Wijze wachtwoorden

Onze Chef IT probeert met veel enthousiasme alle onwetendheid over computers de wereld uit te helpen.

Hoe worden wachtwoorden gekraakt?

  • Social engineering

Je wachtwoord wordt in essentie geraden door informatie over jou te verzamelen. Tegenwoordig werkt dit redelijk goed, omdat veel wachtwoorden bestaan uit een combinatie van persoonlijke gegevens en die informatie makkelijk te rapen valt via sociale media.

  • Dictionary attack

Een woordenboekaanval probeert wachtwoorden te raden door gebruik te maken van woordenlijsten met vaak gebruikte woorden, namen of eerder gekraakte wachtwoorden.

  • Brute force

Bij een brute force-aanval worden alle mogelijke opties geprobeerd. Dit vergt veel rekenkracht en de tijd om een wachtwoord te vinden stijgt exponentieel in functie van de lengte.

Wat maakt een goed wachtwoord

Ingewikkelde wachtwoorden zijn overgewaardeerd, een lang wachtwoord is veel moeilijker te kraken. Een wachtwoord van minder dan tien tekens met hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers kan in enkele uren gekraakt worden. Substituties zoals een ' e ' door een ' 3 ' vervangen maken het wachtwoord niet alleen moeilijker te onthouden voor jou, ze komen ook zo vaak voor dat hackers er rekening mee houden.
Drie of vier woorden aan elkaar plakken zou al een veel beter wachtwoord vormen, zelfs met enkel kleine letters. Zo'n wachtwoord is te lang voor brute force en als de woorden moeilijk te raden zijn en niet vaak voorkomen zal ook een dictionary attack niets opleveren.
Het is wel belangrijk dat de woorden die je kiest niet te evident zijn. Houd er rekening mee dat hackers hun huiswerk doen over jou. Hoewel 'LieverDoodDanRood' technisch gezien wel een behoorlijk wachtwoord zou zijn, zal het vroeg of laat geprobeerd worden door iemand die mij wil hacken.

0
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen