Girls Go Boom is een organisatie die het beu is dat de Gentse podia vooral gedomineerd worden door witte mannen. Daarom organiseren zij optredens waar ze een veel diversere groep mensen de kans willen geven om het beste van zichzelf te geven. Deze maand komt hun manifest uit, het ideale moment om hen te interviewen.
Sinds begin dit academiejaar heeft Girls Go Boom (GGB) zijn eigen clubhuis: een gezellige kamer met muziekstudio, die zich in De Meubelfabriek temidden van allemaal andere alternatieve projecten bevindt. "In De Meubelfabriek vind je niet de usual suspects die je in Nest zou vinden", wordt enthousiast verteld door Lindsi Dendauw. "Hier is het de bedoeling dat je de stemmen vindt die je op andere plaatsen nooit te horen zou krijgen." Samen met Ann-Sophie Dewaele gaf Dendauw meer uitleg over hun visie op punkmuziek, politiek en hun manifest.
Een frustrerende start
Hoe is GGB ontstaan?
Lindsi: "We bestaan ondertussen al bijna drie jaar. We zijn ontstaan vanuit een afstudeerproject. Ik deed een master culturele studies aan de KU Leuven en daarvoor moesten we een cultureel evenement organiseren. Daarbij zat ik eerder toevallig bij iemand in de groep met dezelfde liefde voor punkmuziek, feministische ideeën en frustraties. Het eerste GGB-evenement hebben we toen georganiseerd voor Internationale Vrouwendag en na onze studies hebben we besloten om dat verder te blijven doen."
Wat voor een frustraties zijn dat?
Ann-Sophie: "Als vrouw in de punkwereld moet je jezelf voortdurend verantwoorden. Het is niet makkelijk om een vrouw te zijn in een door mannen gedomineerde muziekwereld. Als je bijvoorbeeld de T-shirt van een band draagt, beginnen ze je te interviewen of je die band eigenlijk wel kent. Of ze gaan je al rap uit een moshpit halen, omdat je een 'fragiel' meisje bent. Ik kan zelf wel beslissen of ik daar in wil zitten."
"Als vrouw in de punkwereld moet je jezelf voortdurend verantwoorden." - Ann-Sophie
Lindsi: "Wat er aan de hand is in de muziekwereld, is hetzelfde als in de rest van de maatschappij. Ik denk dat het ons gewoon extra frustreert dat dit ook in de punkwereld zo is. Dat zou juist een plaats moeten zijn om al die dingen van ons af te werpen en van een concert te kunnen genieten en allemaal samen kwaad te zijn op de kapitalistische wereld. Maar dan blijkt dat dat toch nog steeds een machowereld is, waarin seksisme en racisme nog steeds aanwezig zijn. En daarom bestaat GGB, omdat we gefrustreerd zijn en ook echt geloven dat het beter kan."
Punk
Waarom denken jullie dat punk niet aan dat patriarchaat kan ontsnappen?
Ann-Sophie: "Omdat mannen, al hebben ze dan alternatieve ideeën, ook wel opgegroeid zijn met de ideeën van het patriarchaat. Ze zijn dan wel kwaad op de samenleving, maar ze vergeten daardoor vaak dat ze zelf ook nog steeds privileges hebben ten opzichte van andere gemarginaliseerde groepen. En het is zeer moeilijk om daar iets op te zeggen. We mogen niet zeggen dat ze het allemaal maar makkelijk hebben, maar ze hebben wel een privilege en het is belangrijk dat we dat erkennen. Wij hebben ook gewoon andere problemen en wij zouden graag ook hun steun daarvoor hebben."
"Ik raad alle vrouwen aan een punkband te beginnen" - Lindsi
Wat is punk voor jullie? Niet enkel de muziek, maar eerder als een soort levensstijl?
Ann-Sophie: "Ik vind mezelf niet meteen superpunk, maar ik wel echt DIY (Do It Yourself, red.) en dat is voor mij een beetje hetzelfde. Ik vind dat wij alles zelf kunnen doen. En dat gaat over zelf kleren maken, zelf muziek maken of zelf alles in elkaar zetten. Het duurt altijd wat langer, want we hebben natuurlijk niet de achtergrond. Maar je leert wel echt hoe je alles moet doen. Je hoeft niet te investeren in het kapitalisme om kleren te hebben, dat is onze boodschap. En dat moeten we claimen. Punk is mensen die muziek willen spelen, maar het niet kunnen, toch muziek laten spelen."
Lindsi: "Het idee dat je je niet moet neerleggen bij de situatie zoals die is, maar dat je altijd zelf de touwtjes in handen kunt nemen. Ook een belangrijk idee in punk is dat je geen dure instrumenten moet hebben, onderwezen moet zijn of zelfs een goede muzikant moet zijn. Je moet gewoon iets te zeggen hebben. En als vrouwen hebben wij ook vanalles te zeggen. Het is heel cathartisch om je frustraties los te laten op een punkconcert. Ik raad eigenlijk alle vrouwen aan een punkband te beginnen (lacht)."
Punkpolitiek
Hangen politiek en kunst voor jullie samen?
Ann-Sophie: "Mensen zijn vaak bang voor het woord 'politiek'. Maar álles wat ik doe, is politiek."
Lindsi: "Zelfs simpelweg wat je eet, is eigenlijk al een politiek statement. Sommigen zien dat misschien anders, maar ik kan politiek en kunst niet los zien van elkaar. Het is niet alsof wij altijd met slogans op een podium gaan staan. Maar als je met een band van vier vrouwen op een podium staat, wat niet de norm is, dan is dat al politiek. Dat is omdat we een ruimte claimen, die mensen van ons willen afpakken."
"Opkomen voor elkaar en elkaar steunen, dat is enorm punk." - Ann-Sophie
Is punk voor jullie een antwoord op de politieke problemen of eerder een manier om hiermee om te gaan?
Lindsi: "(lacht) Punk bestaat nu al lang en er zijn een hoop problemen, dus ik denk niet dat het echt hét antwoord is. Maar jezelf organiseren en kritisch burgerschap, belangrijke elementen van punk, zijn wel al belangrijke bouwstenen, denk ik. Maar ik ga hier wel echt niet doen alsof ik dé waarheid weet."
Ann-Sophie: "Als je de vraag stelt: 'Is de punkmentaliteit de oplossing?', dan is het antwoord denk ik 'Nee'. Maar meer je eigen dingen zelf maken en meer je eigen verantwoordelijkheid opnemen, dat denk ik wel. En dat bedoel ik niet op een individualistische manier. Opkomen voor elkaar en elkaar steunen, dat is enorm punk."
Manifest
Op 9 november organiseren jullie een evenement waarop jullie manifest naar voren wordt geschoven. Wat heeft jullie tot het punt gebracht dat jullie het gevoel hadden dat jullie alles eens moesten opschrijven?
Lindsi: "Omdat we het beu waren om altijd dezelfde vragen te beantwoorden (lacht)."
Ann-Sophie: "Er zijn ook constant mensen die in vraag stellen of wat wij hier doen effectief nodig is. Dat manifest is echt om te reageren op al die mensen die constant vragen hebben. Maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn, hoor! Dat wordt zo’n beetje ons visitekaartje."
"GGB is een work in progress en dat hoort ook zo." - Ann-Sophie
Lindsi: "We zijn nu al drie jaar bezig en we hebben al met zo veel mensen gepraat en zo veel dingen meegemaakt en onderzoek gedaan. We willen al die kennis die we nu hebben bundelen en zorgen dat die niet verloren gaat. Het is wel tof dat wij safe space-concerten organiseren, maar het blijft natuurlijk de bedoeling dat heel de muziekwereld erop vooruit gaat."
Ann-Sophie: "Het is wel echt niet de bedoeling dat dat manifest als een afgerond geheel gezien wordt. Het is niet dat we dat nu geschreven hebben en dat dit nu voor altijd ons standpunt zal zijn en dat we daar niet meer van af zullen wijken. GGB is een work in progress en dat hoort ook zo."
Reactie toevoegen