Test de stemtest

Binnenkort worden zes parlementen, evenveel regeringen en de Belgische fractie van het Europees parlement gevormd. Dit in combinatie met een zevental politieke partijen met elk hun eigen campagne bezorgt de Belg serieuze keuzestress. Maar de Vlaamse media bieden soelaas!

Niet alleen politici gaan de concurrentie aan met elkaar, ook kranten spannen zich in om de beste stemtest te ontwikkelen. Kranten die verschillen in kleur, koppen en klasse. Maar hoe zit dat met die resultaten?

Kris Peeters Not for President

De stemtest van Het Laatste Nieuws heeft enkele voordelen. Ze spreekt klare taal, toont wat de meerderheid stemt en matcht je op het einde van de rit met een politieke soulmate. Hoewel dat laatste op het einde tot gekke confrontaties kan leiden (het is altijd gek om een 'Dries Van Langenhove is jouw match'-pop-up te krijgen), is vooral dat tweede interessant. Zo kun je zien welke politicus het populairst is, of juist het minst populair. De gemiddelde Gentse HLN-lezer zal zo bijvoorbeeld op VLD’er Els Ampe stemmen. Anderzijds blijkt Kris Peeters er de minst geliefde politicus te zijn.

Gewoon doen?

De Morgen leidt zijn stemtest in met een frappante openingszin: "In de stemtest van De Morgen bekijken we hoe partijen stemmen, niet wat ze beloven." Hier zal dus getoetst worden wie de échte doeners zijn. Deze stemtest zal er met andere woorden voor zorgen dat je niet trapt in valse verkiezingsbeloften. De test geeft ons deze keer echter geen inkijk in de meest voorkomende antwoorden, dus besloten we het een keer eerder progressief en een keer eerder conservatief in te vullen. Hier bleek de progressieve voorkeur respectievelijk naar PVDA, Sp.a en Groen te gaan. Bij de conservatieve touch kwam een frappanter resultaat, want hierbij ging de voorkeur respectievelijk naar N-VA, Open VLD, CD&V en Vlaams Belang. Dit kan meerdere dingen betekenen: Ofwel is het Vlaams Belang progressiever dan we dachten, ofwel is het centrum niet zo centraal, ofwel lijken de N-VA en Open VLD de grootste doeners te zijn.

Wisselende coalities

Bij De Standaard kan je simpelweg eens of oneens antwoorden op enkele korte stellingen. Eens je stemuitslag gegeven is kun je ook bekijken welke argumenten de verschillende partijen aanhalen om hun antwoord te verantwoorden. Hierbij kan opvallen dat PVDA en het Vlaams Belang niet zelden aan dezelfde kant staan. N-VA blijkt conservatiever dan Vlaams Belang uit de hoek te komen en ook sp.a en N-VA komen opeens verdacht goed overeen. Dit is één van de langere stemtesten, wat kan betekenen dat je een meer genuanceerde mening kunt geven om zo tot een accuraat stemadvies te komen.

Migratiestop? PVDA!

De stemtest van Het Nieuwsblad werkt in drie fasen, waarvan enkel de eerste twee beschikbaar waren voor de uitgave van deze editie. Die betroffen klimaat en migratie. Nu bleken de vragen bij deze fasen dubbelzinnig te zijn, en konden twee partijen aan dezelfde kant staan, maar met twee verschillende doelen. De ene partij zou zo migratie willen stoppen, terwijl de andere partij de vluchtelingenstroom niet tot bepaalde voorwaarden zou willen beperken. Ook op vlak van klimaat is alles dubbelzinnig, zo kan de ene partij tegen een beperkende maatregel zijn, terwijl de andere partij die net niet genoeg zal vinden. Deze dubbelzinnigheid leidt dus tot een vertekende uitslag, waar misschien niet even hard op kan vertrouwd worden zoals bij de andere stemtesten.

0
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)

Reactie toevoegen