Sonic slaat in als een bom

Fascinerend hoe mensen zo goed als alles aanvaarden als het maar een beetje antropomorfisch en vooral schattig is. Zo ook de blauwe egel Sonic, oftewel een van de grootste massavernietigingswapens die de wereld ooit gekend heeft.

Gotta go fast! Niet zo bekend als veel andere catchphrases van fictionele figuren, maar Sonic the Hedgehog, een kruising tussen een smurf en de Roadrunner, is de laatste decennia uitgegroeid tot een van de bekendste gamefiguren. Net zoals Flash, Quicksilver en Dash uit 'The Incredibles' lost Sonic zijn problemen op met zijn supersnelheid. Maar ... Is dat wel veilig?

In zijn debuut op het witte doek, zien we Sonic via gouden ringen naar de aarde komen terwijl hij vlucht voor een groep mierenegels. Op onze planeet verbergt hij zich naarbij het dorpje Green Hills, Montana, waar hij uit eenzaamheid de lokale sheriff stalkt. Na het bekijken van een baseballwedstrijd en door het verdriet dat hij voelt doordat hij niet kan deelnemen aan het dagelijkse leven – uit angst om ontdekt te worden –, loopt hij zó snel dat hij een elektromagnetische puls (EMP) veroorzaakt. Deze zorgt ervoor dat een grootschalig gebied aan de Amerikaanse westkust zonder elektriciteit komt te zitten. Daarop zet het Amerikaanse ministerie dr. Robotnik (prachtig vertolkt door Jim Carrey) in om de oorzaak hiervan te vinden.

Sonic mag niet in leven gelaten worden

De rest van het plot laat zich makkelijk raden: Robotnik wilt Sonic vangen, Sonic kan hem verslaan en iedereen leeft nog lang en gelukkig. Maar laat ons even eerlijk zijn: een buitenaards wezen dat elektromagnetische pulsen kan veroorzaken is misschien niet iets wat we vrij mogen laten rondlopen. We vergeten in zo'n scenario namelijk wat een EMP precies is en kan teweegbrengen.

Een EMP is een korte golf van elektromagnetische energie die op verschillende manieren voortgebracht kan worden, zoals door nucleaire explosies, speciale elektromagnetische bommen of als bijwerking van de inslag van een meteoroïde – of zelfs het voorbijvliegen ervan. Maar dus ook door een snelvoetige egel die een smurf nog jaloers zou kunnen maken, zo blijkt. De gevolgen van de EMP hangen af van hoe sterk de puls daadwerkelijk is. In het begin van de 20ste eeuw zorgden de ontstekingssystemen van benzinemotors er bijvoorbeeld voor dat radio- en tv-toestellen haperden. Op grotere schaal kan dit echter immense gevolgen hebben: het corrumperen van harde schijven, het beschadigen van bomen en gebouwen, of zelfs brandgevaar.

Yanne De Frenne

In de film valt te zien dat Sonic zo'n sterke puls kan genereren dat hij een gebied van circa 655.000 vierkante kilometer van elektriciteit kan ontzeggen. Indien deze energie gefocust kan worden op een veel kleiner gebied, pakweg één vierkante meter, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. Waarschijnlijk zou het egeltje gebruikt kunnen worden om doelwitten met de kracht van duizend zonnen te vernietigen, zeker indachtig dat hij dankzij zijn snelheid quasi overal binnengeraakt en bijna niet te stoppen is. Het is dus een terechte beslissing van het Amerikaanse leger om hem gevangen te willen nemen, maar aangezien zij over even veel moraliteit beschikken als die ene prof die jou 'een negen' heeft gegeven, is er maar één juist antwoord. Sonic mag niet in leven gelaten worden.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen