Tinderloos daten in de 21ste eeuw

Daten in de 21ste eeuw, dat hoort via Tinder en het digitale landschap, toch? Er zijn mogelijks andere, meer primitieve uitwegen die hoogstnodig uitgetest moeten worden.

Deze Schamperlab begint met een bekentenis. De voor u schrijvende redacteur heeft geen Tinderaccount meer. Dit is niet bewust, of zelfs niet door een of andere scandaleuze gedraging ten opzichte van mijn tinderende medemens, maar door een tactische fout. Blijkbaar is het een inbreuk op de algemene voorwaarden je account te vaak wispelturig te verwijderen en later opnieuw te installeren.

De gelegenheid biedt zich aan om de retroroute te nemen. Er moet echter toegegeven worden dat na enige tijd gesteund te hebben op de digitale wereld om mensen te ontmoeten, de vaardigheid om gewoon mensen te ontmoeten, er misschien wat op verwaterd is. Ook merk je plots dat flirten in het echte leven niet gebeurt via emoticons. Er was een tijd waarin er hele handleidingen bestonden voor de vrijgezelle jongedames van de jaren vijftig. Die vertelden over hoe ze zich moesten gedragen en hoe zedig, doch aanlokkelijk te zijn. Dezer tijden hebben we clickbaitartikels op websites die eisen dat je adblock uitschakelt en in de kantlijn je een complex aanpraten over elk mogelijk deel van je lichaam en je persoonlijkheid.

Just smile and nod

De aanvankelijke hypothese is dat al deze tips en tricks nogal leeg en nutteloos zijn. De meest voorkomende tips lijken zo voor de hand liggend dat het je oogballen in hun kassen doet wegrollen. Ik bereid me voor op een sociaal experiment en houd in mijn achterhoofd dat dit soort artikel melodramatische gevolgen had voor de personages van How to lose a guy in ten days. Nadat ik mijn ethische bezwaren opzij heb geschoven, zullen de vrijgezelle mensen in mijn omgeving drie dagen lang het subject worden van enkele tests.

De eerste dag focus ik me op de meest voorkomende en dus ook meest voor de hand liggende tips. Er wordt me verteld te glimlachen, mensen licht te proberen aanraken en iets meer te knipperen met mijn ogen. In de ochtend sta ik iets vroeger op om wat moeite te doen verzorgd over te komen. Dit vormt al de eerste uitdaging. Het kwartier slaap dat wordt opgegeven voor het aanbrengen van concealer en het blazen van haar vergt waarschijnlijk al een extra dosis concealer. Er is duidelijk een tweestrijd tussen de mogelijke meerwaarde en de opoffering die dit vraagt.

Het voortdurend glimlachen voelt al vlug een beetje fake. Gelooft iemand nog dat ik zo goedgeluimd ben? Zie ik er niet een beetje uit als een seriemoordenaar? Het extra knipperen zal in dat geval al zeker niet helpen. Ook komt de tip om aan small talk te doen heel vaak voor, of 'saaie vragen' stellen. De schrijvers van die tip zijn zich er blijkbaar niet van bewust dat een hele dag aan iedere nieuwe persoon vragen wat ze studeren en of ze lekker gegeten hebben ook voor mìj saai is. Desalniettemin is mijn dag vaker dan anders gevuld met luchtige conversaties en nieuwe kennissen. Een date of een vriendschapsverzoek is er niet van gekomen, maar sociaal contact in elk geval wel.

Gezelligschapsspelletjes

De tweede dag van mijn sociaal experiment neem ik er een tip bij die iets meer concreet is. Er wordt aangeraden om deel te nemen aan nieuwe activiteiten, bij voorkeur iets dat je zelf al heel graag doet of waar je geïnteresseerd in bent. Het is een extra voordeel als je er alleen naartoe gaat en je er niemand of toch bijna niemand kent. Dit voelt als een heel hoge drempel aan. Het valt te begrijpen dat sommige mensen het moeilijker hebben mensen offline te ontmoeten omdat het des te makkelijker is dag in dag uit binnen je eigen sociale kring te blijven.

Het is de avond van de gezelfschapsspelletjesavond van Zeus WPI. Ik ken er een drietal mensen, maar loop nog enigszins bedeesd het lokaal op De Sterre binnen. Het spel Jungle Speed brengt me tegenover een vriendin en twee charmante informatici. Bij het grijpen naar de totem verstrengelen mijn vingers met een van hen. Ik let erop hem extra in de ogen te kijken. Ons oogcontact duurt even tot ik een kriebel in de buik voel. Ik besluit hem later op de avond wat 'saaie vragen' te stellen. De saaie vragen lopen over in oprechte interesse en we praten verder in de zetel onder een dekentje. Ik hoef mijn glimlach niet meer te forceren en ook het oogcontact komt vanzelf. Ik wordt zeer galant naar mijn fiets gewandeld en er kwam geen date, maar een vriendschapsverzoek, een half uur na mijn vertrek vanop De Sterre. 

Particharmeren

Na het relatieve succes van dag twee, wordt het experimenteren vervolgd op een derde dag. Je lichaamshouding aanpassen en je gsm-gebruik tot een minimum beperken zijn tevens twee tips die op zich minder vaak voorkomen, maar wel toepasbaar zijn, zelfs als je met niemand in conversatie bent. Dus ook aan een toog of aan een bushalte zou men zich moeten openstellen voor willekeurige interacties met de buitenwereld. Ik besluit deze theorie te testen de avond voor Dies Natalis, op het evenement van 50 jaar participatie. Het verminderde gsm-gebruik bleek een uitdaging te zijn. Misschien had ik daarom de avond ervoor meer geluk bij de informatici. Of zijn zij gewoon makkelijkere prooien? De hele avond lang praat ik enkel met mensen die ik ken, tot de stand met ijsjes mijn aandacht lonkt. Ik wacht geduldig tot mijn dame blanche me geserveerd wordt. Het lukt om gedurende die hele tijd niet naar mijn smartphone te staren. Plots staat iemand naast me. Hij heeft het meest onterechte punt van kritiek. Ik zou aan het overdrijven zijn met de chocoladesaus die ik rijkelijk over mijn ijsje strooi. Na enige verontwaardiging ging de conversatie verder dan mijn geheel terecht gebruik van de chocoladesaus en slaan we aan de praat. Het leidt tot een aangenaam moment, maar niet veel meer.

Ik hoef mijn glimlach niet meer te forceren en ook het oogcontact komt vanzelf.

We kunnen uit dit sociaal experiment concluderen dat er toch enige grond is aan de meest voorkomende tips. Mits iets meer initiatief zou er hoogstwaarschijnlijk een date uit kunnen volgen. Een mogelijk punt van kritiek is dat er op de tweede dag een iets makkelijkere doelgroep werd uitgekozen, mede omdat er slechts twee andere vrouwen aanwezig waren in de ruimte vol informatici. Hoe dan ook leiden de tips tot een beter humeur door al het glimlachen en toch wel wat meer kansen tot een gesprek. Deze Tinderella jaagt vanaf nu nog enkel offline op haar prooien.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen