Nogal Nederlandstalig

Nederlandstalige muziek wordt niet door iedereen gesmaakt en wordt vaak geassocieerd met schlagers en bejaarden. Radio 2 zou je anders doen vermoeden, maar er is veel meer aan de Nederlandstalige muziekhemel dan Metejoor.

Zet je er even voor neer

Een goeie popsong duurt zo'n 2 minuten, maar die redenering gaat ook niet altijd op. 'Lotus Europa' van Spinvis duurt 11 minuten en 3 seconden en gaat over een man die verdrinkt in een zwembad. Niemand merkt hem op, maar hij is zich nog bewust van alles om hem heen. Het hele nummer heeft iets weg van een luisterspel, waarbij het plots gaat over een kind dat wordt gepest in het zwembad. Wat later gaat het over een reis naar Zweden en een broek van prachtig dun kalfsleer. Het is niet volledig duidelijk of de man en het kind dezelfde persoon zijn. Misschien wel. Zoals meestal met Spinvis gaat het over mensen aan de zijkant van het leven en de schoonheid van details.

In hetzelfde laatje vinden we 'Gebroken spiegels' van Sophie Straat, opgenomen met het Metropole Orkest. Dit nummer van meer dan 13 minuten is ambitieus en vertelt het verhaal van meerdere levens in één liedje. De boodschap lijkt te zijn dat elke baby vol beloftes zit, maar dat sommige baby's eens ze volwassen zijn serieus kunnen teleurstellen wanneer ze vervallen in transhaat en xenofobie. Dit nummer is qua tekst een mozaïekje, maar ook de muziekstijlen wisselen elkaar af.

Een goeie start

Sommige nummers zetten met de eerste zin al meteen de toon met een rake observatie. 'Iedereen is lelijk' vangt aan met "Iedereen is lelijk als je maar lang genoeg kijkt". Het is een goeie popsong zonder pretenties. "Soms vraagt een mens zich af hoe we het in godsnaam overleven. De nacht vol boze dromen en de wekker om halfzeven", is de ijzersterke start van 'Soms vraagt een mens zich af'. Net zoals veel teksten van de hand van Luc De Vos barst dit nummer van de melancholie en durft het een beetje filosofisch te worden. Het begin van een nummer hoeft echter niet altijd veel om het lijf te hebben. 'Joost Klein 2' start met het bandje dat je hoort wanneer je naar de Nederlandse BelastingTelefoon belt.

Beetje hakken

Af en toe zitten er wat beats doorheen de playlist verweven, we willen natuurlijk niet in slaap vallen. Ben je de trage nummers beu of vind je een nummer van meer dan 13 minuten er gewoonweg los over, dan kun je doorspoelen naar 'MANNENMETGEVOEL' van Merol. Dit is een titel die in hoofdletters staat, omdat heel het nummer wel met capslock aan lijkt geschreven. 'Europapa' schudt je ook meteen wakker. De outro van dit nummer staat apart op Spotify, maar om de volledige ervaring mee te krijgen, moet je die echt wel beluisteren.

De volledige playlist vind je via deze link!

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen