Niemand weet hoe, waar of wanneer exact de podcast boom is begonnen, alsof de kaboutertjes er dan toch voor iets tussen zaten. Of misschien begon alles met de ‘start to run'-hype. Iedereen herinnert zich wel de periode waarin Evy Gruyaert je in de oren fluisterde dat je nog heel even moest volhouden en dan een volle minuut (!) mocht wandelen. Waarna ze je terug aan het lopen probeerde krijgen, wat je natuurlijk deed (obviously).
Podcast: C'est quoi ça?
Vermits de podcast een recent iets is, hoeven we niet ver terug te blikken in de geschiedenis. De term ‘podcasten’ werd voor het eerst beschreven in 2004 door Ben Hammersley (The Guardian). Hammersley spreekt over een audible revolution en stelt dat de online radio aan het boomen is door de opkomst van de iPod, de goedkope radiosoftware en de weblogs. In hetzelfde artikel haalt hij naast de term ‘podcasten’ ook de termen ‘audioblogging’ en ‘guerrilla media’ boven. De vraagtekens die hij plaatst na elk van deze woorden wijzen op de vele onduidelijkheid hangend rond het concept, waarbij een intimiderende stem, de interactiviteit van een weblog en de handigheid van een MP3-download (hot in 2004) worden gecombineerd.
Een podcast is een verhaal dat in een audio-opname wordt gegoten en via een applicatie wordt verspreid. Het verhaal kan zich in vele vormen presenteren, denk maar aan een TED-talk, een interview, storytelling, een panelgesprek, een muzikaal verhaal… Ook de inhoud van een podcast kan zeer uiteenlopend zijn, gaande van seks tot Amerikaanse verkiezingen of van onopgeloste moordverhalen tot lesbische romances. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat al een podcastversie van! Het voordeel van een podcast is dat je deze (meestal) gratis kan downloaden en overal mee kan nemen, en dit zonder reclame voor een betalende versie. De audiostories richten zich op het doelpubliek van de mobiele generatie die gewapend met smartphone en oortjes zich doorheen het leven manoeuvreert.
Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat al een podcastversie van!
Podcast: Wo bist du?
Geen paniek als u nog nooit naar een podcast heeft geluisterd of geen idee heeft waar u het beestje terug kan vinden. Bij iOS-gebruikers staat er automatisch een applicatie met ‘podcasts’ op de iPhone. Als de fabrieksinstellingen niet gewijzigd werden, kan deze worden teruggevonden onder het submenu ‘extra’s’. Ook via Google Podcasts of Mixcloud kan je heel wat podcasts downloaden. Eveneens voor de Androidgebruikers is er een gans aanbod voorzien.
Mijn visionair Gent!
Wist u dat Gent in 2016 zijn eerste podcastfestival heeft georganiseerd? Pieter Blomme en Frederik De Backer wilden met dit festival de podcast meer bekendheid geven, mede omdat te veel mensen in hun omgeving niet wisten wat een podcast juist was (gelukkig heeft u dit artikel gelezen en weet u dit ondertussen wel). Ongelijk kunnen we hen niet geven. Naast een podcastfestival bestaan er heel wat Gent-gerelateerde podcasts. Voor allen die Gent een warm hart toedragen (iedereen dus) is de vierdelige reeks De verdwaalde stad (via Klara) aan te raden waarbij Jean-Paul Van Bendegem, de vrolijke atheïst himself, de luisteraar meeneemt naar het Gent van zijn jeugd. Op zijn geheel eigen komische maar altijd zeer boeiende manier toont hij plaatsen in Gent waar vele Gentenaars het bestaan niet van wisten.
Relaas is een podcastreeks waarin waargebeurde verhalen en anekdotes worden verteld door gewone mensen. De verhalen worden op maandelijkse vertelavonden in Gent of Antwerpen verzameld, opgenomen en uitgezonden in een audiopodcast. Het fijne aan deze waargebeurde verhalen is dat de anekdotes worden verteld door diegenen die ze zelf hebben meegemaakt, zo wordt de luisteraar ondergedompeld in oprecht beleefde emoties. Achter deze ontroerende, verrassende, grappige en vertederende verhalen zit het productiehuis van Dieter van Huffel, Timon Van De Voorde en Pieter Blomme. Deze laatste persoon was ook degene die het eerste Gentse podcastfestival heeft georganiseerd.
#Must-hear:
- De podcast Bob is een zesdelige podcast uit 2017 die de gruwel van de kinderhandel en adoptiepraktijken uit de katholieke kerk blootlegt. Bob vertelt het verhaal van de 84-jarige Elisa die op een dag plots een verhaal uit haar jeugd begint te vertellen, altijd opnieuw, altijd hetzelfde en altijd met dezelfde details. Of deze vrouw een rijke fantasie heeft of dat verdrongen herinneringen hun lange lijdensweg naar de stembanden hebben gevonden wordt duidelijk doorheen het verhaal. De podcast kreeg heel wat prijzen, waaronder de Filmfonds DocLab Interactive Grant prijs.
- A phone call from Paul is een literaire podcastreeks waarin Paul Holdengräber aan de telefoon hangt met bekende artiesten en filosofen die meestal ook auteur zijn. Holdengräber is schrijver, host van The Paul Holdengräber Show en curator. Deze podcasts bevatten amusante en spontane gesprekken waarbij de interviewer geen blad voor de mond neemt. In de gesprekken vraagt de interviewer bijvoorbeeld naar recente projecten, hetgeen zij lezen of wat hun inspiratiebronnen zijn. Altijd fijn om de auteur achter het boek te leren kennen.
- Berg en dal is een podcastreeks die heel gelijklopend is aan het bovenstaande concept van Paul Holdengräber. Met dit verschil dat Pat Donnez in gesprek gaat met Vlaamse filosofen, schrijvers, professoren of andere artistieke persoonlijkheden. Bovendien ontdek je via deze podcast heel wat nieuwe muziek, poëzie en andere inspirerende teksten.
- De reeks Universiteit van Vlaanderen waarin Vlaamse professoren en universiteitsdocenten in 15 minuten de belangrijkste inzichten uit hun vakgebied weergeven, is ook beschikbaar als podcast.
- Caliphate (The New York Times) is een audiodocumentaire waarin Rukmini Callimachi reportages maakt over de Islamitische Staat en de val van Mosul. Binnen deze reeks wordt de nadruk gelegd op het aanhoudende conflict tegen terrorisme dat de westerse wereld in haar ban houdt. Zo wordt er in een aflevering gewerkt rond de vraag: "Hoe wordt een individu geradicaliseerd?" Wat deze podcast extra aantrekkelijk maakt, is dat je het transcript ook kan nalezen.
Om af te sluiten heb je ook Drunken philosophy en Philosophize this voor zij die wat meer filosofische kennis willen opdoen. Wil je je liever verdiepen in moordverhalen, dan zal je misschien graag luisteren naar Serial en Dirty John. Ten slotte zijn de reeksen The Lesbian Romantic en Mission Daily ook aanraders.
Een podcast kan de wereld niet redden. Toch lijkt mij het idee om vanuit je luie zetel iets wijzer te kunnen worden, zelfs zonder die small step of men, toch een one giant leap for mankind. Men zegge het voort!
Een podcast kan de wereld niet redden. Toch lijkt mij het idee om vanuit je luie zetel iets wijzer te kunnen worden, zelfs zonder die small step of men, toch een one giant leap for mankind.
Reactie toevoegen