Architectuurorganisatie Archipel wordt veertig jaar

Soms is kunst dichterbij dan je denkt. Bijvoorbeeld in de gebouwen waar wij slapen, studeren en feesten. Architectuurorganisatie Archipel blaast dit jaar veertig kaarsjes uit en nodigt studenten uit om na te denken over hun omgeving.

Architectuur is niet meteen de meest toegankelijke kunst, maar daar wil Archipel verandering in brengen. De organisatie, die focust op de promotie van een mooi gebruik van de omgeving, wordt dit jaar veertig en is van plan om dat te vieren. Maar waar houden zij zich dan mee bezig en waarom moeten wij ons als studenten interesseren in de gebouwen waarin wij verblijven? Om die vragen te beantwoorden spraken wij met Hera Van Sande, die ons meer uitleg gaf over haar vereniging

Waarom is architectuur voor jullie zo belangrijk?

"Een ruimte kan heel veel invloed hebben op iemands welzijn en wij denken dat te weinig mensen dat beseffen. Wij willen mensen sensibiliseren door naar goede voorbeelden van architectuur te kijken. Als student merk je dat ook. Studeren in de Krook of studeren op kot is echt een wereld van verschil. Mensen genieten vaak meer van grote ruimtes met veel licht, zoals de Krook. We zien bijvoorbeeld ook dat veel mensen positieve gevoelens associëren met plaatsen als de Vooruit of het Quetelet-auditorium. Je wordt daar echt gelukkig van. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een stad. Wij houden van steden met veel pleinen en open ruimtes."

Hoe kunnen mensen hun ruimte optimaal benutten?

"Mijn vorige voorstellen waren op erg grote schaal, maar dezelfde regels gelden natuurlijk op een kleinere schaal. Veel mensen leven in huizen waar ze eigenlijk ongelukkig van worden. Kleine woningen met weinig licht. Door kleine en vaak makkelijke ingrepen kun je dat gevoel helemaal veranderen. Door enkele kleine aanpassingen kun je bijvoorbeeld een grote lichtinval creëren in een rijhuis."

Het is zeker niet alleen voor studenten architectuur

Wat voor evenementen organiseren jullie als vereniging?

"Wij organiseren vooral een hele hoop lezingen en daarop nodigen wij architecten uit die over hun werk komen spreken. Die lezingen hebben soms ook een speciaal thema, zo proberen we vaak architectuur vanuit een ander perspectief te benaderen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld al een lezing georganiseerd waar we het hadden over de link tussen literatuur en architectuur, waar gedichten werden gebracht die werden gelinkt aan gebouwen. We houden ons ook niet enkel bezig met architectuur, maar alles dat met huizen en het gebruik van omgeving te maken heeft."

Verwachten jullie dat mensen die naar jullie komen al enige kennis van architectuur hebben?

"Doorheen de tijd is onze organisatie vrij sterk geëvolueerd. Toen Archipel werd opgericht waren wij echt een vereniging voor architecten, door architecten. Nu is dat helemaal anders. Nu is het zeker niet meer de bedoeling om voor een specialistenpubliek te spreken. Wij merken dat er veel interesse is voor architectuur, dus spelen wij daar bewust op in door zeer toegankelijke lezingen te organiseren. Wij proberen de focus ook meer te leggen op de beleving van je ruimte dan op architectuur, wat ons ook erg toegankelijk maakt voor leken. Het is zeker niet alleen voor studenten architectuur en architecten."

Wat zijn jullie van plan voor jullie veertigjarige bestaan?

"Er staan ontzettend veel zaken op ons programma, die over het thema 'Onuitgesproken' zullen gaan. Wij hebben het gevoel dat veel architectuur vandaag de dag focust op mobiliteit, luchtvervuiling, klimaat of andere van dat soort thema's. Wij willen daarom eens stilstaan bij de dagdagelijkse beleving van gebouwen, want wij hebben het gevoel dat dit soms een beetje in de discussie verdwijnt. Het onderwerp blijft 'onuitgesproken'."

Wat is voor jullie hét gebouw in Gent?

"(Lacht) Dat is echt een moeilijke vraag, er zijn zo veel mooie gebouwen in Gent. Ik kan niet zomaar één project kiezen dat er voor mij uitspringt, er zijn er zo veel. Ik vind het belangrijker dat een project bijdraagt tot de totale belevenis van een stad. Voor mij is de interactie tussen gebouwen dan ook belangrijker dan één gebouw."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen