Overpoort in coronatijden

De befaamde Toverpoort verandert dit semester van een hedonistisch heiligdom in een ascetisch klooster. Kunnen studenten nog feesten? Zijn er creatieve alternatieven?

Vroeger was de seksuele spanning op elke hoek van de Overpoort te ruiken, nu ligt het er heel ascetisch bij. Geen condooms of kots in de goot, geen intieme situaties in de gedimde plakkerige wc's, noch de rokerige geur van een afrodisiacum. Waar vroeger spannende conversaties als 'zullen we naar mijn kot gaan?' de norm waren, zullen die nu beantwoord worden met een onzekere 'ja ik wil wel, maar mijn oma is risicopatiënt en ze zit in mijn bubbel dus zal ik moeten passen.' Toch zijn er ook dit semester alternatieven.

Zowel de studenten als café-uitbaters zorgen ervoor dat dit geen doods studentensemester wordt

Wat wel mag

Corona dwingt ons de zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Om niet pessimistisch te starten, beginnen we met wat wel mag. De premisse is dat niets mag: zelfs niet op café gaan. Hierdoor kunnen we meer appreciëren wat wél mag. Onze felbegeerde, geliefde toverpoort mag open. Jullie zullen geen lege Overpoort aantreffen tijdens de eerste lesweken: zelfs in coronatijden zal de uitgaansstraat leven. Zowel de studenten als café-uitbaters zorgen ervoor dat dit geen doods studentensemester wordt.

Niet aan de toog hangen en al zeker niet dansen

De cafés in de Overpoort zullen open blijven tot één uur. Je mag ook met een groep van maximaal tien personen op café gaan, maar dit geldt enkel als er een buitenterras is. Anders is de regel van vijf van toepassing. Dit bezoek moet wel voldoen aan de horecaregels, dus rechtstaand drinken is uit den boze. Uitgaanders mogen ook niet aan de toog hangen en al zeker niet dansen. Wat mag nog in de Overpoort? Om eerlijk te zijn, niet veel. De neus van Van Ranst zit overal: cantussen zijn afgeschaft, studentenfuiven of galabals mogen ook niet doorgaan en als er al een activiteit georganiseerd wordt door een studentenvereniging, zal dit met maximaal vijftig personen en onder strikte voorwaarden verlopen.

Wat niet mag 

Voor het geval dat het nog niet duidelijk zou zijn voor de koppige katerstudent, de mantra van dit semester luidt 'geen feest'! De slimme en/of koppige studenten zullen ondertussen al het concept van een privaat kotfeestje in hun hoofd hebben zitten om de strenge regels aan hun zatte botten te lappen. Hierover ook meer duidelijkheid: kotfeesten zijn verboden door Stad Gent. Vooraleer alle gretige studenten een excuus verzinnen om toch die toxische substanties, al rechtstaand, door jullie aderen te laten vloeien: het mag niet. Bon, het mag maar met niet te veel mensen. Op kot mag je samentroepen met slechts '1+5 personen', wat coronataal is voor vijf mensen en een organisator. Om te vermijden dat je al aan een orgie à la 'American Pie' zit te denken, deze vijf mensen mogen enkel uit je persoonlijke sociale bubbel komen. De gezellige vriendenavond is dus een optie, maar die orgie niet. Voor de mensen met een grote tuin op hun kot gelden andere regels. In die tuin of op de binnenplaats mogen wel mensen bijeenkomen. Hier geldt een maximum van tien personen en de anderhalvemeterregel die te allen tijde gerespecteerd moet worden. 

Het concentratievermogen van een goudvis? De belangrijkste zaken op een rijtje: wild feesten zal niet mogelijk zijn dit semester. Noch in de Overpoortstraat, noch op kot. Studenten zullen wel altijd proberen om tussen de mazen van het net te glippen en te feesten, maar dan zullen de Gentse Flikken daar vlug een einde aan maken. Doe het dus veilig: ga op café en blijf je afstand bewaren. Drank zal er zijn in overvloed, maar op de dansvloer moet er gezeten worden.

Enkele 'feestalternatieven'

De conclusie is dat er een rem is gezet op alles dat onder het feestelijke studentenleven valt. Na één uur zullen er geen pita's van Ton-Ton meer uitgekotst mogen worden in de goot en playen met dat ene knappe meisje tijdens een cantus zal niet meer lukken. Wil dit echter zeggen dat er geen enkele uitlaatklep overblijft? Het antwoord hierop is een zeer overtuigende 'neen'. Ten eerste is het belangrijk dat de moderne student een goede dosis flexibiliteit en creativiteit bezit. Het meest voor de hand liggende is om simpelweg de Overpoort te verplaatsen van dat vieze stukje straat achter het Sint-Pietersplein naar je kamer op kot. Nodig je bubbel uit, maak een playlist die uitsluitend bestaat uit hits uit de jaren 2000, met hier en daar wat 'Greased Lightning' en pomp jezelf vol met zodanig veel alcohol dat je vergeet dat je eigenlijk nog steeds niet over je ex bent.

Ten tweede: vergeet de Overpoort volledig en leer het leven kennen buiten de Cuba en Porter House. Het zal voor sommigen klinken als heiligschennis, maar zo leuk is de Overpoort nu ook weer niet. Jij zag de Overpoort liever dan ze jou ooit zag, zoek een andere poort om geluk in te vinden. Enkele mogelijkheden: de Ishtarpoort, de Menenpoort, de Brandenburger Tor of de Porta Nigra. De derde tip bouwt naadloos verder op de vorige: alcohol is overroepen, overweeg eens een andere verslaving. Denk er eens over na; iemand biedt je een pilletje aan maar vertelt dat de bijwerkingen motorische achteruitgang, geheugenverlies en een gebrek aan beter oordeel zijn. Zou je nog steeds een pilletje alcohol nemen? 

Alcohol is overroepen, overweeg eens een andere verslaving

Als je over het algemeen een leven vol waas beu bent, dan kan je het over een andere boeg gooien. Organiseer eens een spelletjesavond met je vrienden, kook voor je kotgenoten, herontdek een paar voormalige hobby's of begin met een nieuwe. Creatieve of sportieve uitlaatkleppen zijn zeer gezond en zelfs therapeutisch tijdens momenten van isolatie. Corona heeft ons al sinds het begin geleerd dat we niet voor altijd kunnen vasthouden aan onze oude manier van leven. Gelukkig zijn de meeste studenten vindingrijk genoeg om zich aan zulke situaties te kunnen aanpassen. Als onze overgrootouders in staat waren te schuilen in muffe kelders dan kunnen wij evengoed de pintjes en het schuren voor een tijdje missen.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen