Shut the folk up!

Bourrées, jigs en polka’s

Hönsafötter & gulerötter. Nee, dit is niet de naam van een zoveelste balletjesgerecht van de welbekende meubelwinkel. Connecteer alvast je boxen en laat de vloer maar trillen op klanken van Snaarmaarwaar en The Irish Rovers.

Een korte geschiedenisles om mee te beginnen: lang geleden koos ik een middelbare school omdat die een muziekgroepje had. Ik had geen flauw benul over wat het folkgenre was, maar toch trok ik op een vrijdag naar een infomoment. Flashforward naar september 2023. Samen met een paar andere enthousiastelingen startte ik een folkgroep op. Misschien ving je al eens een glimp op van een gele Gentse Folk Studenten-affiche? 

Hönsafötter & gulerötter - Filarfolket

Vergeet die afgezaagde jaren 10-remixen, vanaf nu wordt dit nummer platgedraaid in de welgekende Overpoortstraat. Oké, de letterlijke vertaling van de titel is 'kippenpoten, wortels', toch weerspiegelt de banger de traditionele Scandinavische muziekstijl en won hij in 1988 zelfs een Grammy. Train alvast je geheugen, want folk was oorspronkelijk een mondelinge traditie die van generatie op generatie werd doorgegeven. Wie een echte 'folker' wil zijn, moet dus af en toe eens Zweedse teksten blokken. 

Writer's Block Bourrée - Snaarmaarwaar

Twee instrumenten van de mandolinefamilie en een gitaar. Meer hebben de drie mannen van Snaarmaarwaar niet nodig om met hun betoverende melodieën steeds opnieuw de magie van live optredens te ontsteken. Dit is pure folk van eigen bodem. De groep brengt je een eigentijdse interpretatie van de traditionele Franse bourree, die teruggaat tot de 16e eeuw. Zet je koptelefoon op en geef je over aan deze krachtige gitaarklanken.

Little Lion Man - Mumford & Sons

Ook deze platgedraaide schijf behoort tot het brede folkgenre, dat veel subgenres bevat. Dit krachtige nummer gaat over een emotionele worsteling met zelfverwijt en groei, een ideale meebruller voor moeilijkere momenten dus. 'Little Lion Man' verweeft op meeslepende wijze diepgaande teksten met opzwepende folkrockmuziek. Marcus Mumfords eerlijke en oprechte stem, samen met vrolijke banjo- en gitaarakkoorden, zorgen voor een aangrijpende muzikale rit die je volledig meesleept.

Als je nu nog steeds denkt dat folk alleen is voor een stelletje linedancende boeren in klompen met geitenwollensokken, shut the folk up! Folk is zoveel meer dan oubollige vendelzwaaiende hippies. Folk verbindt mensen. Folk is mijn uitlaatklep. Folk is kippenpoten, wortels en liefde. 

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen