Blackwashing bestaat niet

Bij de lancering van de officiële trailer van 'The little mermaid' brak heel de HLN-commentsectie los. Nu ook een Viking nog eens door een zwarte vrouw gespeeld wordtis het hek echt van de dam. 'Blackwashing' treedt op de voorgrond.

In het medialandschap is het in deze moderne tijden enorm moeilijk navigeren. Creatieve vrijheid is een recht, maar gaat gepaard met een hoge kost. Mensen lijken hun mening niet voor zichzelf te kunnen houden. Vrijheid van meningsuiting betekent blijkbaar dat elke gedachte gedeeld moet worden. Ook meningen als: "Een zwarte actrice voor de kleine zeemeermin is onaanvaardbaar!" Nochtans is een zeemeermin een puur fictief personage dat in verschillende culturen voorkomt. Bijgevolg zal een zeemeermin dus historisch gezien al elke mogelijke huidskleur hebben gehad. Waar mensen die geloven in het fenomeen van blackwashing het niet over hebben, is het feit dat bijvoorbeeld de 'Prince of Persia' gespeeld werd door een witte acteur. Wat nog vaker genegeerd wordt, is de oogkleur, haarstijlen, grootte, enzovoort. In verfilmingen wordt er frequent los omgegaan met de beschrijving van personages. De focus hoort te liggen op welke acteur het best is voor de rol. Het is echter wanneer een karakter vertolkt wordt door een acteur met een andere huidskleur dat er blijkbaar inbreuk wordt gedaan op de waarde van het verhaal.

Creative vrijheid is een recht, maar komt met een hoge kost.

Een argument dat vaak wordt aangehaald in deze discussie is dat de huidskleur 'niet historisch correct' zou zijn. De frustratie gaat echter niet over documentaires, maar over fictiereeksen en -films. fic·tie (de; v): op fan­ta­sie be­rus­ten­de ge­schrif­ten, fic­ti­o­ne­le li­te­ra­tuur, bv. romans, novelles, enzovoort. Of dat is toch de definitie die Van Dale hanteert. Het gedeelte 'op fantasie berustend' garandeert een soort creatieve vrijheid. Ook een vrijheid in het kiezen wie welke rol het best zou vertolken. Als haar- en oogkleur hier geen rol in spelen, waarom huidskleur dan wel?

Laurens De Vos haalt in zijn opinie in De Standaard correct een fetisjisme met huidskleur aan. Al vrees ik dat hij de roep van de 'woke'-generatie verkeerd had verstaan. Ja, in het verleden is er ook heisa geweest om het feit dat witte mensen historische personages met een andere etnische afkomst spelen. Deze had echter minder te maken met historische correctheid, maar meer met het feit dat door dit soort 'whitewashing' acteurs met een andere huidskleur nog minder kansen krijgen in de filmsector. Hetzelfde geldt voor het voorbeeld dat hij zelf aanhaalt over Victor Polster en zijn hoofdrol in 'Girl'. Hier gaat het niet om historische feitelijkheid of creatieve vrijheid, maar over gelijkheid. Het is die gelijkheid die eerst gegarandeerd moet kunnen worden. Elke acteur kan eender welke rol spelen in fictie, maar elke acteur moet dan ook dezelfde kansen krijgen, ongeacht seksualiteit, genderidentiteit of etniciteit. Het is die ongelijkheid die niet bestaat in de andere richting, witte acteurs krijgen nog steeds de meeste kansen. Met andere woorden, 'blackwashing' bestaat niet.

0
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Dat je een racist bent is al af te leiden uit het "witte" wat je hanteert. Als kleur niet uitmaakt waarom blijf je dan niet bij wat oorspronkelijk bedoeld was of klopt? Je kan een drama serie maken over de Ghaneze koningsdynastie met allemaal blanke acteurs. Die vrijheid heb je, maar dat doe je niet omdat dat niet realistisch is. Je doet het omdat kleur wel degelijk uitmaakt. Zo zal je nooit een zwarte Hitler zien, omdat kleur dan ineens wel heel erg belangrijk is. We zien het met Cleopatra documentaire. Op feiten gebaseerd maar toch een zwarte actrice, dit is historisch fout. En dus... Blackwashing bestaat wel zeker! Er zijn een hoop voorbeelden te geven als je er meer om je oren wilt hebben. Dubbele standaarden hanterende racist

Bericht: 
Met het recente voorbeeld van de afgang van Netflix's 'Cleopatra' serie, is het dus overduidelijk dat blackwashing wel degelijk bestaat, en steeds meer gebeurt. Racisme is geen eenrichtingsstraat, je moet haast moedwillig blind zijn om dit niet in te kunnen zien.

Bericht: 
Blackwashing bestaat! Ik zie het de hele tijd gebeuren. Als een zwarte man wil ik niet bestaande history of media veranderen! Ik wil nieuwe media en verhalen. Moderne holywood is zo racistisch door ervoor te zorgen dat mijn ras geen orginele content kan krijgen of maken. Waarom moeten we stelen or veranderen wat er al bestaat? Shows of films zoals de nieuwe Cleopatra en The Little mermaid zijn 1 grote insult voor mijn zwarte broeders en zusters!

Bericht: 
"De frustratie gaat echter niet over documentaires," Ehm.. Cleopatra?

Bericht: 
Tjah lekker geredeneerd artikel.

Bericht: 
Onlangs Cleopatra zwart geschildert. Snow WHITE wordt latina. Zelfs de stad Gent maakt een zwarte, vrouwelijke sinterklaas... Dat je de kleurtjes verandert in non-fictie tot daar aan toe, maar nu beginnen ze zelfs historische figuren te vervangen met een "eigentijds" kleurtje. Verschrikkelijk wanneer je de geschiedenis zelf gaat aanpassen naar de belachelijke, onlogische standaart van vandaag. Terwijl een gelijkaardige ZWARTE 'Queen Amanirenas' en OOK ooit tegen de romeinen vocht, net zoals Cleopatra. Maar nee, haar fantastisch verhaal krijgen we niet te zien. We zullen onze pot zwarte verf bovenhalen en een reeds bekend figuur gebruiken dat is veel gemakkelijker! Ik ben benieuwd wat mensen ervan zouden vinden als we een film maken over Martin Luther King en hem door een blanke acteur laten spelen.

Bericht: 
Je hebt overduidelijk oogkleppen op. Als nu een nieuw deel van black panther wordt gemaakt met een blanke acteur kan ik je vertellen wie er voor vuile racisten wordt uitgemaakt. je bent echt enorm ongeinformeerd.

Reactie toevoegen