Lofi: ouderwets is hip

De blok komt eraan en daarmee stijgt het aantal Belgische luisteraars van lofibeats exponentieel. Waarom wil iedereen samen met het lofimeisje en haar kat studeren? Waar komt het fenomeen vandaan?

Menig thrift shopper zal waarschijnlijk wel weten dat alles wat oud is, hip is. Zo ook met lofi, wat de afkorting is van low fidelity. De tegenhanger van lofi − hifi − staat dan weer voor high fidelity. Deze twee afkortingen worden gebruikt om aan te tonen hoe goed de kwaliteit van een bepaalde opname is. Hifi betekent dat je opname zeer trouw is aan het originele geluid. Dat het, met andere woorden, weinig imperfecties bevat. Bij lofi muziek is het omgekeerde aan de hand: hier worden de imperfecties behouden en vaak zelfs uitvergroot, om een warme, authentieke sound te creëren.

Ook al behoren stevige muzieknamen als Paul McCartney en The Beach Boys tot de lijst van muzikanten die lofitechnologie gebruiken, toch zijn de meeste artiesten eerder outsiders, zoals bijvoorbeeld R. Stevie Moore. Zij hebben namelijk vaak geen toegang tot hoogtechnologische opnameapparatuur en moeten het stellen met minder kwalitatieve uitrusting om thuis hits op te nemen.

Charmante imperfecties

Doordat lofiopnames vaak thuis worden gemaakt, sluipen er veel imperfecties in. Deze imperfecties betreffen bijvoorbeeld het geluid van een voorbijrijdende auto, mensen die praten op de achtergrond of zelfs foutjes in de apparatuur. Omdat lofiartiesten zulke hippe vogels zijn, die waarschijnlijk ook diep in het postmodernisme verzeild geraakt zijn, besloten ze dat deze imperfecties niet uit hun nummers moesten gehaald worden. Waarom zou je zoiets authentieks namelijk verwijderen, als je er ook mee kan experimenteren? Zo ontstond dan ook de zoektocht naar nieuwe lofiapparatuur, waarbij de gekste voorwerpen gebruikt werden. Er bestond vroeger bijvoorbeeld een machine die opnames van je stem maakte om gebruikt te worden in logopedische oefeningen. Als je de magnetische strookjes waarmee zo'n ding functioneert, aan elkaar plakt, dan kan je al snel een hele beat laten loopen. Op die manier krijg je dan weer onze moderne lofi: een funky, authentieke beat. One man's trash is another man's hit song.

Lofi Girl als study buddy?

De afwezigheid van lyrics en opvallende melodieën, de gelijkaardigheid van de liedjes en de lange playlists zorgen ervoor dat je zo min mogelijk afgeleid wordt van je bezigheid. Muziek beluisteren doet serotonine en dopamine ontstaan in het brein, wat ons gemoed positiever maakt. De rustige lofi deuntjes kunnen bovendien het stresshormoon cortisol doen afnemen en de natuurlijke omgevingsgeluiden zoals regen of vogelgezang maken lofi extra rustgevend. Het is achtergrondmuziek, ook al luister je ernaar doorheen je koptelefoon.

Lofi playlists hullen je in een dekentje van zachte deuntjes die je afsluiten van je omgeving

Imperfecties in het geluid zorgen voor een constante prikkel die de cognitieve delen van ons brein activeert, zodat we ons beter kunnen concentreren. Lofi playlists hullen je in een dekentje van zachte deuntjes die je afsluiten van je omgeving en je hersenen net genoeg stimuleren om je aandacht te houden bij het studeren. Een studie in India heeft zelfs aangetoond dat studeren met lofi muziek betere resultaten levert dan studeren zonder muziek. Muziek met een laag tempo en melodieën in mineur lijkt de meest positieve impact op geheugenprestaties te hebben. Voilà, een gratis studeertip als afsluiter.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen