Van chocolade krijg je nooit genoeg. De dromen over loslopende konijnen zijn misschien vervlogen als paasklokken, de liefde voor chocolade is nog even intact als een ongeopend paaseitje.
Spoiler alert: de eerste chocolade komt niet uit Wonka's chocoladefabriek, maar van over de oceaan, ver terug in de tijd, bij de Maya's en Azteken. Zij waren de eersten die een cacaoboom plantten en deze verwerkten tot voedsel. Voor hen betekende 'cacao' letterlijk 'het voedsel van de goden'. Met de bonen uit de cacaoplant bereidden de Maya's een bittere, schuimige chocoladedrank die de naam 'xocoatl' kreeg. Dit godendrankje werd pas écht populair in de Aztekencultuur. Deze gebruikten het als betaalmiddel omdat ze geloofden dat chocolade een geschenk van de god Quetzalcoatl was. Ze dronken het als een verfrissend, lustopwekkend middel en gebruikten het als voorbereiding op de strijd.
De Azteken geloofden dat chocolade positieve gevolgen heeft voor je lichaam. Ze konden wel eens gelijk hebben. Steeds meer studies stellen dat chocolade in beperkte mate gezond is voor je lichaam. Zo boost chocolade je humeur omdat het de productie van serotonine, fenylethylamine en tryptofaan stimuleert. Om dit effect ook echt te voelen, moet je wel een heel grote dosis nemen − en wie wordt daar nu niet blij van. Chocolade lijkt ook een positief effect te hebben op je geheugen. Proefpersonen die een aantal weken een chocoladedrankje van meer dan zeventig procent cacao dronken, presteerden beter bij cognitieve testen. Ook je spieren en gewrichten profiteren van je zoete zonde door het calcium, het magnesium en de antioxidanten die je gezonder maken. Je huid geniet ook van een stukje chocola. De flavanolen die in cacao zitten, maken je huid meer weerbaar tegen de zon. Een Italiaanse universiteit toonde ook aan dat chocolade het libido verhoogt. Reden te meer dus om nog een extra paaseitje te eten.
De positieve effecten zijn het sterkst bij pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Zwarte chocolade bevat bijvoorbeeld vijf keer meer flavanolen die je huid beschermen tegen de zon. Witte chocolade daarentegen bestaat uit weinig tot geen cacao, omdat het cacaopoeder vervangen wordt door extra cacaoboter en melkpoeder. Sommige mensen stellen zo dat witte chocolade eigenlijk geen chocolade is. Witte chocolade heeft daarom minder positieve effecten op je gezondheid, maar het blijft natuurlijk heel lekker. Toch is bij chocolade de gulden regel 'geniet met mate' van toepassing. Zo bevat de lekkernij veel verzadigd vet, suiker en calorieën. Pure chocolade kan positieve effecten hebben op je gezondheid, op voorwaarde dat je niet overdrijft.
Over chocolade bestaan er ook een aantal fabeltjes. Zo wordt chocolade soms voorgesteld als grote boosdoener bij puisten. Maar dit is eigenlijk niet het geval. Het is de suiker, en niet de cacao, die de kans op pukkels op je voorhoofd vergroot. In realiteit is er zelfs niet één boosdoener die puisten veroorzaakt. Het is vaak een combinatie van hormonen, slechte huidverzorging, stress en een ongezond eetpatroon. Wie volgende keer geniet van een paaseitje − of van een hele zak paaseieren en paashazen − hoeft zich dus niet druk te maken over een extra puistje en kan met een gerust hart denken aan de gezondheidsvoordelen.
Reactie toevoegen