Detective Pikachu steekt de oké in Pokémon

Dik oké zelfs

Na iets meer dan 20 jaar komt de eerste real life-film van Pokémon, met Pikachu in de hoofdrol, in de zalen. Is hij de moeite waard, of faalt hij zoals de meeste speladaptatiefilms voor hem? 

In tumultueuze tijden van polarisering, zijn het de dingen die ons binden die een maatschappij in stand houden. En toevallig of niet heeft de figuurlijke lijm van de millenialgeneratie net een film uitgebracht. Pokémon Detective Pikachu is de eerste live action-film uit de franchise die al sinds 1996 meegaat, maar slaagt die erin om de fundamenten van onze samenleving staande te houden? Pikachu, let’s have a peek at you.

Al heel snel wordt duidelijk dat de Pokémon zelf de sterren van de film zijn. Het is dan ook een vrij magische belevenis om de dieren die al twintig jaar lang niet meer dan 2D-tekeningen zijn levensecht op het grote doek te zien ronddwalen. Het is duidelijk dat er heel wat werk werd gestoken in de modellen en dat ze met oog voor detail zijn ontwikkeld. In combinatie met typische maniërismen (Psyduck met hoofdpijn, een verveelde Pangoro) zorgt dit ervoor dat de Pokémon vol persoonlijkheid zitten.

Het is duidelijk dat er heel wat werk werd gestoken in de modellen en dat ze met oog voor detail zijn ontwikkeld

Door de nadruk op de dieren zelf, lijkt het soms wel of de menselijke karakters naar de achtergrond verdwijnen. Dat komt deels ook door de acteerprestaties van die karakters. Die zijn zeker niet slecht te noemen, maar ook niet Oscarwaardig. Ryan Reynolds draagt de film qua acteerwerk met zijn aandoenlijke en grappige portrettering (maar ook hij speelt een Pokémon voor 99% van de film).

Het plot kan een grote verklaring bieden voor deze trend, in het feit dat hij nogal dun is. Tim Goodman (gespeeld door Justice Smith) gaat op zoek naar zijn vermiste vader samen met diens Pikachu met wie hij vreemd genoeg kan praten. Het is een eenvoudig detectiveverhaal met een klinkklare antagonist en een einde dat alles mooi samenbrengt. Meer centraal staat de boodschap van het belang van vriendschap en familie, die altijd al gepredikt werd in de wereld van Pokémon. En daar slaagt de film dan weer wel in tijdens enkele emotionele scènes die hun effect op de kijker niet missen.

Nostalgie zal de doorslaggevende factor zijn waarom velen deze film zullen bekijken. De makers hebben er dan ook voor gezorgd om genoeg Squirtles, Charmanders en Bulbasaurs te tonen, met een occasionele Mewtwo in de mix. Toch is de film geen nostalgische cash grab. Er is een mooie balans tussen representatie van oude favorieten en Pokémon die niet tot de originele 151 soorten behoren. Zowel voor fans van het eerste uur als liefhebbers van jongere leeftijd is Detective Pikachu dus de moeite waard.

Pokémon Detective Pikachu is een effectieve eerste live action-film voor de franchise. De real life-Pokémon zijn een streling voor het oog en zitten vol persoonlijkheid. Het plot mag dan wat dun en voorspelbaar zijn, maar dankzij effectieve emotionele scènes en Ryan Reynolds is de film zeker de moeite waard. Zowel voor nostalgici als Pokémonnovicen is de film een grappig, emotioneel en entertainend stukje cinema.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen