"Een ufo spotten kan een heftige ervaring zijn"

Wie een vreemde vogel aan de horizon spot, kan sinds 2007 terecht bij het Belgisch ufomeldpunt. Dit jaar kreeg het meldpunt al meer dan 170 getuigenissen binnen. Coördinator Frederick Delaere vertelt welke vreemde schepsels er op de radar komen.

Hoe komt iemand op het idee om een UFO-meldpunt op te richten?

"Over het ufofenomeen is er al veel gezegd en geschreven. Maar het belangrijkste aspect, de ufo onderzoeken, is jammer genoeg jarenlang verwaarloosd. Met ons ufomeldpunt proberen we deze leemte op te vullen. Het proces gaat als volgt: mensen komen bij ons terecht omdat ze iets hebben gezien dat ze niet kunnen verklaren, zoals zes zwarte gaten in het wolkendek, een lichtflits door de sterrenhemel of een heldere bol aan de horizon."

"Vervolgens proberen we de ufo te verklaren. Als dit lukt zijn mensen erg tevreden, want ik weet uit eigen ervaring dat een ufo spotten een heftige ervaring kan zijn. Toen ik veertien jaar was verwarde ik een vliegtuig met een ufo, zo eentje die ik uit films kende. Ik besefte later dat ik zag wat ik dacht te zien. Een ufo ontmaskeren is het doel van onze organisatie: wij willen tonen dat er achter elke vreemde waarneming een logische verklaring schuilt. Meestal gaat het over eenvoudige zaken zoals een planeet, een satelliet, een luchtballon of een drone."

Hebben ufospotters ze wel allemaal op een rijtje?

"Het zijn meestal doodnormale mensen, van elke rang en stand. Het zijn dus geen aanhangers van complottheorieën over buitenaardse wezens. Als de mensen voldoende informatie kunnen geven, trekken we op ufo-onderzoek uit. In ongeveer de helft van de gevallen gebeurt dit. Tijdens een ufo-onderzoek bespreken we de meteorologische en astronomische situatie op het ogenblik van de waarneming. We maken ook foto's van de plaats delict en zoeken naar andere waarnemers en andere gebeurtenissen in de buurt. Soms verklaart een plaatselijk ballonfeest of een legeroefening de waarneming."

"In bijna alle gevallen slagen we erin om de ufo te ontmaskeren"

"De belangrijkste bevindingen van een ufo-onderzoek bundelen we in een apart onderzoeksrapport. Je kan deze rapporten terugvinden op onze website. In bijna alle gevallen slagen we erin om de ufo te ontmaskeren. Slechts ongeveer veertig gevallen zijn onopgelost, voor deze waarnemingen zoeken we nog een verklaring."

Veertig waarnemingen zijn nog niet opgelost, zijn er dus toch buitenaards bezoekers?

"Neen, wij geloven niet in buitenaards leven of groene marsmannetjes. Het is niet omdat een ufo nog niet is verklaard, dat de waarneming onverklaarbaar is. We denken dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer we die waarneming ook rationeel kunnen verklaren. Een minderheid van de mensen die bij ons langskomt, gelooft wel in deze complottheorieën. Er was bijvoorbeeld eens iemand die beweerde in contact te staan met buitenaardse wezens. Ja (lacht), met die verhalen kunnen wij niet veel doen. De laatste tijd merken we wel dat deze complottheorieën minder populair zijn."

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Als jullie als organisatie zelfs nog niet geloven in leven buiten ons minuscuul bolleke in het universum dan is het niet moeilijk dat je voor iedere melding toch wel een aardse verklaring zal vinden

Reactie toevoegen