The Schamper Times

Studentenvertegenwoordigers heb je in alle soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: ze proberen er in allerhande commissies, raden en organen over te waken dat de belangen van iedere student behartigd worden. Quis custodiet ipsos custodes? Een tweewekelijkse update in het reilen en zeilen van onze stuvers. Uitzonderlijk maakt The Schamper Times deze editie een uitstapje naar het verenigingsleven.

Op 26 februari organiseerde de Dienst Studentenactiviteiten (DSA) zijn jaarlijkse gala-avond der studentenverenigingen in de Aula Academica, de prestigieuze tempel van de Universiteit Gent. Een avond waarop de leden van alle 124 studentenverenigingen uitnodigd worden om verveeld te worden met speeches en verblijd met gratis cava. Een avond die niet snel vergeten wordt (of net wel). Vanaf 19u tot in de late uurtjes kon men nieuwe mensen leren kennen, zatte conversaties voeren en meer te weten komen over verschillende verenigingen en hun overkoepelende konventen, het FaculteitenKonvent (FK), het Home Konvent (HK), het Werkgroepen en Verenigingenkonvent (WVK), het Politiek en Filosofisch Konvent (PFK), het Kultureel Konvent (KK), het Internationaal Konvent (IK) en het SeniorenKonvent (SK). Ook Urgent.fm, Schamper en de Gentse Studentenraad mochten het publiek toespreken.

Foto door Mirco Buyls

Het deel met de speeches

De eerste sprekers waren de studentenbeheerder en de studentenambtenaar van Stad Gent (en een klein beetje de praeses van het FakulteitenKonvent). Respectievelijk Nicolas Vander Eecken en Anneke Vanden Bulcke (en Julien Marbaix), leken eerst een avond in te zetten van formele en cliché speeches die een circle jerk vormden, passend bij hun functies. Het meest interessante dat daaruit te halen viel? Nicolas liet weten dat maar liefst 20.000 studenten in 2018 lid waren van een studentenvereniging. Dit lijkt misschien een nietszeggend cijfer, dus we zullen het anders formuleren: ongeveer de helft van de aan de UGent ingeschreven studenten zijn aangesloten bij een studentenvereniging. Of dit een goed of slecht iets is, zullen we in het midden laten.

Na de drie eerste speechers werd het gelukkig enkel beter. Jessie Hanssen vormde een brug naar de andere verfrissende speeches met haar warme boodschap over hoe thuis ze zich voelt op élke home van de UGent en hoe belangrijk haar konvent het vindt om voor iedere student een thuis te kunnen vormen. 

Wout Schellaert, de voorzitter van het Werkgroepen en Verenigingenkonvent brak met de eerdere lijn door kritiek te uiten op Stad Gent. Er zou te weinig plaats zijn in de publieke ruimte voor evenementen voor studenten, zo werd beklaagd. Maar er was ook ruimte voor een grapje. Wout verwees naar de speech van twee jaar eerder, dat eigenlijk een filmpje was met een lied op het ritme van 'Shake it off' van Taylor Swift. "Houd de beurs je in zijn greep, of heb je toch liever de zweep?" Zo wordt in dat lied het WVK of 'het konvent met de overschotjes' samengevat. De praeses van het PFK recycleerde welliswaar een meme van vorig jaar, maar haar mopjes werden er niet minder grappig op. Haar voornaamste premisse, "een communist, moslim en een NSV'er wandelen de Blandijn binnen ..." was nochtans geen intro voor een waarschijnlijk epische mop, het was het begin van het academiejaar onder de politieke en filosofische verenigingen. Het is geen goed idee om Sam Van Rooy, Othman El Hammouchi en Raoul Hedebouw op hetzelfde moment in hetzelfde gebouw te verwelkomen, zo blijkt.

"een communist, moslim en een NSV'er wandelen de Blandijn binnen ..."

De toon was gezet. De voorzitter van het Kultureel Konvent doorspekte haar speech met woordgrapjes. Toen ze echter zei dat de schilderklas ook cultuur in de verf kon zetten kreunde de halve zaal en voelde ze zich gedwongen om sorry te zeggen. De andere helft zat vrolijk te lachen. Het algemeen sentiment ten opzichte van puns was mooi vertegenwoordigd. Youri Dinneweth gaf een Engelstalig intermezzo om ervoor te zorgen dat ook de buitenlandse studenten in de zaal even opkeken van het tokkelen op hun smartphone. De Gentse Studentenraad gaf een historische les over participatie aan de UGent, de bestorming van het rectoraat en porno. Ook de woorden 'Iedereen hier is een beetje een studentenvertegenwoordiger.' van de voorzitter Sarah Van Acker bleven hangen. Je hoeft dus niet per se aangeloten te zijn bij een studentenraad om je zo te mogen noemen. Onze eigenste hoofdredacteur bracht eigenlijk de belangrijkste boodschap: we verlangden naar alcohol. Daarna volgde Jana De Wilde van Urgent.fm, die al vier jaar actief is bij Urgent.fm. Zij deelde kort, maar vrij emotioneel haar ervaring en persoonlijke groei die ze had opgedaan in het warme, veilige en bovenal kritische nest van haar vereniging. Daarnaast sprak ze vol lof over hoe ze Urgent.fm zelf had zien evolueren van een keldergroepje naar een meer ontwikkelde en gerespecteerde zender.

Iedereen hier is een beetje een studentenvertegenwoordiger

We dachten te eindigen met Xeno De Vriendt, van het SeniorenKonvent, maar die dacht Thijs Vandenborre van het Massacantuscomité erbij te lappen door hem onverwacht aan te kondigen. Die wist tot op twee minuten voordien niet dat dit ging gebeuren en ging duidelijk nerveus naar voren om wat weetjes over Rodenbachconsumptie af te vuren. Hij wenste even dat hij iets kon zeggen over de niet-alcoholische activiteiten van zijn vereniging. Jammer maar helaas. 

Het leuke deel

Na de spontane speech van de hoofdcoördinator van de Massacantus, kwamen eindelijk de verlossende woorden. “Dat was het. Mag ik u nu vriendelijk verzoeken de zaal te verlaten en u naar de receptie te begeven.” In eerste instantie betekent dit dat er eindelijk kon begonnen worden aan het wegdrinken van de voorraad gratis cava. In tweede instantie is het bijpraten met mensen die je misschien al lang niet meer hebt gezien. Maar het leukste aan die aankondiging was dat er ontdekt werd dat er ook een ijsjeskraam was. Stel je voor: ongeveer 140 Gentse studenten die net een uur hebben zitten luisteren naar saaie speeches en snel een paar glazen cava naar binnen hebben gewerkt. Vreugde alom wanneer ze een bel horen rinkelen. Een enorme massa verenigt zich voor het enorm kleine ijskarretje en duwen om ter hardst om zo snel mogelijk een ijsje te krijgen in hun favoriete smaak. Er was zelfs de optie om er discobolletjes en slagroom op te laten doen. 

Ter conclusie kan er maar één ding gezegd worden over deze avond. Zorg dat je bij een vereniging zit om uitgenodigd te worden voor dit gala volgend jaar, want je wilt het niet missen.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Super leuk om te lezen! En helemaal akkoord met de conclusie

Reactie toevoegen