Je hebt een pak friet gegeten, er een goedkope pint over gegoten en nu is tijd om je een 'nieuwe' outfit aan te schaffen. Ook deze keer is Schamper van de partij. In wat volgt, lees je wat Gent jou op het vlak van tweedehandskledingwinkels te bieden heeft.
Think Twice (Ajuinlei)
Hangplanten aan de muur, bommategels op de vloer, hippe melodieën en een muffe geur. Kortom: in Think Twice op de Ajuinlei heerst een vibe. Voor retrofans die niet tussen bergen geurende fleecepulls willen ploeteren, is dit de ideale plek.
Alle kledingstukken zijn puik geordend volgens de kleur en de lichaamsdelen waaraan ze horen te hangen. Met het immense gamma aan pulls en jassen kan je je voorbereiden op het nakende herfstweer, maar T-shirts hangen er dezer dagen niet. De prijzige prijzen schommelen, naargelang onbekende criteria, tussen vijftien en twintig euro. De parkieten op het junglebehang die je aanstaren bij het voorbijgaan, schreeuwen: ‘Die sweater is te groot! Kijk nog eens naar de prijs! Mama geeft je geld om eten te kopen!’; Maar uiteindelijk stap je buiten met een stapel nieuwe oude kleren onder de arm, want een plastic zakje kost tien cent en dat is er net te veel aan.
Alles aan de ‘ecologische’ winkelketen kan dan wel hip en trendy lijken, elke medaille heeft een keerzijde. De kleren komen om de vijf weken toe uit de Baltische staten (het verdeelcentrum is in Litouwen, red.) en dat gebeurt waarschijnlijk niet per elektrische vrachtwagen. Zelfs al vind je er relatief goedkope en unieke stukken, vooral voor wie ecologie een drijfveer is, is dit een belangrijk punt om in acht te nemen.
Fann (Burgstraat)
Laat je graag terloops vallen wat je vond van de Fashion Week van Milaan (of Berlijn), maar heb je geen/weinig geld? Bij Fann vind je haute couture voor een zachter prijsje. Let wel: als je wil vermijden dat je een maand enkel pasta met olie moet eten, kom je hier best niet té vaak. Fann hanteert een hogere prijsklasse dan pakweg Think Twice, maar je hebt dan ook meer het gevoel dat je in de kamer van je elegante tante of neef rondloopt. De meest studentikoze mogelijkheid om een hemd van Dries Van Noten aan de haak te slaan. Als je toch in de Burgstraat rondloopt en bereid bent wat dieper in je portemonnee te graven: bezoek zeker ook Mieke en Just Hazel. Twee winkels vol fair fashion en gezelligheid, vriendelijk voor mens, fauna en flora. Peace.
Kringwinkel Open Plaats (Brugse Poort)
In deze kringwinkel vind je bijna alles: Chinese vazen, doka-materiaal, een paperback van Max Havelaar, lattenbodems, noem maar op. Als je door de tweedehands Ikea bent geraakt zonder verliefd te worden op een bijzettafeltje, moet je alsnog weerstaan aan de boeken en het servies om de trap op te raken naar het verdiep met kleding.
De balie met creatief gebruik van grootmoederskasten springt er samen met de achterwand vol kitschspiegels bovenuit. Niet moeilijk: tussen de spiegelhemel en de plantjes-kastjes-balie ligt twintig meter aan Colruytrekken propvol spullen! Je zal bij Open Plaats een ruim aanbod aan allerlei leuke snufjes vinden, inclusief accessoires en schoenen. Geen overdreven muffe geur en veel licht door grote ramen in elk segment van de ruimte: soit, op dit langwerpige kledingverdiep vind je sowieso wel iets interessant.
Veel tweedehandswinkels hebben truien en nog meer hebben bloesjes, maar hoeveel van die winkels ken jij met Ralph-Laurentruien, Boggivesten en blouses van Natan? Deze kringwinkel pakt maandelijks uit met een collectie van tweedehands luxemerken onder de naam Coco & Co. Uiteraard voor kringwinkelprijzen van vijf tot twaalf euro.
Open Plaats verzamelt zijn kleding via verschillende inzamelpunten: dit gaat dus niet over fake tweedehands (lees: oude overstocks) hier. Neen, neen, neen. Elk stuk is gedragen, bezweet en heeft een uniek levensverhaal!
Vintage Factory (Nederkouter)
Wie dit relatief kleine winkeltje binnen gaat, wordt meteen gekatapulteerd naar het Texas van de jaren zestig. Een grote tafel in het midden stelt een ruim aanbod aan cowboyboots tentoon en je wordt warm omarmd door de zoete noten van een Elvisklassieker op de achtergrond. Daarnaast heeft deze kringwinkel ook een ruim gamma aan kersttruien en drie bakken vol lp’s waarop prijzen staan vermeld in allerhande valuta, behalve de euro. De prijzen zijn vastgelegd per categorie. Even zoeken en je kent de prijs voor alle items in het rek. Houd er rekening mee dat deze winkel vintage-, en géén tweedehandsartikels verkoopt. Die nuance zorgt ervoor dat je hier iets meer betaalt: twee, drie of vier keer meer dan in andere kringwinkels.
Think Twice (Nederkouter)
Dit is een kringwinkel die hoofdzakelijk kleding verkoopt en ook hier staan een aantal cowboylaarzen te blinken; zien we hier de eerste tekenen van de volgende (vorige) modetrend? Alles is hier keurig geprijsd, zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Achteraan zijn twee ruime kleedhokjes met spiegels waar je de stukken even kan passen. Hemden, truien, mutsen en wanten gaan hier van de hand voor tien à twintig euro per stuk, jassen kosten iets meer. De gemotiveerde studenten die er werken, beantwoorden al jouw vragen zo goed mogelijk, wat het des te aangenamer maakt om in deze winkel te shoppen. De collecties voor zowel mannen als vrouwen zijn voldoende uitgebreid zodat, met een beetje geluk maatgewijs, je hier voor minder dan vijftien euro met een nieuwe aanwinst buiten stapt. Elke Think Twice haalt een ander soort kleding binnen: deze winkel specialiseert zich in mode van de jaren zeventig en tachtig.
Reactie toevoegen