Best of: Gentse markten

De bloemenmarkt 

De uiterst charmante bloemenmarkt bevindt zich op de Kouter. Het is dan ook de ideale plek voor wie zich altijd al eens wou onderdompelen in een feeërieke oase van bonte geuren en kleuren. Laat je er betoveren door marktgangers met ogen vol pretlichtjes en ervaar een collectief gevoel van zondagse gelukzaligheid. Daarenboven worden passanten ook muzikaal verwend: niet één, maar twee muzikanten strijden er om de aandacht en het kleingeld van het publiek – een sprookjesachtige dwarsfluit versus Franse chansons uit een authentiek draaiorgel. De vraag die iedereen bezighoudt: 'Wie krijgt jouw zuur verdiende centen?' Over één ding is iedereen het hier wel eens: er is geen betere manier om jouw zondagmorgen te spenderen. 

De boekenmarkt 

Dat zondag de 'uitgelezen' Gentse marktdag is, bewijst ook de boekenmarkt. Aan de Ajuinlei en Predikherenlei brengen een tiental standjes vol boeken leven in de brouwerij. Dit gaat van een nostalgische confrontatie met geurige 'Geronimo Stilton'-boeken tot een hereniging van oerklassiekers als Guido Gezelle en Louis Paul Boon. Zoveel boeken, zoveel achterflappen om toch maar aan een vluchtig oordeel te onderwerpen. Her en der hoor je echte boekenjagers afpingelen tot de meest democratische prijzen. En voor je het goed en wel beseft, loopt het er vol met hipsters en toeristen die blinkend van trots hun buit bij zich dragen. Hier met lege handen vertrekken is dan ook een haast onmogelijke uitdaging.

De huisdierenmarkt 

De absolute favoriet is ongetwijfeld de huisdierenmarkt: de kleinste, maar ook de meest intense van alle Gentse markten. Perfect te combineren met de andere twee. Waarschuwing: wie geen huisdier op kot of thuis mag, leest beter niet verder en zet hier best ook nooit een stap binnen. De paar troeteldieren tussen de kippen, duiven en vogels trekken veel te snel de aandacht. Konijnen, hamsters en fretjes kijken je met grote ogen aan. Ze schreeuwen: "Koop mij, koop mij!" Omringd door de oohs en aahs van kretenslakende mensen sta je al snel met je bankbiljetten te zwaaien. Waar wacht je nog op? Spring zondagmorgen uit je bed en wandel – wat zeg ik – loop naar de Oude Beestenmarkt.

Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen