Een pak frieten of een pokébowl? Als student moet je bij veel maaltijden kiezen tussen ongezond en onbetaalbaar. Deze Indiase dhal is geen van beiden. Haal je potten en pannen boven en verbaas je vrienden met je kookkunsten!
In de eerste lesweek heb je waarschijnlijk veel nieuwe mensen leren kennen. Tijd om samen iets gezellig te doen en elkaar wat beter te leren kennen. Als student heb je niet altijd een grote keuken, een gevulde koelkast en veel kooktalent ter beschikking, dus moet je op zoek gaan naar makkelijke recepten. Dhal is ideaal voor beginners, of voor zij die na drie jaar op kot nog steeds niet kunnen koken.
Ingrediënten voor 4 porties:
- Losse rijst (4 kopjes)
- Linzen (500 gram)
- Ajuin (1 grote ajuin)
- Look (4 teentjes, of meer als je van look houdt)
- Gember (dikke duim)
- Passata (250 gram)
- Spinazie (zoveel als je wil)
- Kurkuma (kleine theelepel)
- Koriander (kleine theelepel)
- Kokosmelk
- Eén chilipeper (of meer als je van pikant houdt)
- Citroen
- Zout
Begin met de ajuin, look en gember in kleine stukjes te snijden en bak ze met een scheutje olie op een middelhoog vuur. De olie mag gerust een beetje spetteren, maar je look en gember moeten niet gefrituurd worden, dus pas op met de hitte! Eens alles in de pan zacht is geworden, voeg je de kurkuma, koriander en gesneden chilipeper toe. Idealiter voeg je ook garam massala (een Indiase kruidenmengeling) toe, maar dit had de redactie niet achter de hand. Breng de linzen en passata samen in de pan. Voeg hieraan nog de kokosmelk toe. Wacht tot de curry een lichtrode of oranje kleur krijgt.
Giet licht gezouten water over de pan tot alles net bedekt is. Verwarm tot het kookt en zet daarna het vuur lager tot je culinaire uitstap suddert. Bedek je pan hierbij niet en laat de saus gewoon indikken. Voeg naar het einde toe nog wat blaadjes spinazie en eventueel een beetje citroensap toe voor scherpte. Blijf terwijl je kookt ook proeven en breng de curry op smaak met zout, citroensap en kruiden. Het eindproduct serveer je best met wat rijst en naan. Om rijst, bijvoorbeeld basmati, te koken, giet je per kop rijst één tot anderhalve kop water in je pot. Die mengeling breng je dan aan de kook, om ze vervolgens te laten sudderen tot het water weggedampt is. Als je te weinig water toevoegt, zal je rijst aanbranden en té al dente zijn. Te veel en je rijst wordt een plakkerig, soppig boeltje.
Belangrijk! Hoewel je de dhal een viertal dagen kan bewaren in de koelkast of langer in de diepvries, kan je dat niet doen met rijst. De toxische sporen van de bacterie Bacillus cereus, een bacteriesoort die veel in rijst en pasta voorkomt, worden niet inactief bij heropwarming. Daarom bewaar je gekookte rijst best niet langer dan één, hooguit twee dagen, in de koelkast, anders kan je je aan enkele onaangename toiletbezoeken verwachten.
Let op! Generatie na generatie aan nieuwe studenten vergeet weleens om na een gezellige avond alles op te ruimen, en allemaal zullen ze je kunnen vertellen dat dat een slecht plan was. Want wanneer de kookpotten, de bierflesjes en de vuile borden in de lavabo blijven staan, wordt je kot al snel een paradijs voor de vliegen en een hel voor jou. Bespaar jezelf dus de moeite en de stank en was direct af!
Reactie toevoegen