Nieuwe vereniging geeft zich bloot

Een nieuw telgje in Studentenverenigingenland: Natura. Wat hen verenigt: naturisme en nudisme. Say whut? Na een paar Google'tjes wordt duidelijk dat naturisme een levenstijl is in harmonie met de natuur, gekenmerkt door gezamenlijk naakt zijn. Er blijkt zelfs een internationale federatie voor te bestaan! Nudisme beperkt zich dan weer tot de naaktheid. In beide gevallen wordt dat los gezien van seksualiteit of erotische prikkeling. Een beetje zoals gewoon een andere outfit aanhebben, in dit geval niet meer dan je naakte huid. Het heeft ook niets te maken met exhibitionisme of gezien willen worden of bekijken.

"We gaan naakt omdat we ons goed willen voelen over ons lichaam.” 

Activiteiten

Nudisme kan bij allerlei activiteiten. In de kalender van Natura vinden we een spelletjesavond, een ladiesnight en een filmavondje. Dit clubje naaktlopers organiseerde haar eerste activiteit afgelopen december, en hanteert steevast een dresscode: gewoon helemaal naakt. Af en toe kan je ook in je badpak mee aan de toog, zo hopen ze de drempel voor nieuwe naturisten of nieuwsgierigen te verlagen.

“Wat we zeker willen doen, is een praatavond over naturisme", vertelt een van de trekkers van het project, die graag anoniem wil blijven. "We plannen ook spelletjesavonden, filmavonden, en we spelen met het idee van een tekenavond, waarbij we model staan voor elkaar. Als het weer beter wordt denken we ook aan uitstapjes naar een strand, nudistenkamp of andere plaatsen geschikt voor naaktrecreatie.”

Waarom nudisme?

“Wat ook de naam is, naturisme of nudisme, we gaan naakt omdat we ons goed willen voelen over ons lichaam. We willen het taboe rond naaktheid bestrijden. We hoeven ons niet te schamen voor onze lichamen, ze zijn mooi, ze komen in vele vormen en kleuren en zijn allemaal uniek. In naaktrecreatie zie je tot nu toe vaak een oudere generatie, bijvoorbeeld als je naar het naaktstrand in België gaat.”

Er is ook een naturistenfederatie, maar ook die wordt door een iets oudere generatie gedomineerd. “Hun activiteiten draaien rond saunabezoeken en resorts, wat niet zo goed aansluit bij een jong publiek zoals studenten. We hebben iets nodig voor jonge mensen, iets dat bij ons past en dat we zelf definiëren als jeugd. We willen iets wat ons als jonge generatie kan vertegenwoordigen. En, misschien leid ik het te ver, maar naaktheid aanvaarden kan je perspectief in het leven verruimen.”

Erkende vereniging

Natura streeft ernaar een erkende studentenvereniging te zijn. Dit roept natuurlijk herinneringen op aan de erkenning van BDSM-vereniging Kajira in 2013. Bij de vereniging zelf leeft alvast de vergelijking. Ook bij Kajira hebben ze al van Natura gehoord en de stemming tussen de twee verenigingen lijkt positief. De vraag is of hun streven naar erkenning ook zoveel controverse zal oproepen. Hoewel Natura’s naaktheid niet seksueel is, kan het natuurlijk wel zijn dat hier en daar nog weerstand leeft tegen dit format als erkende studentenvereniging. Kajira heeft de toon gezet als club die vooral praatavonden en casual activiteiten organiseert. Zo ook Natura, maar zij doen het wel graag in hun blootje.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen