De 'leap of faith' van Assassin's Creed

In Assassin's Creed speel je de rol van een behendige sluipmoordenaar. De 'leap of faith' is een bekende sprong uit het spel, waarbij de speler enkele tientallen meters in duikvlucht uiteindelijk op de rug in een hooiberg landt. Is dit realistisch?

In 2007 werd de eerste Assassin's Creed aangekondigd. De reeks kent momenteel niet minder dan twaalf games met nog een handvol spin-offs op Android en iOS.

Assassin's Creed is een open world game. De serie vertelt verschillende verhalen over sluipmoordenaars, telkens in een andere tijdsperiode. Het succes van de reeks is grotendeels te danken aan de historische meerwaarde van de verhaallijn. Zo bevind je je tijdens 'AC: Unity' in het midden van de Franse Revolutie. In de laatste toevoeging ('AC: Valhalla') volg je het verhaal van Eivor, een schildmaagd tijdens de periode van de vikingexpansie in Europa.

Elke gamer die ooit een spel van deze reeks speelde, zal opkijken wanneer gesproken wordt over de 'leap of faith'. Het is voor het personage een manier om heel snel van een hoog punt naar een zachte landingsplek op de grond te geraken. De speler springt in een rechte houding en landt met de rug op een zachte landingsplek. Het idee achter deze sprong is dat de impact gebroken wordt door het verdelen van de kracht over het rugoppervlak en de ondergrond, bijvoorbeeld een hooiberg.

De hoogste werkelijke 'leap of faith' werd uitgevoerd door stuntman Damien Walters. Walters voerde de legendarische sprong uit in 2016 vanop een hoogte van maar liefst 38 meter. De val werd gebroken door een luchtkussen van ongeveer vier meter hoog. In het spel is dit slechts een volle hooikar. Maar hoe realistisch is de sprong uit het spel? Kan een hooikar zo'n val breken? Een lugubere Google-zoekopdracht levert ons de informatie dat de meeste botten breken bij een druk van ongeveer 5000 pascal. Druk is kracht verdeeld over een oppervlak. Zo wordt een druk van 5000 pascal bereikt wanneer 5000 newton aan kracht zich verdeelt over een oppervlak van 1 vierkante meter. Als je weet dat 10 newton ongeveer 1 kilogram is, zal je hand breken wanneer er een voorwerp van 100 kilogram op rust. Begrijpelijk.

Een van de hoogste 'leaps of faith' in Assassin's Creed is waarschijnlijk de klokkentoren van het Westminsterpaleis in 'AC: Syndicate'. De klokkentoren, waarin de Big Ben hangt, heeft een hoogte van 96 meter. De hooikar kunnen we fysisch vereenvoudigen als een veer met een bepaalde veerconstante van 1000 newton per meter. We verwaarlozen de luchtweerstand voor deze berekening. De energie van de sluipmoordenaar vlak voor de impact is ongeveer 74 kilojoule. Het rugoppervlak van een volwassen man is ongeveer 1 vierkante meter. Bijgevolg mag de impact maximaal 5000 newton aan kracht uitoefenen op het lichaam om botbreuken te vermijden. We gaan ervan uit dat de hooikar ongeveer 2 meter hoog is. Hieruit volgt dat de impact minstens 72.000 pascal aan druk zal uitoefenen op het lichaam van de stuntman. Vrij vertaald: de sluipmoordenaar zou daar in gruzelementen liggen.

De hoogste sprong waarbij de vooropgestelde druk van 5000 newton niet overschreden wordt, is op een hoogte van ongeveer 6,5 meter. Hoewel hieruit theorethisch gezien geen botbreuken zullen volgen, kunnen we niet hetzelfde zeggen wat betreft wervelschade en kneuzingen.

"Nothing is true, everything is permitted", maar let toch maar een beetje op.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen