Vooruit, CD&V en N-VA zijn bijna twee maanden aan de bak in Vlaanderen. Nu kan de Gentse ploeg, bestaande uit de paarse stadslijst Voor Gent en Groen, ook beginnen met besturen. Schamper nam de akkoorden van beide bestuursniveaus door, en haalde de interessante punten voor studenten eruit.
Onderwijs
Onderwijs is een kernbevoegdheid van de Vlaamse regering. Zuhal Demir (N-VA) kon de burgemeesterssjerp van Genk niet binnenhalen, en blijft aan als bevoegd minister. Melissa Depraetere (Vooruit), is onder andere bevoegd voor jeugd. Evita Willaert (Groen) wordt de Gentse schepen van onderwijs en jeugd.
De focus van het Vlaams akkoord ligt heel sterk op Nederlands taalgebruik. Zo mag elke schoolleerkracht taalgebruik evalueren. Daarnaast zal het onderwijsbeleid zo veel mogelijk gericht zijn op de noden van de jobmarkt. De aanvraag voor een uitzondering op de equivalentievoorwaarde, die stelt dat elke anderstalige opleiding in Vlaanderen ook een Nederlandstalig alternatief moet hebben, wordt geschrapt. Het doel is om meer Nederlandstalige opleidingen te hebben en die op hetzelfde niveau te krijgen als de Engelstalige. De Vlaamse overheid wil financieel tussenkomen voor niet-Europese uitwisselingsstudenten, zolang zij niet meer dan 2% van de totale studentenpopulatie bedragen. Universiteiten en hogescholen zullen zelf moeten opdraaien voor elke student van buiten de Europese Economische Ruimte.
Starttoetsen moeten in Vlaanderen de norm worden
Starttoetsen moeten in Vlaanderen de norm worden. Dit is een verplichte ijkingstoets. Wie hiervoor buist mag aan een richting beginnen, maar moet een remediëringstraject volgen. Als de student na een jaar remediëring opnieuw buist, is het over and out. De Fayatbeurzen blijven wel bestaan en een systeem van micro-credentials moet levenslang leren aanmoedigen.
De Vlaamse regering vraagt aan universiteiten en hogescholen om geaggregeerde data over het studiesucces van al hun studenten openbaar beschikbaar te maken om zo meer inzicht te krijgen over de huidige toestand van het hoger onderwijs.
In Gent wordt het gratis sociaal tolken en vertalen in het onderwijs verdergezet. De stad zal ook onderzoeken hoe grensoverschrijdend gedrag het best gesignaliseerd kan worden. Maar ook in Gent ontbreekt de nadruk op het Nederlands niet. De stad wil immers specifiek voor het Nederlands het onderwijsniveau opkrikken. In samenwerking met onder andere VOKA en Unizo wil de stad ondernemerschap tot slot hoog op de agenda van het hoger onderwijs zetten.
Jeugd en Cultuur
Caroline Gennez (Vooruit) en Melissa Depraetere zijn de nieuwe ministers voor respectievelijk Cultuur en Jeugd.
De culturele plannen van de nieuwe Vlaamse regering kennen een centraal thema: de Vlaamse identiteit. De openbare omroep dient hier een facilitator in te zijn, en moet, net als het onderwijs, het gemeenschapsgevoel tot de burger brengen. Ook in Gent zal het stadsbestuur op de Vlaamse feestdag een viering organiseren, een overblijfsel van het eerdere akkoord tussen Voor Gent en N-VA. Dit akkoord werd door de leden van Vooruit weggestemd.
De VRT moet "meer dan ooit focussen op haar publieke opdracht", aldus het Vlaams akkoord. Dit slaat op gemeenschapsvorming, pluralisme, en de gaten opvullen die de privézenders achterlaten. Zo moet de VRT meer aandacht schenken aan de sporten die bij private omroepen minder aan bod komen. De openbare omroep zal ook specifieke aandacht moeten besteden aan jongeren, ouderen, mensen met een buitenlandse achtergrond en mindervaliden. Het gebruik van standaardtaal op de openbare omroep is van het hoogste belang.
Vlaanderen wil jeugdwerkers verplichten om hun strafblad in te dienen
Op Vlaams niveau wordt er aan een masterplan gesleuteld rond kampplaatsen en jeugdherbergen, om zo het jeugdtoerisme te stimuleren. Vlaanderen wil jeugdwerkers ook verplichten om hun strafblad in te dienen.
In Gent blijft de UiTPAS behouden, een voordeelkaart voor vrijetijdsbesteding die studenten ook kunnen gebruiken, inclusief sociale tarieven. De stad wil hiermee experimenteren met een betaal-wat-je-kan-principe.
Ook voor de bestaande cultuurplekken verandert er een en ander. De recent overgekochte Cinema Rex moet haar invulling in een concreet plan gieten; het S.M.A.K. en het plein ervoor worden verbouwd.
Het huidige beleid omtrent het Gentse nachtleven wordt voortgezet en uitgebreid. Hiervoor zal de nightlife council opnieuw geraadpleegd worden. Die bestaat uit vertegenwoordigers uit de sector, experts en twee horeca -en nightlifecoaches. Er zal een actieplan opgesteld worden over safe spaces, en in de Overpoort blijft de stad infocoaches voorzien. Shuttles en fietstaxi's kunnen in de toekomst misschien ingezet worden om openbaar vervoer beter op het nachtleven af te stemmen. Hier zal nog mee geëxperimenteerd worden. Misschien reis je binnenkort dus in een tuktuk naar de Chinastraat, als die tegen dan niet moet wijken voor nieuwbouw zoals gepland in het huidige RUP. De regels rond geluidsoverlast zullen aangepast worden om deze problematiek verder te beperken.
Nog goed nieuws: de Gentse Feesten blijven gratis!
Wonen
Prijzen voor koten, appartementen en huizen swingen de laatste jaren de pan uit. Daarbovenop komt de problematiek van verharding en de onpopulariteit van hoogbouw. Melissa Depraetere neemt ook deze portefeuille in handen bij de Vlaamse regering. In Gent staat Filip Watteeuw (Groen) in voor drie jaar, waarna hij wordt vervangen door Burak Nalli (Voor Gent, socialisten).
Het belang van betaalbare huisvesting, ook voor studenten, wordt opnieuw benadrukt op Vlaams niveau. Het beleid richt zich op het vergroten van het aantal betaalbare studentenkamers door samenwerkingen met universiteiten en hogescholen. Het aantal beschikbare studentenkamers zal worden verhoogd omdat het beleid ter ondersteuning van aanbodcreatie wordt voortgezet.
Het studentendorp in The Loop, dat tot nu toe maar een idee was, zal er komen
Ook Gent zal nauwer samenwerken met de hogeronderwijsinstellingen om "Gent, studentenstad, samen vorm te geven", aldus het Gentse bestuursakkoord. Het studentendorp in The Loop, dat tot nu toe maar een idee was, zal er komen. The Loop is het gebied rond Flanders Expo en IKEA, momenteel omringd en doorkruist door snelwegen. In de toekomst zal het omgevormd worden tot een woonwijk die vooral gericht is op studentenhuisvesting, met een gedempte verkeerssituatie.
Gent wil in nieuwe studentenhomes een voldoende aanbod aan basiskamers. Dit zijn kamers van minstens twaalf vierkante meter, met gedeelde voorzieningen. Hoeveel basiskamers per gebouw dat moet zijn, staat niet in het bestuursakkoord.
De Vlaamse overheid zegt te streven naar "een maximale diversiteit in het aanbod aan betaalbare studentenkamers, bijvoorbeeld door hospitawonen." Hospitawonen is een vorm van cohousing waarbij er één kamer in een eengezinswoning verhuurd wordt. De Gentse regering belooft dan weer het fenomeen van cohousing in kaart te brengen.
Mobiliteit en Openbare Ruimte
Mobiliteit was naar aanleiding van de Gentse gemeenteraadsverkiezing het meest bediscussieerde onderwerp. Watteeuw staat zijn post af aan Joris Vandenbroucke (Voor Gent, socialisten). In Vlaanderen neemt Annick De Ridder (N-VA) de teugels in handen.
De vergrote parking aan het Zuid, een controversieel punt uit het eerdere Gentse akkoord, staat niet meer in de nieuwe versie. Een verandering aan de 'parkeerfilosofie' en eventuele verbouwing van de stadsparkings tot fietsenstallingen blijven er wel nog in staan.
De Sint-Pietersnieuwstraat moet in de toekomst dienen als een fietsas, die fietsers weghaalt van de Kortrijksepoortstraat en Nederkouter. Die straten dienen voor openbaar vervoer. De fietskwaliteit van de Sint-Pietersnieuwstraat zal verbeterd worden om dit te faciliteren.
Het Vlaams regeerakkoord belooft om strenger te controleren op zwartrijden
Er wordt ook een enorme ontharding en vergroening gepland. De Vlasmarkt is een van de tien pleinen die vergroend zullen worden. Over aanpassingen aan de onpopulaire verbouwing van de Overpoort wordt met geen woord gerept. De 3-30-300-regel zal bij nieuwe ontwikkelingen als maatstaf dienen. Deze regel stelt dat er vanuit elke woning 3 bomen te zien moeten zijn, 30% van de omgeving uit groen moet bestaan, en kwalitatieve groene ruimte (lees: een parkje) binnen 300 meter moet liggen. De verbouwing van het Citadelpark past binnen een plan om nog negen parken te verbouwen, er twee nieuwe aan te leggen, en het Albertpark om te vormen tot een 'central park'.
Gent en Vlaanderen zullen samenwerken aan de bouw van de nieuwe tramlijn 7, die onder andere door het Citadelpark en de Heuvelpoort rijdt. Dit gaat samen met autotunnels onder de Dampoort en Heuvelpoort. Bij die laatste wijk stuit het plan op protest van de buurt.
De Lijn zal ook enkele veranderingen ondergaan. Vanaf 2025 mag de vervoersmaatschappij zelf haar tarieven bepalen. Sociale tarieven zullen wel in de handen van de Vlaamse regering blijven. Het Vlaams regeerakkoord belooft om strenger te controleren op zwartrijden.
Reactie toevoegen