Recensie: GUM DARK WEEKends

"Where should we be if no one tried to find out what lies beyond?" Zonder kritisch denken zou onze zoektocht naar kennis over de wereld kort zijn. Het GUM bracht een ode aan twijfelen, geleid door de duistere kant van de wetenschap.

De eerste ruimte bootste de wonderlijke wereld van verzamelobsessies na. Opgezette dieren, sommigen zelfs gemummificeerd, werden per categorie tentoongesteld. Daarnaast was er een collectie van kleine insectenlijkjes op spijkertjes, het leek alsof ze doorspiest waren met een satéstokje. Het akelige, fascinerende ensemble betuigde zo zijn dankbaarheid voor hun bijdrage aan de wetenschap en voor het feit dat uitgestorven soorten zo toch bewaard zijn gebleven. De Tasmaanse tijger, die aan zijn trieste eind kwam doordat die door de mens van de aarde verbannen werd, is hier een mooi voorbeeld van. Aansluitend waren er archeologische vondsten en antieke wetenschappelijke instrumenten, waaronder een microscoop uit de 17e eeuw. Er waren ook opvallend veel afdrukken van geslachtsorganen.

Zo tonen ze hoe ze door hun precisiewerk kunstwerken vormden met het lichaam

In de expo daalden de bezoekers verder af naar waar het 'Hart van Ernani' klopte. Opera Ballet Vlaanderen creëerde dat hart voor de opvoering van Verdi's meesterwerk en het oogde levensecht, zij het op grotere schaal. Het geklop luidde het thema van de morbide fascinatie van de geneeskunde in. Daar toonde de tentoonstelling hoe artsen dankzij hun precisiewerk kunstwerken maakten van lichamen. Er was bijvoorbeeld een brein, waarvan enkel de bloedvaten zichtbaar waren. Bezoekers stonden oog in oog met dode lichamen die in bokalen gestoken waren of onderworpen waren aan lugubere experimenten. Uiteraard waren de objecten niet bedoeld om angst aan te jagen, maar eerder om op een confronterende en kritische manier inzicht te verschaffen in hoe de wetenschap zich een weg heeft gebaand naar de kennis van vandaag. Gelukkig komen ze nu op een ethischere manier terecht in de wetenschapswereld.

Ten slotte daalden we af naar de kelder naar het ondergrondse dierenrijk waar de tijd stilstaat: het Collectiecentrum van het museum. Narwalskeletten, aardvarkens, slangen, pinguïns, tropische vogels, en nog veel meer, een bijzonder assortiment aan macabere creaturen dus en het GUM heeft ze allemaal. Het Collectiecentrum was uitzonderlijk geopend tijdens de expo om de prachtige dieren te kunnen bewonderen.

Art & science festival DARK WEEKends opende zijn deuren van 21 tot 29 oktober en was gratis voor UGentstudenten. De expo kan je dus niet meer bezoeken, maar hopelijk komt ze volgend jaar terug. Bangelijk!

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen