De geheime clausules in het regeerakkoord

Opluchting alom: eindelijk is er een regering. Maar we werden allen om de tuin geleid, want er werd een tweede regeerakkoord gesmeed, dat krachtiger en ingrijpender is dan het eerste. Wat hebben De Croo en co te verbergen?

De kersverse regering gaat in dit geheime akkoord regelmatig haar federale boekje te buiten: zo werd buiten de wil van de Vlaamse regering om een maatregel omtrent mentale gezondheid doorgevoerd. Omdat CD&V merkt dat de besparingen in de geestelijke gezondheidszorg op Vlaams niveau desastreuze gevolgen hebben en omdat talloze pogingen door minister van Welzijn Wouter Beke geen effect hadden, wil de partij het nu goedmaken. Aangezien Bekes methode − passief kijken naar een wachtlijst en om het jaar eens een rode neus opzetten − geen effect bleek te hebben, gooit de partij het over een radicaal andere boeg: ze gaan effectief iets doen. Partijvoorzitter Joachim Coens zal hoogstpersoonlijk bidden voor het zielenheil van de Vlaming. Klinkt dat wat magertjes? Hou er dan rekening mee dat Coens dit drie maal per dag zal doen en dat het ritueel telkens zal bestaan uit een onzevader en niet minder dan drie weesgegroetjes.

Petra De Sutter zal ook de werkgroep rond conversietherapie leiden, die van alle Belgen transgenders moet maken

Er is in het document ook ruimte voorzien voor ouderwetse postjespakkerij en politieke koehandel. Petra De Sutter kreeg de gloednieuwe bevoegdheid 'vernietigen en vervangen van de fundamenten van de westerse maatschappij' in de schoot geworpen. Zij zal ook de werkgroep rond conversietherapie leiden, die van alle Belgen transgenders moet maken. Open VLD gaat dan weer aan de haal met het abonnement op de tv-studio van VTM Nieuws, wat voorheen van de N-VA was. Bereid u voor op goddeloos veel Vincent Van Quickenborne. Verder vinden we wat traditionele ruilhandel. Conner Rousseau zal Joachim Coens een spoedcursus sociale media geven en hem leren hoe hij selfies moet maken. Daar tegenover staat dat Coens niet meer zal gniffelen als het over de nieuwe naam van de sp.a gaat en Rousseau niet meer met 'jongetje' zal aanspreken als hij niet in kostuum is. De andere voorzitters moesten beloven Coens nooit meer 'ruitenboer' te noemen als hij zijn kenmerkende jas aanheeft. De CD&V-voorzitter eist respect voor zijn roots.

Grote infrastructuurwerken zijn er niet gepland, enkel de Wetstraat zal een serieuze make-over krijgen. De rechterrijstrook krijgt een reusachtige sleeve-tattoo en de naam wordt gewijzigd naar 'Rue de Bouchez'. Het is niet duidelijk wie dat in het akkoord binnensmokkelde. Een andere merkwaardige maatregel zijn de subsidies voor elektrische bakfietsen, hippe koffiebars en fabrikanten van mutsen voor in de zomer. Groen is blij dat het zijn kiespubliek tevreden kan stellen zonder al te veel structurele ingrepen. Nog een punt dat een duidelijke groene stempel draagt, is een nieuwe energiebron die de kernuitstap tegen 2025 mogelijk moet maken. Om het land ook in de winter van voldoende stroom te kunnen voorzien, zullen witte vijftigplussers gedwongen worden om naar filmpjes van klimaatspijbelaars te kijken, terwijl een imam even verderop verzen uit de koran opzegt. Groen vertrouwt erop dat hun woede voldoende energie kan produceren. Voor noodgevallen werkt men aan een manier om ook de negative energie uit HLN-commentaren te kunnen aftappen. Tegen de sinterklaasperiode zou een proefversie beschikbaar moeten zijn.

Ten slotte heeft men ook aan de cdH gedacht. Ter compensatie voor hun niet-deelname aan de formatie en de regering krijgen de Franstalige christendemocraten iedere week een boeketje vergeet-me-nietjes toegestuurd. Zij reageerden alvast verheugd: "Wat fijn dat iemand nog weet dat we bestaan."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen