Bubble Trouble: het spel dat niet in een bubbel leeft

De gamewereld wordt heden ten dage getijsterd door kortstondige hypes. En die dragen bovendien een groot kostenplaatje met zich mee. Een klassieker is echter al sinds het begin der tijden gratis online te spelen. Het spel combineert spanning met ingenieus denken. En dat spel is Bubble Trouble.

In 2019 lijken de mogelijkheden voor gamers groter dan ooit, en zo ook de markt. Voor een spel leggen fans al gauw meer dan 50 euro op tafel, en dan laat ik de prijzen van headsets voor online multiplayer of de kosten die DLC-packs met zich meebrengen nog achterwege. Maar leiden die nieuwe technologieën en marketingstrategieën ook tot een kwalitatievere ervaring? Ik betwijfel het. Deze generatie gamers heeft immers nooit kennis gemaakt met de tijdloze klassieker Bubble Trouble 1, helemaal gratis (!) te spelen op funnygames.be (of funnygames.nl, voor de inwijkelingen).

Bubble Trouble

Het spel vangt aan in medias res. De speler wordt RPG-gewijs gedropt in een wereld die getormenteerd wordt door levensbedreigende bubbels. Over het hoofdpersonage zelf, een kale man met zonnebril en duivelshorens, krijg je geen achtergrondverhaal. Het is aan de creativiteit van de gamer om dat zelf te verzinnen en het steek te laten houden in een voor hem onbekende wereld. Het is dan ook niet raar dat het spel de eerste malen erg bevreemdend overkomt.

Over het hoofdpersonage, een kale man met zonnebril en duivelshorens, krijg je geen achtergrondverhaal

Na die initiële fase is het echter de ingenieuze manier van spanning opbouwen die de speler blijft vastgrijpen. In het eerste aantal levels lijken de bubbels slechts een gering gevaar te vormen, waardoor hoogmoed al te snel aan de orde komt. Maar subtielerwijs blijken de levels steeds uitdagender te worden, wat steevast voor grote frustratie zorgt. Het is dan ook de emotionele ontlading nadat zo’n moeilijk niveau is afgerond die voor de hoge mate van katharsis zorgt.

Toch is Bubble Trouble niet enkel een emotionele uitlaatklep. Een belangrijk onderdeel van het spel is het tactisch inzetten van verschillende wapens om de bubbels te bestrijden. Dit aspect zorgt voor een cognitief uitdagende ervaring waarin tactisch en probleemoplossend denken een centrale rol krijgt. Niet elk wapen is namelijk altijd even zwaar aan te raden. Het is een belangrijke les die ook in het latere leven van ongeëvenaard nut zal blijken.

Dit maakt van Bubble Trouble een extatische ervaring van escapisme

Al de voornoemde ervaringen maakt van Bubble Trouble een extatische ervaring van escapisme. Waar hedendaagse consoles en spellen zich te veel richten op geforceerde vernieuwing en graphics, weet Bubble Trouble dat een intrigerend verhaal en spannende gameplay genoeg zijn om de speler te vervoeren naar nieuwe werelden. Het staat iedereen natuurlijk vrij om de hype van Fortnite te volgen, maar die mensen missen de gratis vijfsterrenervaring van het gratis te spelen Bubble Trouble. Nu verkrijgbaar op al uw desktopcomputers.

Disclaimer.: deze recensie baseert zich uitsluitend op de evenementen uit het spel Bubble Trouble 1, niet te verwarren met het inferieure Bubble Trouble 2, waarvoor de bedenkers hun ziel verkocht hebben in ruil voor debiel ogende 3D-modellen.

 

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen