Geheimen van Gent

Hoe bierviltjes de moderne biechtstoel werden

Vraag jij je soms af met welke geheimen de gemiddelde caféganger rondloopt? Dan is @geheimen_van_gent het account om te volgen. De administratoren van het account vertellen over hun werk, hun publiek en de Gentse cafécultuur.

Hoe kwam het idee voor het account tot stand?

"Na de coronaperiode waren we extreem enthousiast toen de cafés net terug open gingen. Heel Gent kwam weer tot leven en we waren heel excited om ons weer gezellig te bezatten. We hadden het cafégebeuren gemist. Voor het idee effectief tot stand kwam, lieten we soms random boodschappen achter op bierviltjes. Op een van die café-avonden kwam dan het idee om er echt een concept van te maken."

Schrijven jullie zelf nog altijd geheimpjes?

"Dat is een geheim! Nee, zelf hebben we ook geheimpjes die er zeker soms eens tussen sluipen. We proberen wel vooral willekeurige mensen aan te moedigen om iets op te schrijven zodat er ook wat variatie is in de onderwerpen en de soorten geheimen, anders zou het veel van hetzelfde zijn."

Zijn dat dan mensen die jullie zelf tegenkomen op café?

"Ja, als we bijvoorbeeld op café gaan, durven we mensen wel eens te vragen naar een geheimpje, of dan maken we reclame op een bierviltje en laten we dat achter. Ook herinneren we mensen eraan dat we bestaan via onze story (lacht). We willen vooral een diverse groep mensen bereiken met onze pagina, zodat er geheimen met veel verschillende soorten onderwerpen aan bod komen. Serieuze geheimen, vieze anekdotes of dwaze gedachten en ga zo maar voort."

Hoe zijn jullie boven de 4000 volgers geraakt?

"We volgen zelf veel cafés en proberen actief te blijven. We taggen de cafés ook altijd en soms worden we dan gerepost. We merken ook dat geheimen vaak herkenbaar zijn voor mensen of dat ze het gewoon grappig vinden. Die posts krijgen dan ook veel aandacht. Sommige onderwerpen leven enorm onder het publiek. We merken ook dat er vaste fans zijn."

Wat zijn dan de meest populaire onderwerpen?

"Populaire onderwerpen zijn kaka en pipi (lacht), maar ook onderwerpen zoals worstelen met mentale gezondheid zijn populair. De meest virale post gaat dan ook over iemand die beseft dat het niet erg is om jaren achter te zitten met je studie."

"Onderwerpen zoals worstelen met mentale gezondheid zijn populair"

Zien jullie jullie zelf als moderne biechtvaders of eerder als digitale roddeltantes?

"Leuke vraag! Een gezonde combinatie van beide. We willen langs de ene kant dat mensen door een geheim op te schrijven een laagdrempelige uitlaatklep hebben. Langs de andere kant willen we ook zelf kunnen lachen en andere mensen entertainen, puur voor de leute."

Hebben jullie al een inzending gekregen die te ver ging om te posten?

"Ja, onze oorspronkelijke leuze was 'geen censuur' maar dat hebben we toch moeten herzien. Wat we tot nu toe niet postten zijn geheimen die duidelijk nep zijn, extreem illegale activiteiten – die willen we zeker niet aanmoedigen – en boodschappen op bierviltjes die geen geheimen zijn. Dat is ook leuk om te krijgen, maar past niet binnen het concept van @geheimen_van_gent."

Heb je een voorbeeld van een duidelijk neppe inzending en hoe herken je die?

"Iemand die seks heeft met haar stiefvader terwijl haar broer toekijkt en haar kat aan haar tenen likt. Het zit hem vaak in de verwoording van zulke geheimen, we geloven zeker dat er zulke dingen kunnen gebeuren, maar je voelt het aan als het fake is aan de manier waarop het geschreven is."

Krijgen jullie soms inzendingen van kennissen of naasten?

"Soms wel, maar het komt uit elke hoek. We vinden het niet belangrijk van wie de geheimen komen, een goed geheim is een goed geheim. We hebben nog nooit echt het gevoel gehad dat we iets te weten kwamen van een kennis of vriend dat we niet zouden mogen weten. Als dat zou gebeuren, zouden we die ook niet vies bekijken. Iedereen heeft geheimpjes, net als wij. We gaan ook totaal niet na van welk profiel een inzending komt, het gaat echt om het entertainment van het geheim, niet over de persoon van wie het geheim is. Sommige mensen sturen geheimen op die ze vinden op café, we kregen bijvoorbeeld al veel berichtjes van barpersoneel dat viltjes vond."

Weten jullie van welk café de meeste inzendingen komen?

"Afsnis veronderstellen we, daar zitten veel deugnieten."

Klopt, Afsnis en bar Lume staan samen op nummer 1. Denken jullie dat daar een reden voor is?

"Dat zijn twee populaire cafés met genoeg stoute zielen die iets te vertellen hebben."

Het zijn wel vooral cafés rond de Vrijdagsmarkt en Sint-Jakobs, niet rond de Korenmarkt of de Overpoort.

Klopt, het zal zijn dat we een bepaalde groep aanspreken. We willen echt zo veel mogelijk diversiteit in mensen en geheimen, dus Overpoortgangers, wees niet verlegen!

 "Overpoortgangers, wees niet verlegen"

Zijn er nog toekomstplannen voor het account, misschien een boek zoals Weird things in Brussels?

"Gewoon geheimpjes blijven posten van elk formaat en elke soort, het caféplezier gaande houden en onderwerpen bespreekbaar maken op een leutige manier. Misschien, moest iemand ons ooit willen financieren, dat we er iets moois mee kunnen doen."

Wat is jullie persoonlijke favoriete café?

"Leuke cafés die misschien iets minder aandacht krijgen zijn: Fatima, Spinnenkop, Django of de Molotov."

Recent kwam er in het nieuws dat er steeds minder cafés zijn, wat vinden jullie de belangrijkste bijdrage en dus ook het grootste verlies van de cafécultuur?

"Dat betreuren we! We houden van de kunst van het tooghangen, toevallige ontmoetingen, mensen die je anders niet zou spreken en de dorpsgek die praat met de serieuze ambtenaar. Cafés zijn een plek om samen te zijn, een pintje te bestellen om de dagelijkse sleur te relativeren of net om een mooi moment te vieren. Cafés zijn cultuur!"

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen