Schot in de kinderroos

In het hartje van de Alpen ligt de kleine Zwitserse Confederatie. Sneeuw in de bergen en bloemetjes in de weilanden brengen ons kaasfondue, geheime bankrekeningen, goud zonder eigenaar en wapens. Wapens? Jawel, tijd voor een informatieve introductie.

Ah, de Zwitsers. Dat ze bedreven zijn in het maken van horloges, (de net iets slechtere) chocolade en het ontduiken van belastingen, is alom geweten. Maar wist je ook dat naast de wereldberoemde zakmessen er ook een ander wapen ingeburgerd is? De Zwitsers zijn namelijk gek van geweren. Ze hebben er dan ook veel: naast militaire vuurwapens, die jongemannen tijdens hun tien jaar durende legerdienst thuis moeten bewaren, hebben heel wat Zwitsers een geweer in hun bezit. Voor elke honderd burgers in het vredelievende land vind je een dertigtal blaffers, gaande van pistolen tot de zware automatische wapens. In elke stad vind je wel een aantal schietbanen waar je dan stoom kan afblazen door naar believen papieren doelwitten met kogels te doorzeven.

Kind met wapen

Al dat spelen met vuurwapens zou wel eens gevaarlijke gevolgen kunnen hebben. Toch tonen statistieken aan dat Zwitsers verantwoord omgaan met hun geweren en dat ongevallen slechts uitzonderlijk voorkomen. Het land van melk- en honingchocolade heeft een zeer laag aantal moorden: slechts 0,5 per 100.000 in 2016. Ter vergelijking: België had 1,5 moorden per 100.000, en alt-right heaven Verenigde Staten had 7 keer het aantal van Zwitserland. Dit valt waarschijnlijk te verklaren doordat de Zwitsers weliswaar een erg aanwezige vuurwapencultuur hebben, maar anders dan de VS, ook een relatief streng regelgevend kader. Alvorens je een geweer koopt, moet je een vergunning aanvragen, waarvoor je identificatie en een leeg strafblad moet voorleggen. Zomaar je wapen op straat dragen mag je ook op je buik schrijven.

De Zwitsers hebben een erg aanwezige vuurwapencultuur

Toch staat niet iedereen te springen voor meer geweren. Onder druk van de Europese Unie moest Zwitserland dan ook strengere regels invoeren als ze deel wou worden van de Schengenzone. Ook in het land zelf zijn kritische stemmen te vinden. Dit jaar nog gaf een meerderheid van de Zwitsers in een nationaal referendum aan dat ze voorstander zijn van strengere controles en meer regulering. Ook professor Marcel Zwahlen, een grote tegenstander van de wapencultuur in zijn land, stelt de geringe moord- en ongevalcijfers in vraag, want in een studie die hij zelf uitvoerde constateerde hij dat 90 procent (!) van de moorden en zelfmoorden met een vuurwapen te maken zouden hebben. Maar dat zal de Zwitser waarschijnlijk (knak)worst wezen.

Als paddenstoelen uit de grond schieten

Na al die uren te slijten in de schietbaan heeft de Zwitserse gewerenliefhebber ondertussen vaardigheden ontwikkeld waarmee hij of zij dan wel eens mee zou willen stoefen bij vrienden. Maar hoe doe je dat? Zomaar op straat beginnen schieten lijkt redelijk onverstandig. Niet getreurd, want net met dat doel zijn er tal van schietfestivals te vinden! Volksschiessen zijn festivals in alle Zwitserse contreien, waar amateurschutters met elkaar in competitie kunnen gaan. De crème de la crème van deze gezellige samenkomsten is de Eidgenössisches Schützenfeste, een festival te velde waar schutters het tegen elkaar opnemen in 5 categorieën, verschillend in afstand en type geweer. Met een maximaal aantal deelnemers van 50.000 is dit tevens de grootste schietcompetitie ter wereld. 

Wie wilt nu niet vereeuwigd staan naast Hansruedit Götti en Jörg Koller?

Nog een kind met wapen

Het is een echt nationaal gebeuren. Om er het hele land bij te betrekken, organiseert de Schweisser Schiessportverband (SSSV) het festival elke keer in een andere uithoek van het land. Dit is echter een zodanig ingewikkelde logistieke puzzel dat het schietfestijn slechts om de vijf jaar plaatsvindt. Goed nieuws voor de liefhebbers onder u, want het is niet lang meer wachten tot de volgende editie! Van 12 juni tot 12 juli 2020 kan je een maand lang gaan knallen in Luzern. Wij zouden zeggen: allen daarheen! Want in alle eerlijkheid, wie wilt nu niet vereeuwigd staan naast Hansruedit Götti of Jörg Koller als de enige echte Schützenköning? Helaas moet je wel Zwitsers staatsburger zijn om mee te doen. Dus haal dat vervalste Zwitserse paspoort en pistool maar boven: jouw tijd is gekomen!

Jong geleerd is oud gedaan

Je hoeft zelfs niet eens volwassen te zijn om een geweer in de hand te nemen. Ook bij tieners is het een heel populaire hobby. Want waarom zou je wachten tot je achttiende om met vuurwapens te spelen, als je al vanaf je tiende levensjaar met luchtdrukwapens wat stoom kunt aflaten in schietbanen? Schietsport is niet alleen mogelijk, maar wordt zelfs actief aangemoedigd bij jongeren. In het land waar treinen en medische zorg onbetaalbaar zijn, kan je vanaf je vijftiende gratis lessen volgen om een echte Young Shooter te worden. Een wapen wordt je geleend door de club en je mag het ook mee naar huis nemen als je je zeventiende levensjaar hebt bereikt.

In een land waar treinen en medische zorg onbetaalbaar zijn, kan je vanaf je vijftiende gratis lessen volgen om een echte Young Shooter te worden

Net zoals bij de betere gezelschapspelletjes bestaat er trouwens ook een kinderversie van de Schützenfeste, namelijk het Knabenschiessen. De toeristische dienst stelt ons gerust dat dit helemaal niet gaat om het ritueel vermoorden van jonge knapen, maar net om hen te emanciperen en van kindsbeen af al de kneepjes van het vak te leren.  Jongeren tussen de 13 en 17 jaar hebben de kans om het tegen elkaar op te nemen, en dit met de enige echte SIG SG 550 assault rifle! De Knabe of Fräulein die zich daar als beste meester van maakt, mag zich dan een jaar lang Schutzekönig of Schutzekönigin noemen. Vanzelfsprekend iets waarmee de Zwitserse families trots kunnen zijn op hun kleine spruiten. In tegenstelling tot de volwassen versie vindt deze activiteit op kleinere schaal jaarlijks plaats nabij Zürich in het begin van september; indien de herexamens gunstig vallen de perfecte uitstap dus. En indien de toeschouwers niet genoeg plezier zouden beleven aan het Wilde Westen van West-Europa, is er ook nog een aanvullende kermis. Voor wie het schieten nog steeds verkiest in een onschuldiger schietkraam.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen