Argylle: de mysterieuze boeken- en filmreeks

De kans dat je al van de film 'Argylle' hebt gehoord, is vrij groot. Universal heeft namelijk grootse plannen met hun nieuwste spionage-reeks, en dus stond hun reclamemolen allesbehalve stil. Maar wist je dat er ook een Argylle-boekenreeks bestaat?

De regisseur van de Kingsman-films, een sterrencast met onder andere Henry Cavill, John Cena, Bryce Dallas Howard, Dua Lipa én zelfs de kat van Claudia Schiffer: 'Argylle' heeft alles in huis om een succes te worden, al zijn de meningen over de film verdeeld.

Vooraleer we dieper in gaan op de film, moet je weten dat 'Argylle' gebaseerd is op een boekenreeks. Rond de boeken en hun auteur hangt een aura van mysterie. Zo kocht Universal de rechten voor de volledige reeks al op, nog voor het eerste boek in de winkelrekken lag. Vrij eigenaardig, als je weet dat boeken meestal pas verfilmd worden wanneer er zekerheid is over hun succes. Ook is het bijzonder dat zo'n grote filmstudio een ongepubliceerde boekenreeks van een tot nu toe onbekende auteur op het spoor kwam.


Dit brengt ons naadloos bij de vermeende auteur van de boeken: Elly Conway. 'Argylle' is Conway's eerste publicatie en zelf verkiest de schrijfster de anonimiteit. Niemand weet wie ze is, een beetje zoals met Geronimo Stilton. Online doen de wildste complottheorieën de ronde. Zelfs Taylor Swift wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de boekenreeks.

Ook fans van Charleroi komen aan hun trekken

Kort voor de release van de film verscheen het eerste boek. Het oeuvre vertelt het verhaal van Aubrey Argylle, een jongeman die de weg in het leven is kwijtgeraakt, en toevallig gerekruteerd wordt door de CIA. Samen met zijn gloednieuwe teamgenoten moet hij op zoek gaan naar een verdwenen nazi-goudtrein om te verhinderen dat een megalomane Russische oligarch de voormalige Sovjet-Unie in ere herstelt.

Hoewel het verhaal niet altijd verrast, leest het boek vrij vlot. Dit onder andere door de vermakelijke dialogen tussen Argylle en zijn teamgenoot Wyatt. Verder weet Conway waarover ze schrijft: de locaties en hun geschiedenis zijn gegrond, zo leer je als lezer nog iets bij. Ook fans van Charleroi komen aan hun trekken, aangezien de stad een van de sleutellocaties is. Een aanrader voor wie houdt van een goede, doorsnee spionageroman.

De film is een adaptatie van het vierde, ongepubliceerde boek in de reeks en vertelt het verhaal van Elly Conway (Bryce Dallas Howard), wier boeken de toekomst lijken te voorspellen. Hierdoor wordt ze het doelwit van allerlei geheime organisaties, goed én slecht. Hoewel de plottwists vrij ver gezocht en borderline onrealistisch zijn, verveelt de film geen moment. 'Argylle' is een welgekomen frisse wind en is zeker beter dan sommige 'James Bond'-films. Wie toch eerder fan is van het traditionele spionageverhaal, kan al beginnen aftellen naar de volgende film, een verfilming van het eerste boek.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen