Best of: plantaardige melk

Plantaardige melk is aan een opmars bezig, koemelk is een product van het verleden. Het grote aanbod is intimiderend en het smaak- en prijsverschil tussen het huismerk en de fancy bio-'melk' is duizelingwekkend. Hierbij een handige top drie om je op weg te helpen.

 

Everyday sojamelk

De zoete 'melk' met de heerlijke zachte vanillekleur van Everyday is altijd de juiste keuze. Vegan melk kan verraderlijk zijn op het vlak van smaak en textuur, maar Colruyt komt met deze melk exact na wat er beloofd wordt. Alle studenten, veganist of nog niet, kunnen rustig slapen, wetende dat wanneer ze opstaan deze melk op hen wacht bij het ontbijt. Ze is tien cent goedkoper dan het koemelkalternatief van Everyday, met minder suiker en evenveel van die heerlijke, gewilde proteïnen, de 'melk' doet de andere keuzes verbleken. De opperdrink van alle vegan keuzes in de Okay bewijst toch nog maar eens dat vegan niet altijd 'te duur' is. 

Shhh this is not milk

Alpro is een baken van vertrouwen voor vegans en melkt al noten sinds de jaren 70. Het verdient een mooie tweede plaats met de recentste uitvinding. 'Shh this is not m*lk' is fris en smaakt exact hoe je steeds hoopt dat plantaardige melk zal smaken. Halfvolle havermelk zonder bizarre nasmaak is de toekomst. Ietsje duurder? Misschien, maar wel een van de beste varianten van havermelk met bijkomende verdiende sterallures. Het is misschien een placebo, maar de zelfzekerheid waarmee Alpro deze niet-melk verkoopt heeft toch effect. Na een tijdje in het mijnenveld van melkalternatieven, zit je met deze nepmelk wel goed.

Ongeroosterde amandelmelk

Van het grote aanbod plantaardige melkkeuzes zijn er verschillende − nogal obscure − alternatieven: erwten, quinoa, hennep ... Vreemde keuzes, met mogelijks een nakend succes in elke volgende hippe koffiezaak. Daarentegen is er één noot waar we collectief beter geen melk van hadden gemaakt: de amandel. Amandelmelk belooft een hartverwarmend idee met een knipoog naar marsepein. Helaas is dat een te optimistische belofte en is het geen marsepein. De echte smaak is te bitter met een  korrelige textuur en is op een onaangename manier net te romig. Alpro heeft zelf waarschijnlijk ook opgemerkt dat deze ongebrande amandelmelk niet te drinken is. Er zijn al een paar varianten uitgevonden die het iets beter doen. Geroosterde amandelchocolademelk herstelt de vertrouwensbreuk met Alpro dan weer en belooft een betere toekomst voor de amandelmelk.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen