Vive la démocratie!

Ik was twaalf jaar toen ik voor het eerst in een stembureau kwam. Gewapend met de volmacht van mijn moeder die met platte rust thuis moest blijven, vertrokken mijn vader en ik naar de school om de hoek. Ik voelde me zo trots toen ik in het stemhokje stond, al was het niet mijn stem die telde. 

Zes jaar later was het voor echt. Ik mocht, een beetje minder groen achter mijn oren, voor het eerst mijn eigen stem laten tellen. Nadat ik talloze stemtesten ingevuld en artikels gelezen had, ging ik opnieuw in de rij staan in die gele schoolgang volgeplakt met kindertekeningen. Ik had mijn burgerlijke plicht vervuld! De rest van de dag zat ik vastgekluisterd aan de tv te wachten op de resultaten, het was alsof Ivan De Vadder de puntentelling voor Eurovisie presenteerde. Weet je zelf nog niet aan wie je jouw douze points wil geven in juni? Je vindt een handig overzicht van alle partijstandpunten over hoger onderwijs wat verderop in de editie. En vul nadat je je eigen stembiljet in de bus hebt gedropt zeker de bingo in, plezier gegarandeerd op verkiezingsdag. Zin om blanco te stemmen? Je leest waarom dat eigenlijk geen verschil maakt en je je misschien best gewoon inleest.

Het was alsof Ivan De Vadder de puntentelling voor Eurovisie presenteerde

Mijn meest recente verkiezingservaring was, hoe is het mogelijk, nog minder glamoureus dan die in het schoolgebouw uit de jaren 60. Ik zat op een woensdag voor mijn computer en vinkte dan maar een paar vakjes aan om de toekomst van de UGent te bezegelen. En of die stem ook echt een gevolg zal hebben, lees je in deze editie. Want nu de interne verkiezingen erop zitten, heeft Ben Weyts blijkbaar snode plannen om in de vertegenwoordiging van de Raad van Bestuur te snoeien. 

Schamper is een uiterst democratische vereniging, dus ook wij organiseren heuse verkiezingen om onze opvolgers te kiezen. Daardoor zijn we niet langer een land zonder regeringshoofd (of dicator, het is maar aan wie je het vraagt). Vanaf volgend academiejaar zullen, editie na editie, de zoete woorden van niemand minder dan de versverkozen hoofdredacteur Tailah Baert de edito sieren. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen