Wetenschapskort

Fluo katten zijn cool

Wie houdt er niet van katten? Mensen met wie je moet breken en die je dan moet vermijden. Naast hun praktisch nut als huisdier, eentje waar je praktisch niets voor moet doen, hebben ze nu ook een reële functie voor de wetenschap. Katten in Rochester, dat is in de VS, kregen twee verschillende genen ingespoten. Het eerste zou ze moeten helpen een resistentie op te bouwen tegen katten-aids (ja, dat bestaat). De andere is een gen dat een fluorescente proteïne produceert. Het gen, dat je vaak bij kwallen vindt, werd gebruikt om de veranderingen die door het anti-aidsgen veroorzaakt worden beter te kunnen zien. De onderzoekers hopen dat de resultaten van de studie kunnen helpen in de strijd tegen hiv. De katten lijken na de ingreep op een soort pluizige Hulk, maar of ze ook sterker worden als ze boos zijn, is nog niet geweten.

Axolotls zijn cool

Weet je wat cool is? Salamanders! Salamanders zijn in staat om lichaamsdelen, zoals hun staart, terug te laten groeien. Sommige salamanders zijn daar zo goed in dat ze net superhelden zijn. De axolotl is zo’n Superman. De axolotl slaagt erin om niet alleen zijn staart maar ook vele andere ledematen te regenereren, zoals hun pootjes, ruggengraat, ogen, en zelfs delen van hun brein. Dit is niet alleen vrie wijs, maar ook interessant voor de geneeskunde. Onderzoekers aan de universiteit van Kentucky zijn bezig het genoom van de axolotl te ontcijferen om zo uit te zoeken waarom deze kleine beestjes erin slagen zoveel lichaamsdelen te herstellen, terwijl veel salamanders met hun staart al moeite hebben. Dit alles met het uiteindelijke doel om in de toekomst dezelfde eigenschappen te kunnen toepassen in menselijke behandeling. Het klinkt een beetje als Deadpool, maar dan in het echt.

Botbreuken zijn niet cool

Voor de zwakkelingen onder ons die de calciumgoden niet aanbidden, zijn botbreuken schering en inslag. Maar er is hoop: een Deense start-up beweert dat het via een speciale 3D-printer afbreekbare implantaten kan maken die kunnen helpen bij botbreuken. Het idee is om de traditionele metalen implantaten te vervangen, aangezien deze in veel gevallen op een later moment weer uitgehaald moeten worden. Of geprinte botten ons nu dichter of juist verder van Wolverine brengen, is niet helemaal duidelijk. Wat wel zeker is, zijn de vele voordelen die het met zich mee zou brengen.  De geprinte variant zou een lagere kans op infecties betekenen en in staat zijn om medicijnen in het materiaal zelf te verwerken, waardoor dit dan toegediend wordt terwijl het implantaat langzaam afbreekt en vervangen wordt door het gewone bot.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen