Wetenschapskort

Ruimterommel

Van peuk tot rietje; Moeder Aarde is besmeurd met vervuiling en het is de taak van de mens om dat eigen vuil op te ruimen. Wat te doen als dat afval tot 720 km boven het aardoppervlak zweeft? Sinds het begin van de ruimtevaart in 1957 zijn er ongeveer 8400 satellieten de ruimte in geschoten en van de momenteel vijfduizend rond de aarde zwevende objecten werken er nog amper tweeduizend. ESA (European Space Agency, red.) tekende daarom een contract met de Zwitserse start-up ClearSpace om Vespa met een robot terug naar beneden te halen. De honderd kilogram wegende adapter van de Vega-raket cirkelt al sinds 2013 boven onze hoofden, na de installatie van een satelliet die de vegetatie op aarde monitort. Als de voorbereiding goed gaat, wordt de robot in 2025 afgevuurd. Duurzaam is de missie niet, want het kamikazeserviceruimteschip zal Vespa vastgrijpen en in de atmosfeer sleuren, waar ze beiden zullen opbranden: honderden miljoenen euro’s die letterlijk in vlammen opgaan.

Lekker met de meiden keta

In Silicon Valley, het mekka van de vreemde trends en rages, is het al een tijdje bekend, maar bij de meeste gezondheidsgoeroes doet de term microdosing ondertussen ook al een belletje rinkelen. Hierbij worden drugs zoals lsd of andere psychedelica frequent gebruikt in minieme hoeveelheden, zodat de klassieke effecten niet veroorzaakt worden. Je ziet geen dwergen in het behang, maar gebruikers spreken van subtiliteiten als een verhoogde creativiteit, helderheid en concentratievermogen. Psychologisch onderzoek heeft intussen ook aangetoond dat het microdoseren van ketamine, traditioneel een dierenverdovingsmiddel, gebruikt kan worden als behandelingskuur tegen een alcoholverslaving. Dr. Ravi Das van de University College London zag dat de associatie 'pilsje als beloning' mentaal overgeschreven kon worden en dat de drang naar alcohol bij de testgroep significant verminderde door een intraveneus keta-infuus.

Mythbusters: Rudolf

Sinds 1939 is Rudolph the Red-Nosed Reindeer, dankzij de Amerikaanse schrijver Robert L. May, een cruciaal deel van de kerstfolklore. De benjamin onder de negen rendieren van de Kerstman zou zo een schijnende rode neus hebben, als baken in het gure winterweer. Leuk verhaaltje, maar er schuilt waarheid achter. Rendieren hebben in hun ruiker een dicht netwerk van adertjes, met wel 25 procent meer capillairen dan een mens. Onderzoekers vergeleken de neusgaten van gezonde mensen en die van een vrijwilliger die honderd milligram cocaïne had gesnoven met de nasale holtes van nuchtere rendieren. Hun neusjes werden effectief roziger na een inspanning doordat hun talrijke bloedvaten verwijdden. Helaas verliep de creatie van Rudolf niet geheel wetenschappelijk accuraat, want mannelijke rendieren verliezen hun gewei al begin december, terwijl vrouwelijke dat pas doen in de lente! Ach, lang leve het patriarchaat.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen