfijn: niet alleen is deze uitschuifbaar, maar ook prehensile, wat betekent dat deze dingen kan vastgrijpen zoals een hand kan. Alhoewel iedereen nog meer van dolfijnen zal houden na het lezen van deze weetjes, valt dit allemaal in het water, weer pun intended, bij het seksueel gedrag van deze dieren. Ze hebben een gigantisch hoge seksdrive, wat zich openbaart in het bestijgen van levenloze objecten of zelfs vrouwelijke dolfijnen die al een partner hebben. 

Op naar het vogelrijk dan. Meeste vogels hebben geen penis, maar de gemiddelde lengte van zij die er wel een hebben is veertig centimeter. Met dit in het achterhoofd, heeft de Argentijnse stekelstaart, een vogel uit Zuid-Amerika, een zeer indrukwekkende jongeheer. Deze vogel heeft namelijk een penislengte van maximum 42,5 cm. Als iemand ooit nog ligt te stoefen over de lengte van hun lid, laat hen dan gerust weten dan een Zuid-Amerikaanse vogel het beter doet dan zij. Maar alhoewel de lengte verrassend is, is de vorm dit ook: de vogel heeft, net zoals de meeste eenden, een kurkentrekkervormige penis. Deze heeft een complementaire vorm met de kurkentrekkervormige vagina van eenden, waardoor vrouwelijke eenden bij gedwongen copulatie nog iets van controle hebben en fertilisatie kunnen afhouden. Zij zijn dus niet afhankelijk van de man als ze niet zwanger willen worden. Was de mens maar zo goed geëvolueerd.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)
cover: 

Reactie toevoegen