"Ik wil dat iedereen in het studentenleven gewoon plezier heeft"

Interview met Emilie De Rycke

Hoezee, hoezee! Een nieuwe studentenbeheerder! Emilie De Rycke heeft deze zomer officieel het roer overgenomen van Nicolas Vander Eecken. Er is op glorieuze wijze afscheid genomen, maar nu wordt het tijd om het nieuw bloed op de rooster te leggen.

Emilie De Rycke is 23 en net afgestudeerd als communicatiewetenschapper. Uiteindelijk besloot ze er een opleiding van twee jaar bij te doen: Bestuurskunde. De ideale termijn om de functie van studentenbeheerder op te nemen. Vorig jaar werkte Emilie al bij de Dienst Studentenactiviteiten (DSA) als medewerker, maar nu gaat ze voor een ander engagement. Aan de vooravond van het nieuwe academiejaar ging Schamper met haar in gesprek.

Heb je al verschillen opgemerkt tussen medewerker zijn bij de DSA en aan het roer staan van de organisatie?

"Medewerker zijn is veel meer een 'doe'-job en als studentenbeheerder ben je meer een spreekbuis. Eigenlijk zijn er vooral heel veel mails en meetings. Ik denk dat medewerkers vaak sneller in contact komen met de verenigingen zelf, terwijl de beheerder meer de tussenpersoon is voor de verenigingen en Stad Gent."

"Als studentenbeheerder ben je meer een spreekbuis"

Je hebt een jaar ervaring als medewerker bij de DSA. Zijn er zaken die je zou veranderen tegenover vorig jaar?

"Ja, ik wil bijvoorbeeld meer structuur brengen. Als je weet waar je op welke uren moet zijn, kan je vaak beter omgaan met de vele prikkels rondom je. We gaan ook meer permanentie-uren inlassen. Zo kunnen mensen makkelijk terecht bij de persoon achter de balie als er problemen zijn. Ik denk dat dat toegankelijker overkomt naar de verenigingen toe, en dat is ook de bedoeling van onze dienst."

Je hebt elk jaar een stapje hoger gezet in het studentenleven, maar wat is jouw visie op dat studentenleven?

"Ik wil dat iedereen in het studentenleven gewoon plezier heeft en ik denk dat wij dat vanuit onze dienst heel gemakkelijk kunnen ondersteunen. Als er iets verkeerd gaat, dan moet je beginnen rondbellen naar iedereen, dat is niet tof. Maar als je goed voorbereid bent, is het gewoon super aangenaam. Wij proberen dat zo veel mogelijk te doen. Mijn ultieme doel is ook dat de verenigingen eens positief in de media komen. Nu is er veel focus op het doopgebeuren. Dat mag in de media komen, maar je moet ook altijd de andere kant zien."

Je hebt natuurlijk een lastige erfenis: corona. In die periode was de DSA het orgaan dat de coronamaatregelen moest uitvoeren, en altijd 'nee' moest zeggen. Herken jij je daarin? 

"Eigenlijk helemaal niet. Ik was zelf voorzitter (van Politeia, red.) in dat coronajaar en dat was net een van de redenen waarom ik bij de DSA ben gegaan. Ik wou heel veel activiteiten laten doorgaan en ik heb bijna nooit een 'nee' gekregen. Het was altijd een 'je moet dit en dit in orde brengen, dan komt dat wel goed'. Ik vond net dat de DSA een heel goede ondersteuning was voor de verenigingen. In de andere studentensteden mocht er niks. Ik ben mijn voorgangers dankbaar dat ze zo goed hebben gewerkt."

"Ik denk dat De Therminal aan een opwaardering toe is"

En naar dit en volgend jaar toe: wat zijn de grootste projecten waar jij op wil inzetten?

"Ik denk dat De Therminal aan een opwaardering toe is. Het dopen zal sowieso ook weer aan bod komen, maar achter de schermen hebben zoveel mensen daar al enorm veel voor bereikt. We mogen ook eens trots zijn op wat we al bereikt hebben. Vooral de mensen die daar vorig jaar rond hebben gewerkt. Zelf was ik daar toen niet bij betrokken, maar ik ben wel op de hoogte van wat er bereikt is. Verder hebben we ook een klein project: een active bystander-training. We proberen dat nu op poten te zetten. Hopelijk kunnen we daar een tandje bijsteken en ervoor zorgen dat dat vlot verloopt."

De Therminal opwaarderen, hoe zie je dat? 

"Heel concreet: er zijn soms wat tafels kapot. We hebben veel belletjes gehad over kabels die ontbreken of beamers die kapot zijn. We hebben heel veel aanvragen gedaan en hebben ook een container laten komen om alles wat kapot of rommel is, weg te gooien zodat de verenigingen kunnen toekomen en de Therminal proper ligt, alles in orde is en ze op hun gemak aan activiteiten kunnen beginnen. We hebben ook ijskasten bijbesteld, bijvoorbeeld, om de oude te vervangen, maar ook gewoon om meer faciliteiten aan te kunnen bieden."

De active bystander-training: hoe gaat die eruitzien? 

"Dat is een heel mooie samenwerking tussen UGent en Stad Gent. Het eerste idee was om het voor alle verenigingen te verplichten. Dat was mooi geweest, maar er zijn heel veel verenigingen. Dat moeten we nog praktisch uitwerken. Een eerste stap is om tijdens de bootcamp een active bystander-training te doen. Ik heb ook gevraagd om een extra sessie van die training te organiseren, zodat er toch zeker tachtig man de workshop kan volgen. De inhoud bestaat voornamelijk uit tips voor studenten om op te merken wanneer een grens wordt overschreden, hoe zij daar op een positieve manier op kunnen reageren en zichzelf niet voor een blok zetten. De focus zal specifiek op seksueel overschrijdend gedrag liggen, omdat het de laatste tijd wel erg speelt in de Overpoort. Maar het zal ook breder getrokken worden, bijvoorbeeld over verschillende vormen van discriminatie. Grensoverschrijdend gedrag in het algemeen is belangrijk, niet enkel seksueel grensoverschrijdend gedrag."

Nog één vraagje: de Vlaamse Vereniging van Studenten nam een standpunt in over seksueel overschrijdend gedrag aan universiteiten. Zij pleiten voor meer transparantie van de cijfers. Zijn daar plannen voor bij de DSA? Of valt dat meer onder het takenpakket van de Gentse Studentenraad?

"Dat takenpakket loopt een beetje door elkaar. Er zijn nergens echt vaste lijnen uitgeschreven. Uiteindelijk staat een studentenbeheerder in mijn ogen in voor de studenten. Momenteel zijn er geen concrete plannen, maar als daar nood aan zou zijn, staan wij daar zeker voor open. De konventen zouden daar ook graag in meewerken. Dat is echt iets dat we als team kunnen aanpakken."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen