Brexit heeft toch één Brits exportproduct onaangetast gelaten: droge humor. Met 'Cunk on earth' brengen ze een tikkeltje leerrijk, vooral hilarisch, en slechts iets minder historisch accuraat programma dan 'Het verhaal van Vlaanderen'.
Als je TikTok, Reels of andere producenten van hersenactiviteitberovende korte filmpjes de laatste paar maanden hebt gevolgd, zal je ze ongetwijfeld al gezien hebben: clips van een interviewer die serieuze academici enorm belachelijke vragen over de menselijke geschiedenis stelt. Die clips komen van een volwaardige serie: 'Cunk on earth', te bekijken op Netflix. Met slechts vijf afleveringen van een klein halfuurtje is het haast onmogelijk tijdverspilling te noemen. De korte duur is dan ook een duidelijk nadeel, maar valt binnen de verwachtingen voor een Britse serie.
De premisse van het programma is simpel: wat als een relatief droog televisieformat, zoals een geschiedenisdocumentaire, gepresenteerd werd door een idioot die steevast overtuigd is van haar foute gelijk, maar het ook eigenlijk allemaal niet zo heel interessant vindt. Geen geweldig origineel idee, maar toch weet 'Cunk on earth' iets bijzonders te doen: een grote groep mensen opnieuw warm maken voor het format van de mockumentary, niet gezien sinds de dagen van 'The office' en 'Parks and recreation'. Dit is een verwezelijking waarvoor trouwens ook 'What we do in the shadows' pluimen op haar hoed mag steken.
Mensen van grote kennis en allure die de domste vragen moeten beantwoorden, en daar uiteraard zeer verward, angstig of kwaad op reageren.
Maar wat is er dan zo fantastisch aan 'Cunk on earth'? En waarom is het zo'n online rage? Een eerste vermelding gaat naar de interviews met academici en experten. Mensen van grote kennis en allure die de domste vragen moeten beantwoorden, en daar uiteraard zeer verward, angstig of kwaad op reageren. De vlotte verwerking van deze vragen tot TikTokbare filmpjes zal dan ook een onmiskenbare rol gespeeld hebben in de popularisering van de serie. Interviews afnemen als een idioot is natuurlijk niet nieuw, wat het vervolg op 'Borat' uit 2020 ons ook aantoont. Zelfs de schepper van 'Cunk on earth', verrassend genoeg ook de maker van 'Black mirror', heeft al eerder programma's gemaakt in dit format.
Een grote meerwaarde van 'Cunk on earth' is de presentatrice: Philomena Cunk, gespeeld door Diane Morgan. Velen zullen haar kennen als de weinig sympathieke collega uit Ricky Gervais' 'After life'. Diezelfde koppige onwetendheid weet Morgan mee te nemen naar deze reeks, maar in tegenstelling tot het zelfverheerlijkende atheïstische gezaag van Gervais, neemt ze het op tegen experts in de echte wereld, met hun eigen vreemde reacties op de hilarisch domme vragen. Als lid van de absurdistische comedygroep Two Episodes of MASH, weet Morgan haar personage perfect de droge humor te laten mengen met de meest absurdistische elementen van het programma.
Reactie toevoegen