Tradwives: onschuldig of extreemrechts?

De opkomst van tradwives en andere conservatieve tegenkrachten geven rechts een krachtige impuls. Zijn die tradwives een waardige tegenstander van het feminisme of zijn ze echt zo onschuldig als ze eruitzien?

Ontstaan

De tradwifecultuur vindt haar oorsprong in de opmars van het feminisme en de emancipatiebeweging in de Verenigde Staten. Een tradwife is, zoals de naam suggereert, een echtgenote die de traditionele, stereotiepe rol van een vrouw op zich neemt. Ze zijn dus een tegenreactie op het feminisme, dat zich net wil losmaken van die stereotypen. Toch zijn de twee geen geboren vijanden: het idee dat vrouwen zelf kunnen kiezen, is ingebakken in het feminisme, en tradwife zijn is ook een keuze.

Sinds het begin van dit decennium heeft de subcultuur zich ook naar het internet verspreid. Ze kadert vaak binnen extreemrechtse sferen – hoewel er ook minder extreme varianten bestaan. De ene tradwife is de andere niet, weliswaar. Sommige vrouwen kiezen voor de levensstijl omdat ze zich niet vertegenwoordigd voelen door de geëmancipeerde vrouwen waar het feminisme voor strijdt. Voor hen is tradwife zijn ook iets esthetisch; ze dragen mooie jurken en schorten terwijl ze complexe taarten bakken in hun verzorgde keukens. 

Vóór het patriarchaat?

Veel tradwives koppelen hun levenswijze aan politiek. Zo zijn ze vaak rechts-conservatief en christelijk. Een onderzoek, gevoerd door Sophia Sykes en dr. Veronica Hopner, wijst uit dat tradwives zich op het politieke spectrum vooral in centrum- tot extreemrechtse sferen bevinden. De meest extreme vrouwen verspreiden ideeën over white supremacy,  het patriarchaat en anti-feminisme. Sommigen engageren zich ook politiek, bijvoorbeeld voor de MAGA-beweging (Make America Great Again) van Donald Trump. Ze zetten het feminisme weg als onchristelijk, maar ook gezinnen die niet stroken met het 'ideale' gezinsbeeld (het kerngezin) moeten het ontgelden.

Tradwife zijn is ook een keuze

Het leven van een tradwife speelt zich grotendeels af binnen de vier huiselijke muren – als huisvrouw bekommert ze zich om de was en de plas en kookt ze. Ook de kinderen behoren tot haar domein. Soms onderwijst ze hen zelf. Veel kinderen hebben past ook binnen het ideaalbeeld van de tradwife en ook dit krijgt soms een problematische kant. White supremacist-tradwives zien het als hun taak om veel witte baby's te krijgen. De overgrote meerderheid van de tradwives is overigens wit.

Esthetiek boven politiek

De levensstijl is echter populair bij een breed publiek, niet enkel bij christelijke, rechtse vrouwen. Hoe kan het dat zoveel mensen het traditionele huisvrouwenleven zo inspirerend vinden? Het antwoord ligt deels bij sociale media. Denk aan TikTokfilmpjes en reels die focussen op de esthetiek van de tradwives: de stijl, de kleren, beelden van een 'mooie' familie.

Een goed voorbeeld is Nara Smith, een 23-jarig model dat in de Verenigde Staten het perfecte leven lijkt te leiden. Met haar video's over haar leven als moeder, echtgenote en model wist ze op TikTok al meer dan tien miljoen volgers te verzamelen. Ze is een van de grootste bronnen van inspiratie voor tradwives. Smith filmt hoe ze uitgebreide maaltijden maakt voor zichzelf, haar echtgenoot en hun drie kinderen. Die zijn altijd huisgemaakt, soms tot in het extreme: ze maakte kauwgom, cola en zelfs haargel voor haar man. Opvallend is dat ze in haar video's telkens verschijnt in designerkledij, met make-up op en gestyled haar.

Dit bewijst dat vrouwen nog niet van plan zijn zich terug te trekken in de keuken

Critici verwijten Smith echter dat ze onrealistische standaarden voor vrouwen en ouders propageert. Ze doet alsof ze een gewone moeder en vrouw is, maar elke dag urenlang koken in dure kledij is haast ondoenbaar. Daarnaast komt ze onder vuur te liggen door haar religie. Haar echtgenoot is uitgesproken mormoons. Haar huwelijk krijgt het ook zwaar te verduren, aangezien het mormonisme wordt geassocieerd met heteronormatieve en racistische overtuigingen, waardoor velen haar huwelijk zien als een belediging voor haar eigen afkomst. Smith is immers zwart.

Ook in Vlaanderen?

Hoewel het van oorsprong een Amerikaans fenomeen is, is de tradwifecultuur intussen ook naar België overgewaaid, zij het in beperkte mate. Op TikTok is onder andere Sofie Lambrecht behoorlijk bekend door haar video's, die zich in de keuken afspelen. Ze is al vijftien jaar bewust 'thuisblijfmama' en omarmt haar vrouwelijkheid door voltijds te zorgen voor haar man en kinderen. Met video's rond body positivity en vrouwelijke energie oogt haar content feministisch. Toch, door het vrouw-aan-de-haardbeeld aan te moedigen, lijkt ook zij ideeën te verspreiden die je terugvindt in extreemrechtse programma's. Daardoor rijst bij veel vrouwen de vraag of haar pagina juist de draak steekt met tradwives.

Het moet ook gezegd zijn: tradwives in Vlaanderen zijn nauw gelieerd met het Vlaams Belang, op wiens campagnepanelen ook 'mooie' families prijken. Het partijprogramma moedigde vrouwen immers aan om zo veel mogelijk kinderen te krijgen, met bonussen incluis. Zorgwekkend, vinden sommigen. Ideaal om de vergrijzing tegen te gaan, menen anderen. Hoe het ook zij, voorlopig lijken tradwives geen voet aan de grond te krijgen in Vlaanderen: onze overwegend vrouwelijke Vlaamse regering bewijst dat vrouwen nog niet van plan zijn zich terug te trekken in de keuken.

Wat vaststaat: met de herverkiezing van Donald Trump is de toekomst van de tradwives verzekerd. Maar zoals de groeiende 4B-beweging aantoont, zal dat niet gebeuren zonder slag of stoot. Dit is een van oorsprong Zuid-Koreaanse beweging die recent is overgewaaid naar Amerika. Die groep vrouwen is allesbehalve manlievend: ze willen geen relaties met mannen, geen seks, geen kinderen en geen huwelijk.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen