Universiteit van Vlaanderen

Terwijl de strijd tussen onze Vlaamse universiteiten over de Shanghai Ranking woelig verder woedt, claimt een platform dé Universiteit van Vlaanderen te zijn. Wie zijn ze en hoe durven ze dat?

Lesopnames

Allereerst moet toegegeven worden dat de Universiteit van Vlaanderen geen echte universiteit is. Toch niet in de traditionele zin van het woord. Je kan er namelijk geen diploma krijgen, noch kan je er je inschrijven. Wat wél kan, is enorm veel bijleren van (al dan niet geniale) Vlaamse professoren en doctorandi over een hele resem aan onderwerpen. Deze onderwerpen vind je steevast online op hun website, in de vorm van video's of podcasts.

De onderwerpen vertrekken meestal vanuit een vraag, zoals 'Hoe bak je de beste frieten?'. Deze vragen zijn vaak gegrond in wat de alledaagse Vlaming bezighoudt, zoals het begrotingstekort, elektrische wagens, online dating of zelfs de waarde van een diploma. Gastspreker, die altijd professoren of doctorandi zijn, komen zo'n onderwerp dan toelichten in wat eigenlijk een TED-talk is. Soms is dat voor een publiek, wat de video eigenlijk een beetje een chique lesopname maakt, maar soms is dat ook beter geproduceerd, wat het een beetje een Kurzgesagt-video maakt.

Brood en wetenschap

Op die ietwat lichtvoetige manier probeert de Universiteit van Vlaanderen haar missie te voltooien: wetenschappelijke kennis toegankelijker maken voor het grote publiek. Omdat Nederlanders natuurlijk altijd vooruitlopen op alles wat wij doen, is het Vlaamse concept eigenlijk gebaseerd op de Universiteit van Nederland. Omdat Vlamingen echter alles beter moeten doen, mengt de Universiteit van Vlaanderen meer dan die van Nederland publieke en private mediapartners.

Op die ietwat lichtvoetige manier probeert de Universiteit van Vlaanderen haar missie te voltooien

In taal die ook niet-PSW-studenten begrijpen: ze werken meer samen met de privé. Aangezien de organisatie een vzw is, hoeft hier trouwens niet per se een negatieve connotatie of belangenconflict aan vast te hangen. Praktisch gezien wil dat eigenlijk gewoon zeggen dat de Universiteit van Vlaanderen sommige zaken publiceert in verschillende VRT-programma's of Knack. Daarin zijn ze ook bijzonder transparant, met een mooie lijst van partners en sponsors op hun website.

Quis custodiet ipsos custodes?

Die transparantie loopt trouwens verder door over hun werking. Zo is het vrij makkelijk te vinden wie de redactie allemaal bezet en wat ze doen. Daarnaast wordt ook fijntjes benadrukt dat de redactie zelf niet uit wetenschappers bestaat, maar enkel academici helpt hun kennis de wereld in te sturen. Die academici zijn, zoals eerder genoemd, doctorandi en professoren van de verschillende Vlaamse universiteiten (en VUB). Bij iedere video staat dan ook netjes in het groot genoteerd wie de spreker is en aan welke instelling die gelieerd is. Zo wordt de vraag 'Moet je kunnen klaarkomen zoals in pornofilms?' beantwoord door onze eigenste Piet Hoebeke. Aangezien de meeste academici dan ook kritische denkers zijn, worden de ietwat simpele vragen beantwoord op een ietwat minder simpele manier. Op die manier leer je niet alleen het antwoord op de vraag, maar leer je ook kritisch staan tegenover simpele antwoorden op moeilijke vragen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen