De UGent heeft een van de beste faculteiten diergeneeskunde van heel de wereld. Hieraan is ook een dierenkliniek gekoppeld. Professor Dominique Paepe is hoofd van de hospitalisatieafdeling in de dierenkliniek en vertelt over dit bijzondere stukje UGent.
Welke dieren zijn welkom in jullie dierenkliniek?
"De afdeling waar ik actief ben, 'kleine huisdieren', is ingericht om honden en katten te behandelen. Daarnaast hebben we nog een afzonderlijke afdeling 'bijzondere dieren' die zich focust op kleine knaagdieren en konijnen. Die passeren soms ook eens bij onze afdeling in verband met onderzoek."
Hoe is de werking van de dierenkliniek georganiseerd?
"We zijn een doorverwijskliniek. We vangen vooral honden en katten op waarvan de dierenarts niet weet wat er aan de hand is of niet over de mogelijkheden beschikt om verder onderzoek te doen. In dat geval kan het dier hier terecht om door een specialist te worden geholpen."
"Hoeveel we kunnen doen hangt spijtig genoeg ook af van wat het baasje kan betalen"
"We hebben binnen onze kliniek specialisten binnen disciplines als cardiologie, neurologie, dermatologie, anesthesie en beeldvorming. De organisatie van de kliniek is vergelijkbaarder met een ziekenhuis dan met een reguliere dierenarts, die dikwijls alles door elkaar gaat doen. We hebben ook een spoeddienst."
Waarin verschilt diergeneeskunde van geneeskunde voor mensen?
"Er zijn veel gelijkenissen, maar in de dierengeneeskunde is er nog steeds minder mogelijk. Vooral op vlak van kleine huisdieren doen we al veel van de behandelingen die ook bij mensen gedaan worden. We doen bijvoorbeeld endoscopieën, steken pacemakers en corrigeren aangeboren hartaandoeningen. Hoeveel we kunnen doen hangt spijtig genoeg ook af van wat het baasje kan betalen. Er zijn een aantal behandelingen die soms gewoon te duur zijn. Bij mensen betaalt de ziekteverzekering een groot deel van de behandeling, maar bij dieren is dat niet zo."
"Omdat de positie van de hond en kat binnen het gezin voor veel mensen vergelijkbaar is met die van een kind, willen ze daar dan ook heel ver voor gaan. Chemotherapie wordt bijvoorbeeld steeds vaker overwogen wanneer we bij een dier kanker ontdekken."
Kan iedereen zomaar terecht in de dierenkliniek?
"In principe kan iedereen hier terecht, maar omdat we werken met specialisten gaat dit gepaard met duurdere consultatieprijzen dan bij de gemiddelde dierenarts. Daarnaast hebben we ook een drukke agenda, waardoor we vaak patiënten naar hun eigen dierenarts moeten doorverwijzen als het gaat om een eenvoudiger probleem. Iedereen is welkom, als er plaats is binnen onze planning. Wel heeft de grote meerderheid van de mensen een eigen, vaste dierenarts voor routinematige zaken, maar komen ze bij ons terecht als er iets speciaals aan de hand is. Wanneer er opvolging nodig is, gaan mensen vaak naar die eigen dierenarts, omdat die persoon dichterbij staat. Maar we hebben ook eigenaars die voor alles naar hier komen."
Wat is het onderscheid tussen deze dierenkliniek en andere dierenklinieken?
"Klinieken met een expertise in kleine huisdieren worden steeds gespecialiseerder en meer uitgesplitst, maar vandaag is het nog steeds een zeldzaamheid. Daarnaast combineren we onze kliniekactiviteiten met onderwijs. Dat betekent dat studenten ook de kans moeten krijgen om met de eigenaars te spreken en om lichamelijke onderzoeken uit te voeren. Hierdoor duren consultaties in onze kliniek gemiddeld langer dan in een privékliniek, maar deze combinatie maakt ons net interessant. Tijdens consultaties kunnen we klinisch werk combineren met de opleiding van nieuwe dierenartsen."
"Onze werking is voordelig, omdat we voor bijna alle disciplines hooggeschoolde mensen met verschillende expertises hebben die onderling samenwerken. Het klinische werk kan soms gecombineerd worden met onderzoek als er toestemming is van de eigenaar. Veel van deze aspecten vind je niet terug in de meeste dierenklinieken."
Zou je misschien iets kunnen vertellen over het onderzoek dat momenteel bij jullie loopt?
"Binnen de vakgroep kleine huisdieren zijn we momenteel met ongeveer honderd personeelsleden. We voeren vooral onderzoek rond gezondheidsscreening, nieronderzoek en hormonale ziektes. We hebben ook een onderzoek lopen naar antibioticumgebruik bij kleine huisdieren. Dat is een belangrijk thema binnen zowel de geneeskunde als diergeneeskunde. Wat chirurgisch onderzoek betreft, zijn we bezig met projecten rond oncologie, die nagaan hoe we tumoren vroeger kunnen opsporen en hoe beter op zoek te gaan naar uitzaaiingen."
"Ik haal het meeste voldoening uit uitdagende patiënten"
"De meeste mensen die bij ons onderzoek doen, houden zich vooral bezig met klinisch onderzoek en minder met fundamenteel onderzoek. Bij klinisch onderzoek vertrek je echt vanuit de patiënt. Er zijn uitzonderingen, maar meestal werken we met dieren binnen de kliniek. Bij hen nemen we dan bijvoorbeeld een extra bloedstaal af. Zo zijn we in staat om meer informatie te verzamelen."
Wat is het meest bijzondere dat u al in uw tijd bij de dierenkliniek hebt meegemaakt?
"Ik heb niet echt één voorbeeld. Ik haal vooral voldoening uit de uitdagende patiënten. Dat zijn de dieren waar je jezelf eerst niet veel raad mee weet, waarna de puzzelstukjes uiteindelijk volledig in elkaar vallen. Dan gaat iedereen − inclusief het dier − met een tevreden gevoel naar buiten."
Reactie toevoegen