Popcorn, drankje, lichten uit... ACTION!

Gentse cinema's onder de loep

Het valt niet te betwisten dat naar de cinema gaan van kleins af aan gegeerd is en een uniek ankerpunt blijft voor zowel gezinsuitjes als die eerste clichédate. Er is heel wat te vertellen over die te vergeten theaters en cinemazalen where the magic happens. Maar waar kan je terecht, mocht je in Gent voor het grote doek willen vertoeven?

Kinepolis

Wie cinema te Gent zegt, denkt natuurlijk automatisch aan de fameuze Kinepolis. Het is van oorsprong een Belgische bioscoopketen met een vijftigtal filialen verspreid over West-Europa. Een snelle duik in de geschiedenisboeken leert ons dat het bedrijf in de jaren 60 opgericht werd door twee families die de eerste duplex van België uitbouwden tot het concern dat ze vandaag is: Kinepolis Group. Honende termen als 'eerder prijzig' zouden deze bioscopenmastodont onrecht aandoen, aangezien deze keten gestut is op pure commerce. Laat ons eerlijk zijn: men moet niet rond de pot draaien en in feite durven toegeven dat je er aangespoord wordt een redelijke duit uit te geven. Ter illustratie: een centrale, open foyer heet iedereen van harte welkom en in het oog springen onmiddellijk de vele filmposters en een eerste obstakel voor de goesting, rekken vol popcorn en peperduur snoepgoed. Verderop vind je ook een gamehoek, een vernieuwde Kineshop, een snackbar met versnaperingen, dranken en andere lekkernijen gaande van fruitsla tot pizza. Zelfs bedrijfsmerch, boeken en dergelijke meer zijn er te vinden.

Echter - alle scepsis op een stokje - moet men ook toegeven dat een film kijken in één van de twaalf majestueuze zalen een belevenis op zich is. Ze bieden revolutionaire beeldkwaliteit, gaande van HD naar Laser ULTRA, gepaard met de beste geluidssystemen die de brede markt vandaag de dag te bieden heeft. Zij die er de centen voor over hebben, kunnen er de zomerblockbusters in volle glorie aanschouwen, alsook enkele andere eigenaardigheden en aangepaste evenementen. Zo bieden ze de mogelijkheid aan de buitenlandse film en onze eigen Vlaamse film om het bredere publiek te vinden. Ook sfeeravonden zoals de Obscure Night en Ladies At The Movies ontbreken niet aan hun aanbod. Zelfs operaliefhebbers kunnen er terecht voor de occasionele klassieker op groot scherm.

Voor zij die op het einde van de rit nog wat klutters over zouden hebben, is er altijd wel een plekje vrij in het sfeervol ingerichte binnenvaartschip 'Kaffee De Planck' aan de overkant van de cinema, ter nazindering van de overweldigende filmervaring of complete bummer die je net meemaakte...

Check it out in Kinepolis: Green Book

KASKcinema

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten herbergt niet alleen een filmopleiding, maar je vindt er ook een gezellige cinema die studenten en filmliefhebbers voorziet van een onconventioneel programma dat in de mainstream bioscopen niet teruggevonden kan worden. Het visuele medium wordt hier veelal met een kunstzinnige insteek benaderd, wat niet meer dan passend is gezien zijn locatie op de historische Bijlokesite. Pareltjes vanuit de volledige wijde wereld worden in allerhande genres tentoongesteld en naar eigen zeggen tracht KASKcinema toeschouwers uit te dagen en te prikkelen om nieuwe stijlen en inzichten aan te bieden die in reguliere kringen niet circuleren. Dit garanderen ze onder andere door samenwerkingen met Film-Plateau UGent, Democrazy en anderen. KASKcinema is een cinema voor de durvers, die het brede kader aan lezingen, live muzikale begeleiding, masterclasses en filmgebeuren als event willen ervaren.

Ze hebben enkele programmalijnen die telkens terugkomen. Onder andere Please Release Me, een segment waarbij films worden uitgebracht die geen reguliere release konden genieten, of X-Ray, waarbij een veelheid aan kortfilms getoond worden. Ook is er sinds 2015 de KNT, Kinderen Niet Toegelaten, waarbij er ruimte wordt gegund aan een serie cult-, pulp- en genrefilms in de late uurtjes.

En jawel, ook hier kan men terecht in het plaatselijke café: dat van KASK zelve, waar 's middags en 's avonds soep, dagschotels en nog veel meer geserveerd worden om even na te teren op de onvermijdelijk zwaardere kost waarmee je hier geconfronteerd wordt.

Check it out in KASKcinema: Mein Stern

Sphinx Cinema


De Kinepolis heeft misschien veel vernuft te bieden, maar voor het aunthentieke cinemagevoel kan je toch beter iets verderop terecht. Midden tussen de hippe winkelketens en drukbezochte fastfoodrestaurants bevindt zich de Sphinx Cinema, waar je plaats kan nemen voor zowel commerciële als meer alternatieve films. Naar eigen zeggen kiezen ze voor een werking én een programma met respect voor hun lange voorgeschiedenis en richten ze tegelijk de blik op de (kwaliteits)cinema van morgen. Naast hun vaste programma pakken ook zij uit met allerhande evenementen als filmreeksen en festivals. Een deel van deze filmreeksen wordt georganiseerd door La Luna vzw, een organisatie die tracht een interessante invalshoek te bieden op de filmgeschiedenis. Dit doen ze aan de hand van zowel klassieke als meer recente films. Het gebouw fungeert als sinds 1912 als cinemagebouw, wat zich vertaalt in gezellige, authentieke filmzalen. Sinds enkele jaren wordt Sphinx door Stad Gent erkend als cultureel erfgoed. Ook hier kan je na de film nog gezellig iets gaan drinken in het bijhorend café. Een extra voordeel voor nachtelijke filmfans: na tien uur betaal je slechts zes euro!

Check it out in Sphinx Cinema: If Beale Street Could Talk

Studio Skoop

Nog een cinema waar je terecht kan voor dat authentieke gevoel is ongetwijfeld de Studio Skoop. Al meer dan 45 jaar kan je er plaatsnemen in de gezellige zalen aan het Sint-Annaplein. Deze bioscoop kiest bewust voor een aanbod vol kwaliteitsfilms uit alle hoeken van de wereld, dat ze wekelijks aanpassen voor hun publiek. Daarnaast kan je ook hier na de film nog even bijpraten tussen pot en pint in het minstens even gezellige Studio Skoop Café. Qua specials doen ook zij niet onder voor de rest. Zo organiseren ze een jaarlijks Japan Square Filmfestival met Japanse films uit diverse genres, dat dit jaar plaatsvindt van 20 tot 24 maart. Verder kan je zowel hier als in de Sphinx Cinema elke derde dinsdag van de maand een spraakmakende avant-première meepikken. Het gaat hier om films die zeer mooi zouden passen op Film Fest Gent, maar die qua timing niet op het programma geraken. Onder de noemer Film Fest Gent On Tour krijgen deze dan toch de extra aandacht die ze verdienen.

Check it out in Studio Skoop: Stan & Ollie

0
Gemiddeld: 2 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Ik wil me graag weer inschrijven voor de nieuwsbrief om Veel dank.

Bericht: 
Beste Roger U kan hiervoor een mailtje sturen naar hoofdredacteur@schamper.be. Op die manier weten wij welk e-mailadres de nieuwsbrief naar te versturen :)

Reactie toevoegen