De selectie van de redactie

Van 16 tot 24 maart vieren we Boekenweek! Omdat iedereen literatuur op een andere manier beleeft, heb je niks aan een lijst met 100 boeken die je sowieso gelezen moet hebben. Daarom geeft de redactie je een paar boekentips die je mag lezen, als je wil.

Ada Art

'Huwelijksgeluk' – Leo Tolstoj

Ik ben niet romantisch – of ik geef het niet toe – maar het honderdtal bladzijden van 'Huwelijksgeluk' raken me. Het is een eenvoudig, fraai boekje. Geen verdere uitleg nodig.

'Jij zegt het' – Connie Palmen

Deze favoriet verhaalt over de liefdesrelatie tussen Ted Hughes en Sylvia Plath. De schrijfstijl is fenomenaal. De intensiteit, de woordkeuze, JA!

'De Grootinquisiteur' – Fjodor Dostojevski

Voor wie zich niet durft de wagen aan de joekels van Dostojevski, raad ik dit autonoom hoofdstuk aan van 'De Gebroeders Kamarazov'. De gehaaste Rus werkt hierin een originele verbeelding van Christus uit. Ik begrijp de gedachtekronkels nog niet helemaal, maar de leeservaring bracht me in hogere staten. Lees, herlees en schreeuw het uit.

Collin Cardon

'Beartown' - Frederik Backman

Geen enkele schrijver die me zo hard kan laten lachen en huilen. Een persoonlijke nachtmerrie in een klein dorpje zorgt voor ophef en discussie. Zoek best wel even de trigger warnings op.

'The Name of the Wind' - Patrick Rothfuss

Geen enkele schrijver die me ooit nog zo boos kan maken. Het begin van een fantastische en waarschijnlijk wereldberoemde fantasytrilogie, mocht de schrijver na meer dan 10 jaar eindelijk het derde boek uitbrengen. Harry Potter meets 'Game of Thrones'.

'Imperium' - Robert Harris

Geen enkele schrijver die zo hard mijn studie bepaald heeft. Harris beschrijft het drama en de intriges van Cicero's leven in een van de meest chaotische periodes van de geschiedenis. Hou je in om je niet in te schrijven in de bachelor geschiedenis!

Lune Schollaert

'If Beale Street Could Talk' - James Baldwin

Wat als je lief in de gevangenis zit? Hoe ga je om met het structurele racisme dat je omringt? Tish is het sterke hoofdpersonage van dit verhaal, dat ik niet anders kan beschrijven dan hoopvol.

'The Virgin Suicides' - Jeffrey Eugenides

In een kleine gemeenschap pleegt de jongste van vijf zusjes zelfmoord. Een jaar later volgen ook de andere vier. Wat heeft hen hiertoe aangezet? Door de ogen van nieuwsgierige buurjongens krijg je als lezer korte glimpsen van hun leven.

'Bult' - Marieke De Maré

Een boekje dat je op een gezellige zondagmiddag kan uitlezen. Over de kleine dingen in het leven, waar we niet vaak genoeg bij stilstaan. En over de grote dingen in het leven, waar we veel te weinig van begrijpen.

Nina De Neve

'A Psalm for the Wild-Built' - Becky Chambers

Een non-binaire monnik en een robot ontmoeten elkaar in een futuristische wereld. Het lijkt wel het begin van een slechte mop, maar het is het begin van een sci-fi die probeert een antwoord te vinden op dé vraag des levens: wat hebben mensen nodig?

'Kaas' - Willem Elsschot

Voor een novelle die in 1933 geschreven werd, leest 'Kaas' heel actueel. In een wereld waar aanlokkelijke aanbiedingen om elke hoek schuilen, vragen we ons allemaal eens af of de unief het wel waard is. Waarom zou ik geen kaas verkopen en rijk worden?

'The Seven Husbands of Evelyn Hugo' - Taylor Jenkins Reid

Soms heeft Tiktok gelijk. Zo ook toen het dit boek aan iedereen aanraadde. Een mix tussen old hollywood glamour en menselijke connectie. 

Rex Verdonck

'Dune' - Frank Herbert

'Dune' is het best verkochte sciencefictionboek ter wereld en dat is niet voor niks. Meer argumenten zijn er volgens mij niet nodig om je te wagen aan dit boek over het huis Atreides, de woestijnplaneet Arrakis en haar Vrijmans (Fremen, red.).

'Ilios: het verhaal van de Trojaanse oorlog' - Imme Dros

De Ilias van Homeros is een echte klassieker, daarom deze zeer toegankelijke adaptatie van Imme Dros. Dat je het einde al kent nog voor je eraan begint, doet niks af aan de fijne leeservaring die ik er als kind aan overgehouden heb.

'Chapterhouse: Dune' - Frank Herbert

Waarom stoppen bij het eerste boek als het beste nog moet komen? Frank Herbert vertelt je over een genadeloze klopjacht. Wie kan de ander te slim af zijn in dit kat-en-muisspel?

Tailah Baert

'Het oerwoud is een vrouw' - Jane Dolinger

Jommekesalbum in romanvorm. Het dagboek van Dolinger, een jonge vrouw die haar kantoorjob opgeeft om met een wetenschapper (Ken) het Zuid-Amerikaanse oerwoud in te trekken, op zoek naar een nog onontdekte mensensoort. Geschreven in 1955, het feminisme stond nog in kinderschoenen. Spoiler: in de voorlaatste zin trouwen de twee protagonisten, na 224 bladzijden zonder enige romantische spanning.

'Generaal zonder leger' - Özcan Akyol

Meer essay dan boek, een aanklacht tegen de banalisering van het geschreven woord. Akyol betreurt dat hedendaagse literatuur vaak één pot nat is, 'welvaartsgeneuzel' gericht aan gelijkgestemden. Waar zijn de barricadespringers, zonderlingen en zalmen? Een must-read in het tijdperk van BookTok en instagrampoëzie.

'The Hunger Games' (alle boeken) - Suzanne Collins

Geen verduidelijking nodig.

Tina Morthier

'Blonde roots' - Bernardine Evaristo

Als kind wordt Doris ontvoerd uit haar primitieve Europese stam om als slaaf te dienen voor Afrikanen. Deze alternatieve geschiedenis is grappig en tragisch tegelijk, maar houdt ons vooral een spiegel voor. 

'Dit is Europa' - Hendrik Vos

Ja, ook proffen kunnen amusante boeken schrijven! Vlot en vol sappige insider-anekdotes schetst Vos het ontstaan van een unie die vandaag zo'n groot deel van ons leven bepaalt. Misschien moeten we het Vaticaan dat ook eens laten weten. 

'De mooiste gedichten van Emily Dickinson'

"I'm nobody, who are you?" Ik ben geen poëziefan, maar toch heb ik de bundel graag gelezen. Leun achterover, denk niet te veel na en laat Dickinsons onconventionele stijl en sprekende onderwerpen je raken. 

Yana Rosé

'Is dit een mens?' - Primo Levi

Levi voert de lezer mee achter de staalgrijze poorten van Auschwitz, waar hij als joods verzetsstrijder gevangen zat. Wanneer hij het boek schrijft, is zijn lichaam al hersteld van de ontberingen, maar blijft de dehumanisering die ermee gepaard ging aan zijn geest plakken. Hij vraagt zich af wat het nog betekent om mens te zijn als je omgeving je niet zo wil erkennen.

'Zwemmen in het donker' - Tomasz Jedrowski

Twee jongens worden verliefd in communistisch Polen. Historische fictie met een bitterzoet randje.

'Meer dan muze' - de Kunstmeisjes

Elk hoofdstuk is een kennismaking met een artieste, van de textielkunst van Abakanowicz tot de fotografie van Dora Maar. 270 pagina's aan bewijs dat kunst geen mannenwereldje hoeft te zijn.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen