Ode aan de praktische jas

Een sneer naar alle modebewuste mensen

De handtas is gemaakt om de vrouw zwakker te maken. Het is immers niet ideaal om dingen te dragen of te lopen of te vechten met een bengelend schoudertasje. Daarom is het belangrijk dat de essentiële zaken op het lichaam kunnen gedragen worden.

Meestal zijn zakken niet te vinden in truien, en dat een vrouwenbroek slechts kleine zakken heeft, is iets waar we mee hebben leren leven. Jaszakken daarentegen, zijn primordiaal. En niet zomaar zakken! Zakken die toegankelijk en veilig afgesloten zijn. Ondiepe zakken met openingen aan de zijkant zijn volstrekt nutteloos. Als je daar je gsm in steekt, ligt hij binnen de kortste keren op de grond. Diepe zakken, liefst gevoerd met zachte stof, zodat er in de winter geen handschoenen nodig zijn. Als ze dan toch nodig zijn, kun je ze gewoon uit je zakken halen, omdat ze er permanent in verblijven – er is immers plaats genoeg. Prachtig is het, om je armen te allen tijde vrij te hebben. Wat een vreedzaam, bevrijdend gevoel te weten dat al je spullen veilig in je jas zitten. Een onverwacht tripje naar de winkel? Het meeste kan je wegstoppen in je handige zakken. Een minder onverwacht tripje naar de winkel? Minstens twee opgeplooide totebags passen in je jas.

Prachtig is het, om je armen te allen tijde vrij te hebben

Een goede jas vergt een grote kap die niet enkel decoratief is, maar die het haar en liefst ook het voorhoofd beschermt tegen regen. Waterdichtheid is geen overbodige luxe, zeker met het oog op onze geografische ligging. Jassen zonder kap of rits, wat doe je ermee? Sommigen zullen zeggen: 'gebruik dan een paraplu'. Dat spreekt echter het doel van de praktische jas tegen: opnieuw moet men iets met de handen dragen. Bovendien keren paraplu's om als het hard waait en steken ze occasioneel de ogen van voorbijgangers uit.

Het lijkt soms alsof comfort moet opgegeven worden omwille van de esthetiek. Neem nu cropped jassen. Ze zijn heel schattig, maar hebben ze enig nut? Ze hebben vooral een gruwelijk gebrek aan een isolerende laag die de koude luchtcirculatie rond de buik en onderrug verhindert. En die lange jassen zonder mouwen, onder welke omstandigheden zijn die draagbaar? Ze hebben een kap maar als het regent worden je mouwen toch nat. Gelukkig zijn niet alle jassen zo teleurstellend. Sommige jassen komen zelfs heel dicht in de buurt van het ultieme hoogtepunt van functionaliteit. In gewone kledingwinkels heeft de 'mannenafdeling' vaak meer functionele jassen dan de 'vrouwenafdeling'. Verder kan men voor praktische jassen uiteraard ook bij sportwinkels terecht. De zeer milieubewuste student kan bovendien de honger naar een praktische jas stillen in tweedehandswinkels die oude legerjassen verkopen. Jassen met grote en diepe zakken, een binnenzak, een kap en uithaalbare voering, klinkt dat nu niet als een droom?

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen