Voor mentaal welzijn moet je (weldra) in de Sint-Pietersnieuwstraat zijn

Het mentaal welzijn van jongeren is in vrije val. Het gloednieuwe zorgcentrum van de UGent moet de grote en kleine zorgen van de Gentse student ondervangen.

Reactie op een maatschappelijke behoefte

Het nieuws deemsterde snel weg naar de achtergrond tijdens de hectische opening van het academiejaar, maar was niettemin een opvallende passage tijdens de rectorale rede van Rik Van de Walle. In de Sint-Pietersnieuwstraat is een zorgcentrum in opbouw, dat naar verwachting in 2025 zijn deuren opent voor studenten.

"De maatschappelijke behoefte aan meer en beter georganiseerde hulp voor studenten met psychische klachten is groot"- Rik Van de Walle

Cijfers over mentaal welbevinden liegen er vaak niet om. De UGent haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat maar liefst de helft van de eerstejaarsstudenten aan een hogeronderwijsinstelling in Vlaanderen met psychische klachten kampt. 75% van die studenten vindt onvoldoende de weg naar psychische hulpverlening. "De maatschappelijke behoefte aan meer en beter georganiseerde hulp voor studenten met psychische klachten is groot", aldus de rector.

Transitieleeftijd

In zijn rede verwees hij hierbij specifiek naar de transitieleeftijd van 17 tot 26 jaar. "75% van de psychische problemen als volwassene ontstaat voor de leeftijd van 25 jaar. Vaak is er een samenhang van psychische klachten met andere moeilijkheden eigen aan de leeftijdsfase, waardoor de problemen complexer worden", laat Van de Walle ons hierover weten. "Veel studenten denken ook dat ze alle problemen zelf moeten kunnen oplossen omdat ze volwassen zijn en enkel hulp mogen of kunnen vragen als de problemen zeer ernstig worden. Het is vaak de reden waarom ze minder snel hulp zoeken, terwijl ze die wel nodig hebben."

Deel van een ruimer geheel

In het project zijn alle Gentse hogeronderwijsinstellingen en ook Stad Gent betrokken. Ook KARUS, UZGent en de Conventie Eerstelijns Psychologische Zorg hebben hun schouders onder het project gezet. Het oorspronkelijke idee ontstond na een gesprek tussen professor Sarah Bal en de rector. De verdere uitwerking van het zorgcentrum wordt ook door professor Bal gecoördineerd.

Bavo Bobelijn

Naast het zorgcentrum komt er in dezelfde straat ook een studentencentrum, dat de functie van een inloophuis zal vervullen. Het zorgcentrum is specifieker en dient in het bijzonder voor psychische klachten bij studenten tussen 17 en 26 jaar, aan eender welke hogeronderwijsinstelling in Gent. "Dat kan gaan van lichte tot matige psychische klachten zoals bijvoorbeeld angstklachten of depressieve klachten, over eetproblemen tot relationele problemen en trauma. Het zorgcentrum zal psychologische begeleiding en psychotherapie aanbieden, individueel of in groep. In het centrum zullen klinisch psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten, een psychiater en een seksuoloog werken. In overleg zullen ze beslissen welke hulp het meest aangewezen is", laat de UGent ons hierover weten.

De naam van het centrum staat nog niet in steen gebeiteld. De betrokken medewerkers hebben aangegeven dat ze hierbij graag suggesties ontvangen van UGent-studenten. 

Wil jij het zorgcentrum een naam geven? Contacteer dan Hadewig.Claeys@ugent.be

0
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)

Reactie toevoegen