Trust at first sight

Hoe betrouwbaar ben jij?

Wanneer iemand ons voor de eerste keer ontmoet, zijn het niet onze fijne kwaliteiten, maar onze prachtige looks die eerst opvallen. En dat leidt tot de vraag: welke kenmerken zorgen ervoor dat wij er betrouwbaar uitzien?

Het is erg het te moeten zeggen, maar misschien was Disney fout: looks may matter. Al had iedereen die twee seconden keek naar het profiel van de gemiddelde Disneyprinses waarschijnlijk wel al kunnen concluderen dat zij zelf ook niet helemaal van hun boodschap overtuigd zijn. Hoe mooi je innerlijk dan ook mag zijn, je kleren en gezicht krijgen mensen altijd eerst te zien.

Gek genoeg linken de meeste mensen die uiterlijke kenmerken vaak aan bepaalde karaktertrekken. Mensen met een bril zouden zogezegd slim zijn, mensen met dreads zijn chille vogels en als je in de herfst nog een korte broek draagt, ben je waarschijnlijk een sociopaat. Het omgekeerde bestaat ook. Een hele hoop mensen passen hun uiterlijk aan om zo hun innerlijk aan de wereld te kunnen tonen. Denk maar bijvoorbeeld aan die gast in jouw richting met vijftig festivalbandjes aan zijn arm. Je bent alternatief, I get it.

Het resultaat: enkele enquêtes met licht variërende resting bitch faces

Als vlijtige wetenschappers nemen wij echter geen genoegen met deze leuke opmerking over het belang van een goede eerste indruk. Dus besloten we om op een wetenschappelijke manier op zoek te gaan naar de uiterlijke kenmerken die ervoor zorgen dat we mensen als 'betrouwbaar' inschatten.

Een beetje anders

"Een goed onderzoek is een simpel onderzoek", aldus een luie onderzoeker. Om op zoek te gaan naar de meest betrouwbare kenmerken, besloten we dat we het best met foto's zouden werken van verschillende mensen uit onze redactie. Al deze foto's werden op dezelfde plaats en ongeveer op hetzelfde moment genomen, zodat de omgeving geen impact kon hebben op de betrouwbaarheid van de persoon op de foto. Oorspronkelijk was ons plan ook dat iedereen met een kleine glimlach op de foto zou staan. Toen bleek echter dat sommige van onze redacteurs de vaardigheid van het spontaan lachen niet bepaald meester waren. Dus hebben we uiteindelijk een erg objectieve resting bitch face gehanteerd voor de rest van ons onderzoek. Zoals dat een wetenschapper betaamt.

Deze foto's werden in willekeurige volgorde aan verschillende mensen, die geen een van de mensen op de foto's kenden, voorgelegd met de opdracht iedere persoon een score van één tot tien te geven op basis van hoe betrouwbaar ze er precies uitzagen. Aangezien het echter moeilijk is om aan de hand van de score die iemand krijgt af te leiden hoe betrouwbaar specifieke kenmerken zijn, besloten we nog een extra dimensie aan het onderzoek toe te voegen.

Sommige mensen lieten twee foto's van zichzelf nemen, iedere keer met een lichte verandering in hun uiterlijk. Een foto met los haar en een met het haar in een staart. Een foto met en zonder baard. Een foto met natuurlijk en met gekleurd haar. Een foto met een doodse blik en één met een stralende lach. Zo hadden we meteen enkele variabelen aan de hand waarvan we het effect van specifieke kenmerken konden nagaan. Het resultaat: enkele enquêtes met licht variërende resting bitch faces.

Trust issues

In totaal gaven iets meer dan honderdzestig mensen antwoord op onze enquêtes. Is dat veel? Wel, dat hangt een beetje af van je perspectief. Een erg statistisch relevante steekproef kunnen we het niet noemen. Zelfs als we enkel 'de UGentstudent' als populatie nemen, hebben we nog altijd een erg kleine groep. Maar als we de hoeveelheid reacties op een Schamperlab beschouwen, hebben we hier duidelijk baanbrekend onderzoek verricht. Onze volstrekt pseudowetenschappelijke generalisaties in de komende alinea's worden idealiter in de context van dit beperkt aantal antwoorden bekeken. Alvast gewaarschuwd.

Allereerst viel het ons op dat de gemiddelde scores van onze verschillende foto's erg dicht bij elkaar lagen. Niemand kreeg gemiddeld een score lager dan vier of hoger dan zeven. Dat wil zeggen dat uiterlijk misschien toch maar een stukje van de puzzel is, als het aankomt op betrouwbaarheid. Anderzijds is het mogelijk dat een stel gestresseerde journalist-studenten die met doodse blik in de cameralens staren misschien niet de meest betrouwbare mensen lijken. We zullen het antwoord op dit mysterie waarschijnlijk nooit te weten komen.

Op voorhand hadden wij ook al enkele ideeën over welke kenmerken betrouwbaar of onbetrouwbaar zouden zijn. Zo waren we ervan uitgegaan dat de foto's waarop brillen te zien zijn en onze ene lachende foto het vrij goed gingen doen. Dat terwijl baarden en gekleurd haar volgens ons de mist in zouden gaan. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Brillen leken helemaal niet relevant te zijn. Of ze nu een bril droegen of niet, onze charmante journalisten eindigden telkens weer met een stabiele vijf komma vijf. Ook het lachen had nauwelijks effect op de gemiddelde score van onze stralende redacteur.

Het is mogelijk dat een stel gestresseerde journalist-studenten die met doodse blik in de cameralens staren misschien niet de meest betrouwbare mensen lijken.

Zowel het blonderen als de baarden gaven interessantere resultaten. In lijn met onze verwachtingen kreeg ons geblondeerd proefkonijn een lagere score voor zijn onnatuurlijke haar. Als we die resultaten echter meer in detail gingen bekijken, bleek dat hij van de mannen twee keer vrijwel identiek dezelfde score had gekregen. Zij leken niet in te zitten met zijn felblonde haar. De vrouwelijke respondenten daarentegen, gaven een opvallend lagere score aan zijn felblonde lokken. Een soortgelijke trend zagen we ook bij de baarden. Over het algemeen krijgen mannen met baarden een hogere score van onze mannelijke respondenten dan van hun vrouwelijke tegenhangers. Bij mannen zonder baard zagen we dan weer een omgekeerde tendens. Onze vrouwelijke ondervraagden hadden het duidelijk niet zo op het veranderen van haar. Tenzij het ging over haar opsteken, want staartjes deden het duidelijk beter dan losse haren.

Ten slotte ontdekten we ook, eerder onverwacht, dat geslacht een zeer belangrijke factor is. Bij de foto's van mannen gaven de twee geslachten altijd ongeveer hetzelfde antwoord. Zolang ze hun haar maar mooi op hun hoofd hielden en ver van verfbus en gezichtsbeharing bleven. Bij foto's van vrouwen zagen we echter dat zij elke keer een hogere score kregen van vrouwen dan van mannen. Vandaar ook dat de vrouwelijke foto's de onbetwiste winnaars bleken van onze enquête. Echt opvallende kenmerken van betrouwbaarheid hebben we dus niet gevonden, maar een gouden raad: mannen, blijf van jullie haar en vrouwen, geloof in de kracht van girl power.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen