Pre-workouts hebben evenveel caffeïne als vijf kopjes koffie

In de kleedkamers van de fitness kan je een uitgebreid aanbod aan poedertjes vinden die beloven dat ze je prestatie verbeteren of spiermassa vergroten. Op het eerste gezicht lijken die supplementen schadeloos, maar is dat wel zo?

Een aantal uren per dag aan sporttoestellen trekken, duwen, stretchen en zweten is onvoldoende om jezelf een 'echte' fitnesser te noemen. De correcte outfits en airpods zijn evengoed belangrijk om je te kwalificeren voor de titel. Maar ook voedingssupplementen worden een alsmaar groter deel van de gym lifestyle. De productie van pre-workout poeder, protein shakes en tal van andere voedingssupplementen is momenteel een miljardenindustrie.

Vijf kopjes koffie

Er zijn verschillende soorten supplementen met elk hun eigen ingrediënten en doeleinden. Een heel populaire is pre-workout. Zoals de naam al doet vermoeden, is het de bedoeling dat je dit neemt vlak voor je begint met sporten om je zo een energieboost te geven. Van de lange lijst aan ingrediënten is het voornamelijk caffeïne die voor de opkikker zorgt. De verhouding verschilt van merk tot merk, maar in een portie pre-workout zit soms evenveel cafeïne als in vijf kopjes koffie. Dit is ruim boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en je krijgt het allemaal in één slok binnen. Oppassen hiermee dus!

Een ander receptje waar sporters maar geen genoeg van kunnen krijgen zijn protein shakes. Om spiermassa op te bouwen en te herstellen heb je eiwitten nodig. Het kan dus nuttig zijn om vlak na een work-out wat extra proteïne binnen te krijgen. Maar zijn die drankjes de prijs waard? Diëtisten bevelen aan om na het sporten 20 gram proteïne te eten. Diezelfde hoeveelheid eiwitten kan je ook uit 100 gram vlees of een half ei halen. 

Baat het niet, dan schaadt het ook niet, kan je misschien denken. Dat klopt niet volledig. Als je meer dan 1,7 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht eet per dag, dan neemt je lichaam ze niet meer op. Alle overschot moet via je nieren afgevoerd worden en plas je dus gewoon uit. Op lange termijn zorgt dit voor een overbelasting van je nieren en kan dit dus schadelijk zijn.

Voedsel(on)veiligheid

Het grootste risico verbonden aan voedingssupplementen is het gebrek aan controle. Terwijl een producent van geneesmiddelen zelf moet bewijzen dat ze veilig zijn, ligt de bewijslast bij voedselsupplementen bij de andere partij. Voor het product op de markt gebracht wordt, is er dus geen controle. Als er problemen opgemerkt worden, moeten diensten zoals de Food and Drug Administration of het Voedselveiligheidsagentschap aantonen dat het product niet veilig is. Zo ontstaan er dus grote mazen in het net, waar onveilige stoffen door kunnen glippen.

Het grootste risico van voedingssupplementen is het gebrek aan controle

Er wordt ook vaak gelogen op de ingrediëntenlijst, opnieuw door een gebrek aan controle. Sommige producenten voegen dan bijvoorbeeld anabole steroïden toe aan het mengsel, waardoor de klanten weliswaar een indrukwekkend effect zullen zien, maar ook geschorst kunnen worden op de eerstvolgende dopingcontrole.

Een heleboel onzekerheden en risico's dus, die supplementen. En eigenlijk is er bijzonder weinig wetenschappelijk bewijs dat ze effectief zorgen voor betere sportprestaties.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen