Goochelvereniging Ylusiona: "Het is niet dat we mensen in twee zagen"

Hoewel veel studentenverenigingen zichzelf fantastisch zullen noemen, is er maar eentje echt magisch: Ylusiona, de vereniging voor goochelaars. Mentor en oud-praeses Marvin De Buyst ontsluiert het mysterie van de vereniging.

Wat doet Ylusiona?

"Wij zijn een goochelvereniging. Wij organiseren één keer per maand een groot evenement, en dan twee keer per maand geven wij workshops in het goochelen. Voor mensen van alle niveau's: beginners, mensen die er niets van kennen en gevorderden. We passen ons aan het niveau van de mensen aan. Hoe meer ze doorgroeien in de vereniging, hoe beter de trucs die ze leren."

Is het de bedoeling om te leren?

"Bij de workshops wel, de maandelijkse evenementen zijn anders. We doen daar bijvoorbeeld casinoavonden waarbij je vals mag spelen, kroegentochten, filmavonden, van alles een beetje."

Jullie logo en lint zijn gebaseerd op speelkaarten. Ligt daar de focus ook bij de vereniging, of gaat het breder?

"Het gaat heel breed, maar omdat we vooral focussen op close-upgoochelen, is het meeste wel met kaarten. Het is niet dat we podiummagie doen en mensen in twee zagen (lacht). Het gaat meer over trucs die je kan doen als je in de Overpoort bent en je je verveelt. Dan kan je een kaartspelletje of een munt bovenhalen. Mentalisme komt ook redelijk veel aan bod, gedachtentrucs of iPhones kraken. Mensen linken kaarten meestal met goochelen, dus vandaar het logo."

"Vanaf het moment dat je je lint wil verdienen, leg je eigenlijk ook een eed af om de geheimen van het goochelen te bewaren"

Jullie hebben een tiental leden. Hoe ervaren zijn die? 

"Wij werken met verschillende niveau's. Als je nog niets van ervaring hebt, start je bij niveau nul waarbij we je echt simpele basistrucs leren. Vervolgens groei je door naar een volgend niveau, moet je een soort mini-opdrachtjes doen. Dat is niet echt een doop. Het gaat bijvoorbeeld over goochelen in de Overpoort voor een groep mensen. Eens je dat zo'n drie of vier keer gedaan hebt, verdien je je lint. Dan kan je bij ons doorgroeien naar niveau 1, 2 of 3. De meeste leden zijn nu niveau 1. We hebben wat mensen op niveau 0, maar die zijn er maar onlangs bijgekomen. Het praesidium zit gemiddeld op niveau 2."

Hoe zijn jullie ontstaan?

"We zijn zes jaar geleden begonnen met drie mensen. We waren wat aan het kaarten, en begonnen dan te praten over goochelen en magie. Toen bedachten we ons: in Gent is er een vereniging voor alles, maar is er ook een voor goochelen? We hebben dat opgezocht en het bleek van niet, dus we dachten: waarom niet? We hebben die dag zelf nog een schild ontworpen en opgezocht wat we allemaal moesten doen. Voor we het wisten hadden we contact met andere goochelaars in Gent, ook studenten. In het begin waren het bijeenkomsten onder elkaar, om elkaar trucs te leren. Dan hebben we meer en meer gediscussieerd over hoe we kunnen uitbreiden en studenten effectief kunnen betrekken. Zo zijn we op het concept van Ylusiona gekomen."

Is er een zwijgplicht?

"Ja. Vanaf het moment dat je je lint wil verdienen, leg je eigenlijk ook een eed af om de geheimen te bewaren van het goochelen en van Ylusiona, en die niet te delen met andere mensen."

Het gebeurt zelden dat een interview met meer eindigt dan een beleefde vaarwel. Het interview met Marvin, mede-oprichter van Ylusiona, eindigde met een ware goochelshow, of toch met een zeer indrukwekkende kaartentruc. Wij bleven alvast betoverd achter. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen