Toerist in eigen vierkante kilometer

Nu het nieuwe semester volop van start is gegaan, hebben we allemaal weer massaal veel tijd om te verspillen aan allerhande zaken die niet studiegerelateerd zijn. Voeg daar het mooie weer aan toe dat ongetwijfeld snel zal komen en we vinden de perfecte mix voor een toeristisch uitje in eigen land. Of nog beter: in eigen vierkante kilometer.

G(r)ave stenen

Een klassieker onder de dagtoeristen, maar ook een absolute must voor eerstebachelorstudenten. Voor jongeren onder de 19 jaar is een bezoek aan deze prachtige burcht namelijk compleet gratis. Anderen betalen slechts 6 euro, met uitzondering van de eeuwige student die de kaap van 26 jaar al overschreden is. Zoals op het poortgebouw te lezen valt, dateert het huidige kasteel uit 1180 en was het de residentie van de graven van Vlaanderen tot 1353. Daarna kende het verschillende invullingen, en na enkele restauraties is er nu een Gerechts- en Wapenmuseum gevestigd. Dit bevat eerst en vooral een unieke verzameling dwang- en foltertuigen die een beeld schetsen van de uitvoering van het strafrecht tijdens het Ancien Regime. Denk aan duimschroeven en hamertjes om vingertoppen te verbrijzelen, maar ook een pijnbank en guillotine kan je met eigen ogen gaan bewonderen. Verder is er een historische wapencollectie te vinden. Deze is zeer uitgebreid, ze bevat zowat elk wapen dat werd ingezet in middeleeuwse oorlogsvoering. Kortom: een perfecte first date voor alle eerstebachstudenten die geen ketters waren in een vorig bestaan.

In een open bootje met z’n twee twee twee

Er valt uiteraard ook heel wat te beleven op de Gentse binnenwateren. Zo heb je hoogstwaarschijnlijk al meermaals gedacht dat het heerlijk zou zijn om ook eens zo’n gezellig boottochtje te doen of een vlot te huren met vrienden. Maar waar moet je daarvoor terecht en wat zijn nu de echte deals? Onze persoonlijke favoriet is ongetwijfeld de gegidste tocht op de Leie van 40 minuten. Bij mooi weer vertrekt er elk kwartier een open bootje. Om mee te mogen betaal je als student slechts 7 euro. Laat Valentijnscadeau bij uitstek is dan ook zonder twijfel een cadeaubon voor 2 personen (of 5 personen, voor de polyamoureuzen onder ons), af te halen aan de ticketverkoop op de Graslei bij Rederij De Gentenaer of aan de overkant bij Rederij Dewaele. Ook een vlot huren is in deze prachtige stad geen moeite. Op vlotgent.be vind je de zeer goed uitgebouwde lounge- en salonvlotten voor 4 tot 8 personen. Voor 2 uurtjes vaarplezier betaal je tussen de 11 en 15 euro per persoon. Bij deze is er geen gids inbegrepen, maar gelukkig heeft elke vriendengroep wel die ene betweter die in geuren en kleuren de geschiedenis van Gent kan vertellen.

Camino de Gante

Net als alle wereldsteden biedt ook deze parel van een stad een free walking tour aan. Deze 2 uur durende wandeling door het historisch centrum vindt dagelijks plaats om 10u, 13u en 18u30. De gegidste tour wordt gegeven in het Engels, of voor zij die wel klaar zijn voor wat uitdaging ook in het Spaans. Reserveren kan, maar is niet nodig. Gewoon verschijnen aan Hostel Uppelink zo’n 5 minuten voor het vertrek is voldoende. Naast de geschiedenis van de gebouwen en de stad in zijn geheel, komen ook tal van stedelijke mythen en zelfs de invloed van onszelf als studenten aan bod. Voor wie geen fan is van geschiedenis, gegidste touren of Spaans, is er ook de gratis 'Sorry, Not Sorry Street Art Map'. Deze geeft je een overzicht van alle muurschilderingen doorheen de complete stad. Je kan het straatplan afhalen bij de Stadswinkel, het infokantoor van Visit Gent of bij Cultuur Gent. Of, nog handiger, gewoon downloaden via visit.gent.be

De koninklijke weg bewandelen

Je ging ongetwijfeld al enkele malen in de Veldstraat langs om je centen voor een keer aan iets anders te besteden dan aan alcohol. Op die dagen merkte je misschien al een parel van een gevel op. Hotel d’Hane-Steenhuyse is een achttiende-eeuws stadspaleis dat je even kan laten ontsnappen vanuit de dagelijkse realiteit naar een luxueus ver verleden. Je kan op vrijdag, zaterdag en zondag tijdens de namiddag binnenkijken in een interieur overgoten met luxe. De geschiedenis is zelfs nog interessanter dan de naam doet vermoeden. Niet alleen bezat de familie d’Hane-Steenhuyseniet het voor drie generaties, ook was het gedurende honderd dagen ook de verblijfplaats van de Franse koning Louis XVIII, de broer van Louis XVI, die door de guillotine een kopje kleiner werd gemaakt. Als je hier een namiddagje komt rondhangen wandel je dus in dezelfde gangen als invloedrijke figuren uit de geschiedenisboeken, want ook John Quincy Adams en tsaar Alexander I van Rusland zijn hier gepasseerd.

De oudste muren van Gent

De gewoonlijke cliché gezinsvakantie bevat voor velen gewoonlijk minstens een ruïne, een kerk of een ander religieus gebouw. Wie de toerist wil uithangen in Gent heeft dus dubbel geluk, want met de Sint-Baafsabdij heb je beiden in één uitstap gefixt. Deze restanten dateren uit de negende eeuw, en worden daarom weleens de oudste muren van Gent genoemd. Je vindt de Sint-Baafsabdij vlakbij Portus Ganda, en dus bovendien iets dichter bij Dampoort dan we meestal willen komen. Door de woelige geschiedenis, waarin de monniken van de abdij onder andere te maken kregen met plunderende Noormannen, staat er nu wat minder dan wat er oorspronkelijk te bewonderen was, maar niettemin is het een wandelingetje op een zonnige dag waard.

My milkshake brings all the boys to the botanical gardens

Net naast het Citadelpark, geplakt tegen Campus Ledeganck, ligt iets wat lijkt op nog een ander park. Het is nochtans geen park, maar het zijn tuinen. Ja, het is zelfs meervoud: meerdere botanische tuinen. Gewoonlijk hoor je hier enkel van als VRT Nieuws vertelt dat er een reuzenaronskelk in bloei staat. Dat is superzeldzaam, maar ze hebben er een vijftal, dus dat komt wel af en toe in het nieuws. Tegen dat je aan het einde van het lijstje attracties in dit artikel komt, zijn we gelukkige al enkele weken verder, want deze botanische tuinen zijn namelijk nét iets meer aan te raden in de lente en de zomer. Het domein omvat onder andere een moestuin, een rotstuin en een arboretum in de buitenlucht. Op het moment van publicatie kon je er ook genieten van de krokusjes. Op de rest zullen we helaas nog even moeten wachten. Maar niet getreurd, de serres brengen warmte in de koude wintertijden. Er zijn publieksserres, waar je tropische planten kan bewonderen en even kan doen alsof je echt op vakantie bent. Daarnaast is er nog de succulentenkas, waar je favoriete vetplantjes te bezichtigen zijn tussen twaalf en één uur ‘s middags. Allemaal ideaal voor een wandeldate. Houdt je date niet zo van planten? Er is ook wildlife. De reporter ter plaatse spotte zo even een kat én een troep vriendelijke (!) ganzen.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen