Suiker is niet ongezond?
Meer suiker eten zonder te verdikken klinkt als een droom, maar is voor sommige Groenlanders een realiteit. De combinatie van darmbacteriën en een suikerarm dieet dat bewoners van Groenland gedurende millennia hebben gevolgd, heeft een genetische variatie opgeleverd die bij twee à drie procent van de Groenlanders voorkomt. Deze afwijking zorgt ervoor dat zij suiker anders absorberen dan de meeste mensen. De suiker die ze eten wordt niet in de bloedbaan opgenomen, maar komt terecht in de darmen, waar die omgezet wordt in een vetzuur dat de eetlust vermindert en het immuunsysteem stimuleert. Daardoor is deze groep over het algemeen gezonder en hebben ze een lager vetpercentage. Het onderzoeksteam van deze studie hoopt de resultaten te kunnen gebruiken voor de behandeling van obesitas en hart- en vaatziekten.
Dinosaurus alert!
Nog nooit was in Europa zo'n compleet skelet van een dinosaurus gevonden. Deze nieuwe soort titanosaurus, wiens skelet in de zuidelijke Pyreneeën werd ontdekt in 1954, draagt de naam 'Abditosaurus kuehnei'. De soortaanduiding 'kuehnei' is een eerbetoon aan de ontdekker van de dino, Walter Kühne. De geslachtsnaam 'Abditosaurus' betekent 'vergeten reptiel'. De reden hiervoor is dat de vindplaats na 1954 vergeten werd tot in 1986, waarbij de opgravingen na een grote storm opnieuw gestopt en vergeten werden. Je kan echter stellen dat het een korte periode van vergetelheid is in vergelijking met de ouderdom van het skelet: 70,5 miljoen jaar! Er wordt geschat dat dit vergeten reptiel wel 17,5 meter lang was en tijdens zijn leven ongeveer veertien ton woog, wat deze soort veel groter maakt dan de gemiddelde titanosaurus in Europa.
Ook vogels hebben een 'Spotify Wrapped'
Ze posten op 1 december nochtans geen resem aan screenshots op hun Instagram. De zanggorzen zijn immers bescheiden, of niet? Het is waarschijnlijker dat ze hun topnummers geheimhouden omdat die het meeste succes hebben bij vrouwtjes. De communicatietechniek van de mannetjeszanggorzen komt sterk in de buurt van menselijke taalcomplexiteit. Ze bezitten immers, net als de mens, het talent van langeafstandsafhankelijkheid. Wat een zanggors op een bepaald moment zingt, hangt namelijk af van wat hij een halfuur geleden zong. Flirtende mannetjes zingen tot twaalf verschillende liedjes van twee seconden, wat bijna een halfuur kan duren want ze hebben ook herhaal- en shuffleknoppen: ze herhalen de liedjes en passen de volgorde aan. Deze geheugencapaciteit is 360 keer groter dan die van een kanarie, die slechts vijf seconden kan onthouden!
Reactie toevoegen